Slik kan barna ta imponerende bilder med mobilen

Med noen få grep kan bilder som tas med mobilen gå fra å være "helt ok" til fantastiske! Les våre tips og råd som gir barna bedre mobilbilder.

Med en mobiltelefon kan barna knipse minner, naturbilder og andre høydepunkter som kan lagres i fotoalbumet eller deles med venner og familie. Derfor har vi samlet noen tips og triks som er verdt å ta med seg.

Gir en dyrere og nyere mobiltelefon bedre bilder? Svaret er et «både og». Langt viktigere enn innkjøpsprisen på kameraet, er fotografen.

Nyere teknologi hjelper til med å ta en del justeringer på vegne av den som tar bildet, og kamerakvalitet påvirker så klart hvor klare og fine bildene kan bli. Men de aller fleste mobiltelefoner i dag har et fullt brukbart kamera som holder mer enn lenge, og endringene fra årets mobil til fjorårets modell består i all hovedsak av små justeringer.

Man kommer godt på vei med noen tips og triks på veien. Så les videre!

Bruk rutenett

I kamera-appen har man mulighet til å bruke et rutenett. Denne har flere funksjoner enn å bare «stå i veien» for det man skal ta bilde av. For de som synes det er uvant og stygt med linjer midt i bildet, hold ut. Denne er nyttig for å få bildene til å bli bedre.

Av mest grunnleggende nytteverdi kan man bruke rutenettet til å få bildene rette. Du har garantert sett et strandbilde hvor det ser ut som om vannet renner ned en bakke. Med et rutenett kan man rette opp horisonten der og da.

Ser du forskjellen under?

Noe av dette kan så klart rettes opp i etterbehandling av bildet (se lengre ned i artikkelen). Men jo mer som er på plass når man tar bildet, jo bedre blir sluttresultatet. Disse linjene er ikke bare til nytte for å rette opp horisonten. De er også glimrende til å få trær, bygninger, mennesker og lignende i rett vinkel.

Slik slår du på rutenett:

  • iPhone: Gå til innstillinger > kamera > huk av på rutenett
  • Android (fremgangsmåte kan varierer avhengig av mobiltype): trykk på innstillinger-ikonet i hjørne, i kamerappen og huk av på hjelperutenett

Plassering av motivet

En annen nytteverdi med rutenettet er plassering av motivet. Ofte ser det bedre ut om man plasserer motivet til siden, og ikke direkte foran kameraet. Dette refereres ofte til «regelen om tredeler»  innen fotografering, og har sammenheng med det matematiske begrepet «det gyldne snitt».

Enkelt forklart så dreier det seg om å plassere motivet på toppen, bunnen, eller til venstre eller høyre i rutenettet. Altså kryssene i rutenettet. Av en eller annen grunn blir bildet mer tiltalende når når man gjør dette.

Prøv selv og se på bildene under. Nederst  er motivet plassert til siden, og ikke i midten. Hvilket liker du best?

Ingen regel uten unntak, og om man skal ta et portrettbilde av noen, så kan det være enda finere med motivet midt i bildet. Eller om det er en fin blomst for eksempel som skal fylle hele bildet.

Symmetri kan også være et fint virkemiddel – når noe er likt på begge sider av et bilde. Så se etter symmetri i en bygning, naturen osv:

Lag en «ramme» og bakgrunn til motivet ditt

Motiver stående på egenhånd trenger å løftes frem.  Som en dirigent leder et orkester med mange ulike instrumenter, må man også tenke på at alt som man ser i et bilde spiller en rolle. Er det med på å forstyrre, eller forskjønne helheten?

En blomst stående alene kan være flott, men den kan komme enda bedre til med en kontrast i bakgrunnen, en mur, en trestubbe eller en steinrekke for eksempel.

Det gjelder å tenke at det helst skal være noe aller fremst i bildet, noe i midten (som regel motivet) og noe bak i bildet. Dette er med på å dra den som ser inn i bildet og gir en følelse av dybde.

Ta bildet under som eksempel.

Motivet er vannet, men vann alene er ikke så spennende. Det kommer allikevel sterkere frem i kontrast med stein og fjell. Motivet er på den måten blitt «rammet» inn.

Tomrom kan også være fint for å fremheve motivet. For eksempel en ensfarget vegg med motivet som står alene foran. Ellers er det lov å «ordne» litt med det som er rundt bildet. Fjern litt løv, grener og steiner for at det ikke skal være mye rusk omkring blomsten.

Legg deg på magen

Et annet tips når man skal ta bilde, er å endre på perspektivet. Skal man ta bilde av en person, bør man helst være på øyenhøyde til den man skal knipse et bilde av. Så for barn som skal ta bilder av småsøsken, eller kjæledyr – gå ned på huk! Ta bilde av voksne? Finn noe å stå på slik at fotografen ser dem i øynene. Og husk å spørre om lov til å ta bilde av andre.

Ingenting er verre enn et bilde som titter opp- eller nedover på noen.

Slik er det også med motivet på bakken. Det kan være en bekk, blomster, et insekt. Jo nærmere man kommer på, og med samme høyde som motivet, jo mer spennende blir det! Her gjelder det bare å prøve seg frem! Og unngå zoom (særlig digital zoom). Dette gjør gjerne bildet mer uskarp og kornete, derfor er det ofte slik at man må komme nærme på motivet når man bruker mobiltelefon for å ta bilde.

Det kan også lønne seg å prøve å gå rundt motivet. Kanskje ser et fyrtårn helt fantastisk ut fra den ene siden, men ikke den andre. Plutselig oppdager man noe nytt. Det er både det som er både spennende og fortvilende med fotografi – man vet aldri hvordan noe kan se ut før man har prøvd det. Å finne riktig vinkel, selv med bare noen millimeter, kan skille et bilde fra å være kjedelig til å bli fantastisk. Å prøve å se rett opp, eller rett ned fra en høyde kan også gi en stilig effekt. Eller gjennom noe!

Heldigvis kan man knipse i vei med en mobiltelefon, her er det bare å ta bilder og slette de man ikke er fornøyd med etterpå.

Ta interessante portrettbilder

En «selfie» man er fornøyd med kan være umulig for noen, uproblematisk for andre. Noen tar flere titalls bilder før de finner et de er fornøyd med. Samtidig er det flere tips som kan gjøre et profilbilde mer interessant å se på.

Jo mer naturlig, og minst mulig iscenesatt et bilde ser ut, jo bedre er det (få deg selv, eller den du tar bilder av til å slappe av). Bakgrunn løfter også kvaliteten på bildet. At personen står med en murvegg, ved et tre, nær en bekk eller et vann, eller andre steder av interesse.

Det kan gjerne bli bedre om kameraet tar bilde av motivet litt fra siden, og ikke direkte foran, men fortsatt i øynehøyde. En rekke mobiltyper har også eget «portrettmodus». Dette er med på å fremheve personen, og demper fokus (skarphet) på det som er rundt.

Portrettmodus ser fantastisk ut, og gjør at mobiltelefoner får til en effekt som dyre speilreflekskameraet skaper. Har man ikke portrettmodus i kamera-appen kan man gjenskape dette med redigeringsprogrammer (se lengre ned i artikkelen).

Husk å spørre om tillatelse om du skal ta bilder av andre personer!

Rens kameralinsen

Dette er kanskje opplagt, men i og med at mobiltelefonen er med overalt i en bukselomme eller en veske, så samler det seg mye støv. Rusk kan også være med å å påvirke kamerakvaliteten. Dette er noe alle med briller kan kjenne seg igjen i når det samler seg smuss og støv på glasset.

Mobiltelefoner, som alt annet, trenger derfor også litt kjærlighet i ny og ne. En mikrofiberklut og litt brille/glassrens gjør underverker. Er man ute på tur, kan det hende at man må ty til buksebeinet eller skjorta for å tørke av linsen dersom man ikke har noe annet for hånden. I nøden kan alt hjelpe.

Utforsk kamerainnstillinger

I dag er det stort sett pek og knips med mobiltelefonen. Mye av innstillingene for lys og fokus ordner programmet av seg selv. Men det er også mulig å justere dette om man selv ønsker. Et viktig, og enkelt grep er å trykke på skjermen på det man ønsker å sette fokus på. Da hjelper kamera-appen deg med å stille inn lys og skarphet på det som skal være motivet.

Er bakgrunnen, for eksempel himmelen, for lys? Trykk på den på skjermen. Da ser man at lysstyrken dempes. Man kan også endre lysstyrke manuelt. På iPhone gjør man dette ved å trykke på skjermen og dra fingeren opp eller ned for å justere lysstyrke. Berører man og holder fingeren nede en stund, så låses fokus/lys slik at programmet ikke endrer på dette selv.

Med android-telefoner (varierer avhengig av type mobil) dukker det opp en verktøylinje for å justere lys når man berører skjermen. I tillegg er det mange andre avanserte innstillinger som hvitbalanse, ISO, lukkerhastighet og mer. I tillegg til selvutløser.

På iPhone er det også innstillinger som tidsstyrt selvutløser som er nyttig om fotografen selv skal være med i bildet. Det er også mulig å slå av blits (som er greit fordi blits gir sjeldent noe god effekt), og det er en egen funksjon for å bruke panorama – som setter sammen et bredt bilde. Også er det en del filtre som justerer inn farger på bildet.

Finn riktig lys

Så er det nå også slik at bilder er avhengig av godt lys for best resultat.

Solnedgang og soloppgang er glimrende øyeblikk for å knipse fine bilder når man er ute. Mørket er vanskelig (det samme gjelder ved altfor for sterkt sollys på dagtid), men et gatelys, billykter, en lommelykt eller en annen lyskilde, kan i nøden være til hjelp på kveldstid.

Innendørs gjelder det også å bruke de lyskildene man har, for det blir ofte mørkt innendørs.

En stående leselampe som kan flyttes på for eksempel. «blits-effekten» på en mobiltelefon ødelegger ofte mer enn den hjelper. Dette blir gjerne et sterkt og kunstig lys. Så har man en annen lyskilde, er det å foretrekke. Eventuelt kan man prøve å trekke en teipbit over lykta på mobiltelefonen for å dempe «blitsen», (eller bruke en annen mobiltelefon som lyskilde).

Og selv om det alltid er viktig å holde mobiltelefonen mest mulig i ro når man knipser et bilde, så er dette særlig viktig når det er mørkt.

På dagtid kan også for mye lys ødelegge for bildet. Unngå å ta bildet i motlys. Et tre som står i veien og dekker for solen, blader, eller en annen gjenstand kan være med på å dempe lyset. Eller kanskje en paraply som holdes over mobiltelefonen?

Refleksjoner kan også brukes for å gi en effekt. Har man ikke et stillestående vann, kan man alltids bruke en sølepytt, eller til og med et speil.

Hva om motivet er i bevegelse?

Forslagene så langt har beskrevet personer og gjenstander som står stille. Men hva om man skal ta bilde av noe i bevegelse? Fra en dans, fotballkamp, noen som sykler, en bil eller noe annet som er på farten?

Verste utfall er at bildet blir tåkete og ubrukelig.

Et første råd er å ha godt med lys. Dette er nødvendig fordi at lukkerhastigheten til kameraet bør være høy. Jo bedre lysforhold, jo kortere tid trenger lukkeren å være åpen for å slippe inn lys. Så motiver i bevegelse er enklest å fange på dagtid.

iPhone lar deg ta bildesekvenser når man holder inne fotoknappen. Dette gjør at mobiltelefonen tar mange bilder raskt, slik at man kan velge det som ble best. Dette fungerer på samme måte med Android-telefoner.

En annen mulighet kan være å rett og slett filme med mobilkameraet og så pause videoen og ta en skjermdump.

Med alle bilder lønner det seg å ha kameraet så rolig som mulig. Men dette er spesielt viktig om noe er i bevegelse. Man kan for eksempel støtte mobiltelefonen på et bord, et gjerde eller på et annet stabilt underlag.

Finn et egnet redigeringsprogram

Et redigeringsprogram kan rette opp feil man gjorde når man tok et bilde, eller rett og slett «jukse» litt slik at sluttresultatet blir bedre. Er det en person eller en gjenstand som overskygger landskapsbildet ditt? Dette kan fjernes med redigering.

Man kan også justere lys, skygger, farger, varme, beskjære bildet, rotere, rette opp, velge hva som skal være i fokus og hva som skal være uskarpt, legge til tekst, rammer og mer. Snapseed er et eksempel på et gratis redigeringsprogram til mobiltelefoner.

Ofte har kamera-appen noen grunnleggende funksjoner i seg selv. Er barna på sosiale medier, har også Instagram et hav av filtre og verktøy for å jobbe med bilder.

Kjøp av tilleggutstyr?

Det går også an å kjøpe eksternt utstyr for å gi litt ekstra hjelp når man skal ta bilder. Disse varierer i pris. For eksempel så går det an å kjøpe ekstra objektiv som legges over kameraet til en mobiltelefon.

Disse kan være med på å forstørre noe som er langt unna, eller noe som er nærme, akkurat på samme måte som man kan bytte objektiv til et speilreflekskamera. Bare legg mobiltelefonen oppi et deksel med et ferdig objektiv som er koblet til, og vipps så er man i gang.

Men generelt bør det ikke være nødvendig å handle inn redskaper til tusenvis av kroner. Et godt deksel og en skjermbeskytter kan være fint for det er fort gjort at barna mister mobiltelefonen i bakken. Også bør man sjekke at den er vanntett om denne skal brukes nær vann, i båt og lignende.

Ikke minst så finnes det fine programmer som lar barna sette sammen feriebilder som filmer med iMovie og andre programmer.

Vurder å bruke kamerastativ

En type tilleggsutstyr som vi ønsker å anbefale, er et rimelig kamerastativ. Kort fortalt er dens oppgave å holde mobiltelefonen i ro på et stabilt underlag. Dette gjør det langt enklere og mer praktisk å bruke selvutløser for eksempel. I tillegg slipper man å slite seg ut med å holde kameraet så rolig som mulig over tid.

Eksempler på situasjoner der et kamerastativ kan være nyttig:

  • Når barna skal ta bilde av seg selv, og ikke har en medhjelper i nærheten
  • Om natten, og ved lave lysforhold der kamera bør stå mest mulig i ro
  • For å få kameraet til å stå så rett som mulig
  • For å bruke en effekt for å skape bevegelse i bilde der kameraet bruker «lang tid» på å ta et bilde, og derfor må stå helt i ro

Vi har for eksempel testet Joby Gorillapod Mobile Mini som koster rett under to hundre kroner. Det er lite og lett å ha med seg, og har bøyelige ben. Med sistnevnte er det mulig å få mobiltelefonen til å stå rett, selv på ujevnt underlag.

Gorillapod har en klype som gjør at mobiltelefonen sitter fast. Denne er bøyelig, og kan tilpasses ulike størrelser. I tillegg kan klypen roteres og justeres opp og ned for å vinkle mobiltelefonen dit man ønsker.

Og de tre beina som er bøyelige, gjør at man kan tilpasse høyden når beina står ujevnt, for eksempel om mobilstativet skal stå på et fjell, og allikevel peke kameraet rett frem.

Gorillapod er helmanuelt og går ikke på strøm. Fordelen er at man slipper å tenke på lading eller at denne kan ta skade av dårlig vær. Også er kamerastativet enkelt å bruke. Det er bare å tilpasse og bøye beina, og så kan man vri på «hodet» til stativet for å få riktig vinkel.

Fototips fra Barnevakten

La oss oppsummere rådene:

  • Nei, du må overhode ikke ha den nyeste og dyreste mobilen for å få fine bilder
  • Bruk rutenett for å få bildet så rett som mulig
  • Husk «regelen om tredeler» og at motivet gjerne passer best på en av sidene i bildet, eller tenk på symmetri og refleksjoner
  • Lag en ramme for motivet ditt og ha gjerne noe foran og noe som bakgrunn
  • Prøv nye vinkler og perspektiver. Det er best å ta bilder av mennesker og kjæledyr i øynehøyde og kom nær på motivet ditt
  • Portrettbilder er finest når den man tar bilde av ser så naturlig ut som mulig
  • Rens kameralinsen
  • Utforsk kamerainnstillinger og trykk på skjermen for å fokusere på det du ønsker
  • Finn riktig lys, enten type dagslys eller bruk en annen lyskilde
  • Hold mobiltelefonen i ro når du tar bilder
  • Finn et redigeringsprogram som du liker
  • Bruk etui og skjermbeskytter om du skal på tur
  • Vurder å kjøpe et rimelig kamerastativ

Ønsker du tips om nettvett, apper, filmer og spill tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.