Call of Duty: Modern Warfare 3

Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Årets Call of Duty-spill byr på moderne krigføring. Her skal spilleren kjempe mot terrorister i enspillerdelen, i tillegg til å delta i flerspiller-action på nett. Spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år og byr på sterk, realistisk vold.

Call of Duty er en populær serie med skytespill til spillkonsoller og PC. Spillet er sett fra førstepersonsperspektiv, og settingen varierer fra spill til spill. Tidligere har det vært moderne krigføring, science fiction og andre verdenskrig. Nå er det atter en gang førstnevnte som står på menyen.

Det er mulig å spille alene i et historiemodus. I tillegg er det en flerspillerdel der man konkurrerer med og mot andre på nett. Call of Duty-serien byr på realisme både med tanke på grafikk, men også ved bruk av våpen og troverdige hendelser som kunne ha skjedd globalt.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Format: Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Sledgehammer Games
Utgiver: Activision

I historiedelen starter man med å angripe et fengsel for å frigjøre en markant og viktig spillfigur. Senere går man løs på en rekke enkeltstående oppdrag for å bekjempe terrorister. Oppdragene har avbrudd med dialog og filmsekvenser.

Alt i alt byr enspillerdelen på en intensitet som konkurrerer på nivå med action- og krigsfilmer.

Samtidig er oppdragene og mange av stedene man spiller på, basert på Warzone og andre flerspillerkart. Man kan fritt bevege seg på disse kartene for å samle våpen, hjelpemidler og diverse duppeditter for å eliminere mål.

Som eksempel kan man påkalle bombeangrep, sette ut maskingeværtårn, rakettforsvar mot helikoptre og mye mer. Og man kan velge om man skal gå løs på fiender i en bråkete stil, eller heller forsøke å angripe mål i det stille.

Man kjemper også stort sett alene, men noen ganger sammen med datastyrte medspillere enten som direkte støtte eller som skarpskyttere i bakgrunnen.

Fiendene er relativt enkle i kamp. De kan angripe for- og bakfra dersom man finner et lite skjulested. Men de står som regel dumt til og tåler nokså lite – slik at det blir relativt overkommelig å overvinne den ene etter den andre. Fiendens beste forsvar er derfor i antall, og ikke i intelligens.

Historiedelen er heller ikke langvarig. Og selv om det er mange interessante øyeblikk her og der, så lever ikke spillet opp til 2022-versjonen av Call of Duty.

Det betyr ikke at enspillerdelen er en renspikka kjip opplevelse. Tvert imot er det gode stemmeskuespillere, interessante karakterer og en filmatisk stil som skaper mye action og innlevelse. Rent mekanisk fungerer også Modern Warfare 3 godt med superb grafikk, variasjon i våpenbruk og mye mer.

Som eksempel, det aller første oppdraget skaper øyeblikkelig en intens stemning når man beveger seg fra etasje til etasje i et fengsel. Og senere kan man saumfare leilighetsbygg på jakt etter et mål.

Det er også intense og grusomme scener på et fly, og senere i et sivilt anlegg på en idrettsarena. Her med hendelser som er troverdig gjengitt og byr med det på en sterk opplevelse av moderne terrorisme.

Modern Warfare 3 byr naturligvis på mer enn bare enspillerdelen. Alle de seksten kartene fra forrige spill i serien er blitt oppdatert med nye elementer. I tillegg skal 12 ny 6v6-kart bli sluppet over tid.

Det er også større fokus på zombier. Blant annet kan man nå samarbeide med andre spillere på nett mot vandrende uhyrer.

Ellers er det en salig suppe av de tidligere Call of Duty-spillene der alt starter fra samme meny. Spillserien utvikler seg derfor mer som en langvarig og samlet serie mer enn direkte. enkelstående spill. Og dette er det jo både positive og negative sider ved.

Menyen er for øvrig nokså tungrodd og uoversiktlig. Ved hver eneste oppstart må man blant annet gjennom en oppdatering, og sjekk av daglige belønninger før man kan gyve seg ut i enspiller eller flerspiller.

Flerspillerdelen byr på mye action og intense kamper i team deathmatch. Kartene er gjengitt i slående detalj med veier, bakgater, bygninger og et lite hav av skjulesteder. Grafikken fungerer svært godt og intensiteten er høy.

Her varierer områdene enten det er Afghan, vinterkledde Derail, byliv i Invasion og mer.

Dette er definitivt den delen av Modern Warfare 3 der man får øvd opp reaksjonstid, sikte og samarbeid. Kampene varer i 10 minutter eller et at et gitt måltall blir nådd før den ene runden etter den andre fullføres.

I Zombies kobles man sammen med andre spillere på lag med opptil 3 personer. Her slippes man ut på store kart og kan velge ulike oppdrag som man ønsker å gjennomføre. Langs veien må man finne våpen og ammunisjon.

I tillegg må man kjempe mot horder av zombier og datastyrte fiender. Og deretter komme seg trygt ut via helikopter når tiden er inne for det.

Dette er en del av Modern Warfare 3 der man samarbeider som et lag for å holde ut mot omgivelsene. Det kan være å koordinere angrep, å gi hverandre beskyttelse eller å gjenopplive en medspiller når han eller hun blir danket ut av skurker.

Et neste flerspillermodus er War Mode. Her skal man gjennomføre en rekke lineære gjøremål på lag med flere spillere. Det ene laget skal angripe et mål, og det andre skal forsvare det.

På kartet Urzikstan i Operation Spearhead skal det ene laget beskytte antiluft-våpen, tanks og rakettoppskytninger. Det andre laget derimot skal forsøke å sikre at nettopp disse elementene trer i kraft og blir gjennomført.

Etter at det ene laget har vunnet, byttes rollene og sidene om.

Call of Duty: Modern Warfare 3 splitter spillanmelderne. Flere trekker frem at årets utgave er mer som en oppgradering enn et helt nytt spill i serien. I tillegg klages det på den korte enspillerdelen, og at historien ikke engasjerer nok. Andre derimot er ikke like skuffet.

Det er liten tvil om at rent teknisk er Modern Warfare 3 et vellaget spill. Gjengivelsen av våpen er troverdig. Det er høyt konkurransenivå i flerspillerdelen, og årets Zombie-modus byr på en hakket mer åpen verden som man kan bryne seg på.

Spillet byr på utrolig god grafikk og oppleves som på toppnivå når det gjelder spillteknologi. Enten man konkurrerer med eller mot venner er det mange muligheter til å holde opplevelsen gående i det lange løp.

Vi vil samtidig presisere at dette er et spill som er rettet mot de over 18 år, og ikke barn.

Foto: Sledgehammer Games / Activision

Egnethet

Call of Duty: Modern Warfare 3 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold, ufint språk og kjøpemuligheter.

Spillet er så realistisk som dataspill kan bli. Her er det troverdige våpen og militært utstyr. I tillegg er det konflikter som minner om uro som finnes ellers i verden. Man kjemper mot soldater, men iblant er det også skuddvekslinger blant sivile og sivile som dør. Det er mulig å skyte sivile og fanger, men da stopper spillet opp og man må starte runden forfra igjen.

I enspillerdelen er det flere scener som er svært sterke. Blant annet kan man skyte fanger i fangenskap, og ellers tar man rollen som en uskyldig part i et terrorangrep på et fly. Det er også en scene hvor man beveger seg gjennom et idrettsanlegg og ser sivile flykte fra terrorister.

Mange av ofrene blir skutt ned (massedrap), henrettet eller brukt som menneskelig skjold. Terroristene kler seg også ut som politi og ambulansearbeidere (kan minne om Utøya-terroren). Ellers beveger man seg over landskap med sivile lik, store mengder blod og kaos og smertehyl blant folkemengder med uskyldige.

Man kan spille med og mot andre på nett. Før man går inn i en kamp kan man lage en vennegruppe som inkluderer de man spiller på lag med. Det er mulig å velge hvem som kan bli med i egen gruppe. For eksempel om denne gruppen skal være åpen for alle, kun venner, kun venner som blir invitert inn eller lukket. Dette styrer altså hvem som kan bli med i denne gruppen.

Ellers er det muligheter for å blokkere og rapportere spillere.

Man kan også skru av og på totrinnsverifisering for å sikre kontoen ytterligere. Da får man en unik kode sendt på epost for nye pålogginger. Det er også mulig å slå av og på tekst-chat og venneforespørsler. Og man kan slå av gørr og kroppsdeler som blir skutt av i innstillinger (dismemberment & gore effects).

For stemmechat kan man skru dette av eller på. Og man kan styre hvem man kan chatte med. For eksempel alle, kun de i gruppen eller venner. Spillet har også noe som heter «proximity chat» som man kan velge å ha avslått eller på. Dette gjør at man kan chatte med spilleres som befinner seg i nærheten på spillkartet.

Spillet inneholder også kjøpemuligheter. Man kan kjøpe skins til spillfigur og våpen. Et eget sesongkort gir også tilgang til flere slike digitale goder. Og ellers selges selve spillet i flere utgaver, der den dyreste gir tilgang til flere skins. Ellers har spillet en egen valuta (COD points) som kan kjøpes i flere utgaver.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Spillet har en grunnleggende opplæring i starten. Man kan dessuten velge mellom fire vanskelighetsgrader for å tilpasse enspillerdelen. Ellers er det stort potensial på å møte andre spillere som er bedre eller svakere enn en selv når man konkurrerer på nett.

Spilltrailer (vi gjør obs på sterke scener, 18-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten