Foto: Barnevakten. Bildet viser My AI-figuren med en tankeboble som inneholder penger.

My AI i Snapchat blir en reklamemaskin

Snart kommer sponsede lenker midt i samtalen som barnet ditt har med den syntetiske "vennen" inne i den populære appen Snapchat.

Først ga Snapchat alle brukerne den kunstige «vennen» My AI som man kan føre samtaler med og stille spørsmål til. Så fjernet Snapchat muligheten til å fjerne denne vennen, hvis du ikke betaler. Og nå har Snapchat planer om å legge inn reklamelenker i samtalene, basert på hva barna snakker med My AI om. Kort sagt snøres nettet rundt brukerne slik at Snapchat kan lage en pengemaskin.

Bruker ikke nødvendigvis tradisjonelle søkemotorer

Når barn lurer på noe, går de ikke nødvendigvis til Google for å søke, men de søker etter svar inne i den appen de bruker, for eksempel inne i Tiktok, Youtube eller Snapchat. Og med den kunstige vennen My AI inne i Snapchat, er det fristende å spørre den om svar, for den svarer nesten som et menneske. Den kunstige samtalevennen er basert på ChatGPT og sprer hårreisende faktafeil nå og da. Ikke nok med det, men snart vil svarene også bli preget av reklame.

Reklame midt i samtalen

Snapchat skriver på sine nyhetssider at selskapet skal vise reklamelenker som er tilpasset samtalen:

«We’re also experimenting with new ways that My AI can surface useful information at the right moment during conversations. This includes early testing of sponsored links to connect our community with partners relevant to the conversation in the moment, while helping partners reach Snapchatters who have indicated potential interest in their offerings. We’re in an early, experimental phase to ensure we design thoughtful, useful experiences for our community. We look forward to working with our advertising, content, and creator partners to activate across these new solutions starting today.»

Spør du My AI om det er noen gode restauranter i nærheten, vil det altså komme opp sponsede lenker til restauranter.

Man kan mene at dette ikke er verre enn hva Google driver med. Søker du etter «sykkel» der, vises det til tider et hav av reklame:

Inne i My AI, som føles ut som en venn, kan det hende at barna har garden nede når reklamelenkene vises og at reklamen dermed får større effekt. Det er jo en venn du snakker med, ikke sant?

Det kan også hende at My AI vet mye mer om barnet etter hvert enn hva Google klarer å samle inn av personlige preferanser, og at også på den måten vil reklamen virke sterkere i My AI enn i Google. Snapchat advarer faktisk selv mot sin egen kunstige intelligens, man bør ikke dele hemmeligheter med den. For den kunstige vennen suger til seg opplysninger som barnet gir fra seg i samtalene og bruker dette til å gi mer skreddersydde svar i samtalene.

Man behøver ikke være rakettforsker for å anta at de personlige opplysningene også vil bli brukt til å vise barnet skreddersydd reklame. Når barnet på vei hjem fra skolen sier til My AI: «Åhh, jeg er så sulten!», og håper på å få trøstende ord fra My AI, kan det hende at My AI svarer med å foreslå brus og sjokolade fra lokalbutikken som barnet er i ferd med å passere.

Leonora Onarheim Bergsjø (bildet over) forsker på digital etikk og er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, for øvrig er hun styreleder i NORDE – Norsk råd for digital etikk. Hun er bekymret for hvilke verdivalg My AI vil påvirke.

– Svaret på “hva skal jeg spise til middag” innebærer valg om sunnhet eller usunnhet, og kan være tilpasset kostholdsråd eller slankeråd, alt etter som hva brukeren er interessert i. Det kan hjelpe noen, men trigge andre og i verste fall bidra til et forstyrret forhold til mat, sier Bergsjø. Les intervju med henne her.

Reklamefrie søk
Det finnes reklamefrie søkemotorer. Men spørsmålet er om veien dit allerede er for lang for barn som heller benytter søkemulighetene som finnes inne i de ulike appene.
Barnevakten etterlyser tilsyn med kunstig intelligens
Barnevakten mener regjeringen bør opprette regler og tilsyn av kunstig intelligens som sprer seg inn i barnas fritid og skolehverdag.
Les mer
Les mer om My AI, Snapchat, ChatGPT i lenkene nedenfor:

(Bildet øverst: Barnevakten.)