Snapchat med nye tiltak for tenåringer

Alderstilpasset innhold, sikkerhetsvarsler og bedre vern mot kontakt med fremmede, er noe av det Snapchat introduserer til tenåringer som bruker den populære appen.

Youtube og Tiktok har vært relativt tidlig ute med å introdusere innstillinger for tenåringer og foreldre. Sakte, men sikkert har også Snapchat fulgt etter, men altså ikke like kjapt som de to førstnevnte plattformene.

I fjor på høsten lanserte Snapchat (endelig) foreldreinnstillinger. Hvor foreldre nå kunne koble en Snapchat-konto til tenåringens for å begrense sensitivt innhold og se hvem barna har kontakt med (uten å kunne lese deres private meldinger).

EU har nå innlemmet nye DSA-regler (som gir unge økt beskyttelse på nett). Som følge av det har Snapchat tatt flere grep. Blant annet fjernet målrettet reklame rettet mot tenåringer i EU (Merk at DSA-reglene gjelder ikke i Norge/EØS helt ennå).

Og nå, lanserer Snapchat enda flere grep for å beskytte tenåringer.

– Vårt mål er å hjelpe Snapchat-brukere med å kommunisere med sine ekte venner i et miljø som prioriterer deres trygghet. Ved å bygge på eksisterende trygghetsfunksjoner som vi allerede har i appen, kunngjør vi i dag nye tiltak for ytterligere beskytte 13-17-åringer mot potensielle farer online, sier Jacqueline Beauchere, Global Head of Platform Safety hos Snap Inc i en pressemelding.

Her presiserer de igjen: Minimumsalderen for å bruke Snapchat er fortsatt 13 år.

Sikkerhetsvarsler og alderstilpasset innhold

Ifølge pressemeldingen til Snapchat, introduseres følgende endringer/tiltak:

  • Pop-up sikkerhetsadvarsler: Snapchat legger til en funksjon som sender et varsel til tenåringer dersom de blir kontaktet av noen de ikke deler felles venner med. Varselet vil inneholde en oppfordring om å tenke seg om før de oppretter kontakt med brukeren, og ikke starte en samtale hvis det ikke er noen de stoler på.

  • Krav til flere felles venner: Snapchat krever allerede at en 13-til-17-åring har flere felles venner med en annen bruker før de kan vises i søkeresultater eller som et venneforslag. Nå hever Snapchat denne terskelen med å kreve et større antall felles venner i forhold til det totale antallet venner en Snapchat-bruker har. Målet er å redusere muligheten for at mindreårige blir kontaktet av fremmede.

  • Alderstilpasset innholdsopplevelse: Snapchat kommer til å gi en mer alderstilpasset seeropplevelse i sine innholdsplattformer. Hva som menes i praksis her, er vi litt usikre på.

  • Nytt prikke-system for kontoer: Som tiltak mot brukerkontoer som Snapchat mener ikke utgjør noen umiddelbar trussel, men som fortsatt bryter med plattformens regler, har Snapchat lansert et nytt prikkesystem (tenk prikker på førerkortet). Som følge av dette vilSnapchat fjerne upassende innhold som de selv oppdager eller som blir rapportert til Snapchat. Dersom en brukerkonto gjentatte ganger prøver å omgå reglene, vil kontoen bli slettet. Du kan lære mer om dette på Snapchat sine sider her

  • Nettvett i app: Snapchat lager nytt innhold i appen utviklet med USA-baserte National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) som hjelper til med å forklare risiko og deler viktige lokale ressurser for Snapchat-brukere. Dette innholdet vil vises på Stories-plattformen og vil dukke opp hos brukeren når det søkes etter spesifikke søkeord.

Ikke på plass helt ennå

Alt som er nevnt over rulles ut til norske brukere i de kommende ukene. Alderstilpassede innholdsopplevelse og prikkesystemet er på plass allerede i dag, 7. september.

I tillegg slipper plattformen nye ressurser for familier, blant annet en foreldreveiledning på parents.snapchat.com som gir veiledning om hvordan man kan øke barnas trygghet på nett. Her vil man også kunne finne en ny opplæringsserie på Youtube.

– Vår forpliktelse til å gjøre plattformen vår tryggere er alltid i fokus og vi vil fortsette å bygge videre på disse forbedringene med ekstra beskyttelse for tenåringer på Snapchat og fortsatt gi opplæring og hjelp til familier, sier Beauchere.

Les mer

Alle foto: Snapchat