Foto: Shutterstock / Nenad Cavoski.

Safer Internet Day 2024 – for foreldre og lærere

Safer Internet Day faller i år på 6. februar, da spres det tips og råd om nettsikkerhet i mange land. Les her hvordan du som forelder eller lærer kan lære barn og unge å ferdes tryggere på nettet.

Safer Internet Day holdes årlig i mange land. Typisk arrangeres det webinarer og debatter og det deles ut informasjon, målet er bedre nettsikkerhet.

I Norge er det Medietilsynet som arrangerer Safer Internet Day. Alle andre kan markere dagen på sin måte, se tips lenger ned.

Alt foreldre bør vite om Snapchat

Webinar 6. februar kl 21: Snapchat-funksjonene barna bruker, og hvordan du kan gjøre appen tryggere med helt nye foreldreinnstillinger. Husk påmelding.

Følg Medietilsynets nettmøte 6. februar klokken 18–19

Medietilsynet arrangerer en nettsending med dette temaet: Hvilket skadelig innhold utsettes barn og unge for på sosiale medier?

I nettsendingen legger Medietilsynet frem en undersøkelse om skadelig innhold. I møtet deler også politiets nettpatrulje sine erfaringer. Du kan sende inn spørsmål underveis i sendingen og få svar fra fagpersoner. Meld deg på sendingen her.

Les også:

Foreldre og lærere kan benytte dagen til å begrense nettovergrep

Barnevakten vil i anledning Safer Internet Day løfte frem temaet nettovergrep. Ferske forskningsrapporter i Norge viser stor økning av barn og unge som opplever seksuelle overgrep på internett. Organisasjonene Stine Sofies Stiftelse og Barnevakten sammen med forskningsinstitusjonen NKVTS møtte regjeringen til samtaler om hvordan snu utviklingen.

Bevisstgjør gjerne barn og tenåringer om at det finnes overgripere som forsøker å bli venner med barna ved hjelp av tjenester, interessante samtaler, gratis konsertbilletter og lignende før de lurer barn til å kle av seg eller å møtes.

Barnevakten har en rekke artikler om overgrep, se vår startside om grooming. Eller se alle artikler som inneholder ordet nettovergrep.

Lærere har mange ressurser å velge blant i Barnevaktens oversikt
Hva kan foreldre gjøre?

Safer Internett Day kan på godt norsk kalles «nettvettdagen». Her er tre tips til foreldre om hvordan man kan markere dagen hjemme:

  1. Lag et godt måltid og snakk med barna om hva de ser på og hvem de kommuniserer med i sosiale medier og i spill. Last ned samtalekort fra Tenk.
  2. Sjekk sikkerhetsinnstillingene på telefonene og appene til barna dine: Foreldreinnstillinger.
  3. Finn gode filmer og spill dere kan planlegge å se sammen.
Mer om Safer Internet Day

Safer Internet Day, som gjerne forkortes til SID, markeres i mange land. Her er noen eksempler:

I eksemplene over kan du finne ressurser, debatter, tips og råd.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Nenad Cavoski.)