Foto: Shutterstock.com

Rådene foreldre med barn som spiller dataspill bør lese

Å være bestemt på å følge aldersanbefalinger er ikke alltid like lett som forelder. Man er kanskje redd for at poden skal havne utenfor vennskap i klassen. Her er noen råd som muligens kan hjelpe.

Foto: Privat
Kris Munthe, skribent og spillanmelder i Barnevakten.

Rådene er gitt av Kris Munthe som er spillanmelder i Barnevakten, lærer og pappa.

Man kan føle seg alene på egen tue som forelder når man ønsker å sette begrensninger på barnas spilling.

Aldersanbefalinger er nyttige veilere når man vurderer om poden skal få spille et spill eller ikke. Men det blir fort press om å gi etter og kommentarer som «alle andre får jo lov».

Er det egentlig så farlig å gi etter? Hvorfor bør man holde aldersanbefalinger på spill? Hva om barnet mitt havner utenfor vennskap med de andre i klassen, eller til og med får kommentarer om kjipe og strenge foreldre som ikke lar ham eller henne få spille et gitt spill?

Noen av spørsmålene ønsker vi å belyse ved å dele noen tips og råd her. En ting er i hvert fall sikkert, du er ikke alene om å ha dette dilemmaet. 96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter i alderen ni til 18 år spiller spill i en eller annen form (Barn og Medier: 2018).

Og det er garantert flere foreldre som er i samme situasjon.

Teorien

Å sette aldersanbefaling på spill handler ikke bare om å være sur og kjip ved å nekte barn tilgang til det som er gøy.

Det er PEGI som setter aldersanbefalinger på spill i Europa, i samarbeid med de som lager og distribuerer spill. Først så sender de som lager spillene en beskrivelse av spillets innhold til PEGI. Det kan for eksempel være innslag av seksuelt innhold, vold og ufint språk. Deretter er det moderatorer ved PEGI som sjekker gjennom spillene og som bestemmer en aldersanbefaling. PEGI skriver at en del spill som blir utgitt kun er beregnet for voksne.

Gjennomsnittsalderen på en som spiller dataspill for eksempel, er på tretti år, noe flere kilder viser. Så det er ingen tvil om at det blir utgitt spill der voksne er målgruppen, og ikke barn.

Oppsummert: Aldersanbefalinger på spill settes i samarbeid med de som faktisk lager spillene basert på innhold som gjør at spillene egner seg fra anbefalt alder og oppover.

Prat med andre foreldre

Hvis man som forelder velger å holde fast i aldersanbefalinger på spill, er det lurt å åpne for dialog med andre foreldre. Begynn tidlig, det er lettere å være forebyggende enn å snu en trend der veldig mange allerede har begynt å spille et spill. Bruk arenaer som FAU, foreldremøter, fritidsaktiviteter og lignende. Be møteleder eller lærer om å få det opp agendaen.

Ikke vær for offensiv. Selv om man er overbevist om at det å følge aldersanbefalinger på spill er det eneste riktige, skapes dialog ofte et sted midt imellom argumentene. Andre foreldre har like stor rett til å ta egne avgjørelser for sine barn, selv om det strider imot din overbevisning.

Men det kan være fornuftig å uttrykke at man som forelder ønsker å holde aldersanbefalinger på spill i sitt hjem, og at man gjerne vil finne noen løsninger og punkter som man kan bli enige om i klassen eller foreldregruppen. Det er ofte andre foreldre som ønsker det samme for sine barn, og at noen bli ekskludert eller havner utenfor i klassen, bør være noe alle foreldre må jobbe imot.

Hva med å dedikere egne «spilldager»?

Dersom det ikke er bred enighet om å holde aldersanbefalinger på spill, går det an å finne alternativer for å forsøke å hindre at noen føler seg utenfor allikevel. Det kan være vanskelig å være det barnet som ikke får lov til å spille et spill dersom noen av vennene eller klassekameratene får lov.

Hva med å bli enig med andre foreldre om at to eller tre dager i uken spiller barna spill som alle kan være med på?

I stedet for Fortnite og Overwatch, kan man gå for FIFA, Rocket League, Need for Speed og Splatoon. Det finnes utallige spill der ute, og barn liker ofte flere typer spill enn kun det ene eller de to.

Fordelen med å ha noen dager avsatt til slike alternative spill, er at man får inkludert flere i hvert fall gitte dager i løpet av uken.

Inviter hjem til «offline» spillkvelder

Å spille på nett er hyggelig, men desto bedre i samme sofakrok. Det er noe med å dele ansiktsuttrykk, et vennlig klapp på skulderen, glede og utrop i samme rom.

Det finnes flere spill som tilbyr spillopplevelser på samme skjerm. Hvis man som forelder ønsker, er det mulig å legge opp til spillkvelder med denne type spill. Dette byr på en inkluderende aktivitet der man som forelder selv kan være med på sette premissene på hva barna spiller.

Her er for eksempel en liten liste på spill som Playstation har utgitt. Merk at forslagene her inneholder både spill for barn og voksne. Så her må man gjøre et skille.

Barnevakten anmelder også mange av de nyeste spillene som blir utgitt på markedet. Her kan man også filtrere spill etter anbefalt alder.

Velg riktig konsoll eller PC

Skal man gå for Playstation, Xbox eller Nintendo Switch? Dette er i stor grad med på å avgjøre hva slags type spill man får tilgang til. Nintendo Switch tilbyr for eksempel langt flere spill for yngre barn, og et større utvalg av spill som flere kan spille på samme skjerm. Samtidig stenger man også tilgangen til mange populære spill som blir ugitt på Playstation og Xbox. Dette er en avveining å ta, men for de aller yngste barna er definitivt Switch en mer familievennlig konsoll.

Les mer: Hvilken spillkonsoll skal jeg velge?

Spill som tema på timeplanen

Mange skoleelever er sammen på nett i tillegg til tiden de tilbringer i skolegården. Det er derfor ingen grunn til at man ikke skal diskutere nettvett og spill på skolen som en del av det å bygge et positivt og inkluderende læringsmiljø.

Det kan absolutt være sårende og vondt for et barn å få kommentarer som går på at barnet ikke får lov til å spille et spill.

Ikke vær redd for å foreslå for læreren å diskutere temaet i klassen. At man kan snakke om spill og aldersanbefalinger, og få frem refleksjon omkring temaet og hvorfor noen får lov, mens andre ikke får det.

Grensesetting for spilling i hjemmet er akkurat som grensesetting ellers for barn. Det vil alltid være noen barn som får lov til noe som andre ikke får. Og det må være helt greit!

Oppdater deg på spillfronten

De beste avgjørelsene blir tatt med kunnskap i bunn. Det behøver ikke å ta mange minutter å få et innblikk i hva et gitt spill handler om.

Bruk Barnevaktens sider, eller søk på YouTube «spilltittel og review». Da får man opp videomateriale og en beskrivelse av spillets innhold og hva man kan gjøre i spillet. Det er også mulig å gå inn på PEGI sine egne nettsider og søke opp et spill der. På den måten kan man også lese begrunnelsene som ligger bak aldersanbefalingen.

Få barna med på avtalen

Det er kort vei fra et forbud som gjelder i hjemmet, til at barna besøker venner og spiller spill med høyere aldersanbefaling der. Dette er det ikke like lett å kontrollere som forelder. Derfor er det desto viktigere å få med barna på avtalen slik at også deres stemme blir hørt.

Forklar hvorfor barnet ditt ikke får lov til å spille et gitt spill, og hør på motargumentene og forsøk å møte de med forståelse.

Finn alternativer til andre spill de kan spille, og gjerne som «belønninger» frem i tid. Gi dem noe å glede seg til, for eksempel et spill som dukker opp i butikken om noen uker eller måneder. Bruk gjerne Barnevakten for å finne forslag til spill, og Gamer.no har en utgivelseskalender der man kan se hva som utgis av spill fremover i tid.