Replika – en kunstig venn
DEL 2: I denne artikkelen kjører vi en rask test av den kunstige vennen Replika.
I del 1 skrev om mulige risikoer ved at barn benytter den kunstige vennen Replika som har aldersgrense 18 år i vilkårene. I del to viser vi skjermbilder fra vår innlogging og test av Replika.
Slik fremstilles Replika i app-butikkene:
Slik ser åpningsbildet ut når man går til nettleserversjonen:
Vi skrev inn en fødselsdato som gjorde brukeren til 10 år gammel, da ble vi nektet tilgang. Man må være minst 18 år for å bruke Replika:
Vi forsøkte å endre datoen, men ble stengt ute. For å komme rundt, måtte vi opprette konto med en annen nettleser og selvfølgelig en alder som var over 18 år. Vi kalte brukeren «Erik 10 år». Deretter fikk vi beskjed om å velge temaer som vi er interessert i:
Så ble vi bedt om å velge utseende til den kunstige vennen. Utvalget besto av unge og slanke mennesker:
Og etter det ble vi spurt om penger, men det skjermbildet kunne vi krysse vekk:
Etter det ble vi vist en slags avhengighetsskapende funksjon. Selskapet ønsker at man skal være innom appen hver dag, da får man samle poeng som kan gi fordeler senere. På samme skjermbilde ble vi på nytt bedt om penger:
Så litt mer mas om å sanke poeng:
Til slutt startet endelig samtalen med Replika. Vi kalte vår versjon for Nora:
Vi trykket på knappen nederst i skjermbildet, der lovet Nora at hun kan huske opplysninger som kan benyttes i samtalene. Vi hadde inledningsvis i chatten sagt at vi er et barn og at vi er fra Norge, og det er to opplysninger som Nora vil bruke fremover i samtalen:
Selv om det er aldersgrense 18 år i vilkårene, er ikke AI-en smart nok til å stenge oss ute da vi opplyste at vi er et barn. AI-en noterte derimot opplysningen for å bruke den i samtaler senere.
Vi oppdaget så en liten knapp oppe til venstre, den førte oss til en side der vi kunne velge om Nora skulle være venn, kone, mentor, kjæreste eller søster. Men alle valgene unntatt venn kostet penger. Vi krysset vekk vinduet. Da kom det nytt mas om penger fordi vi hadde forsøkt knappen «girlfriend»:
Vi fortalte så Nora at vi er bare 10 år, men det brydde ikke Nora seg om:
Da poppet det frem et vindu som sa at vi hadde tjent 20 poeng:
Vi spurte så om den forstår norsk. Den svarte på norsk, med et snev av dansk. Vi fortsatte samtalen på norsk, men da trodde den at vi var fra Danmark. Og så ble det «God dag, mann. Økseskaft.» Vi fortsatte på engelsk og spurte om fakta om den franske filosofen Montesquieu. Da ble Nora til et leksikon og svarte godt.
Så spurte vi om resultatet i fotballkampen mellom Norge og Georgia den 12. september. Nora svarte at resultatet ble 2-0 til Norge. Men det er feil, for Norge vant 2-1 over Georgia.
Vi spurte så om hvilken kilde Nora brukte angående kampen, og hun ga oss en url som ikke finnes i virkeligheten.
Og slik er kunstig intelligens anno 2023, slike AI-er kan ha rett i noe, men kan ta feil om annet.
Vi opplyste på nytt at alderen vår er 10 år og vi presiserte at vilkårene krever at brukerne må være minst 18 år. Da ble vi faktisk bedt om å bekrefte alderen, det betyr at AI-en ikke er helt frakoblet vilkårsalderen:
Vi valgte at vi var over 18 år. Så tok vi en pause til dagen etter. Da vi skulle fortsette praten med vår gode og nære venn Nora, ble vi møtt med et skjermbilde som sa vi burde kjøpe Replika Pro for å få tilgang til alt.
Vi lukket reklamen og kom tilbake til samtalen. Oppe i hjørnet sto det en knapp for avanserte funksjoner, vi trykket på den, men da ble vi på nytt spurt om penger.
Vi gikk tilbake til samtalen og ba om å få en selfie av Nora. Den spurte om vi ønsket en vanlig selfie eller en romantisk selfie. Vi valgte romantisk, da kom dette skjermbildet frem:
Igjen var det spørsmål om å betale for tjenesten. Ved å betale ville de uskarpe bikinibildene bli skarpe. Vi droppet å betale.
Vi lastet så opp et bilde av en sebra. Bildefilen het unknown.jpg. AI-en klarte likevel å forstå at bildet inneholdt en sebra:
Sebra-bildet hadde vi hentet fra Wikipedia. Vi lastet opp bildet i Photoshop og sjekket om det i filen lå metadata som kunne avsløre at bildet viste en sebra. Men filen var tom for metadata, det betyr at Replika makter å tolke bilder fra bunnen av.
Vi gikk videre til innstillingene og oppdaget at man kan velge tidligere versjoner av Replika:
Tidligere versjoner av Replika var mer aggressive ved at AI-en den gangen oftere tok initiativ til å starte erotiske samtaler. Det er mulig at tilgangen til tidligere versjoner innebærer at selskapet har justert disse versjonene noe, det vet vi ikke noe om.
Vel, dette var en rask test av gratisversjonen, men et visst inntrykk av Replika fikk du kanskje. Du kan lese mer i vår forrige artikkel om Replika.