Counter-Strike: Global Offensive

Xbox One og Series X og S/Xbox 360/PS3/Windows/Mac OS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: I det nettbaserte skytespillet Counter-Strike skal man kjempe på lag mot andre i rollen som terrorister eller antiterrorister.

Counter Strike eller «CS» som det kalles i kortform så sine første dager ved tusenårsskiftet. Spillet har allikevel klart å holde koken helt frem til i dag. Nå er spillet blant annet svært populært på spillturneringer og innen e-sport, men også blant mange barn og unge som spiller dette på hjemmefronten.

Selv om Counter Strike har kommet i nye utgivelser og med oppdatert grafikk siden opprinnelig publisering, er kjernen fortsatt den samme.

Counter-Strike: Global Offensive

Sjanger: Action
Språk: Engelsk og norsk
Utvikler: Valve Corporation, Hidden Path Entertainment
Utgiver: Valve Corporation

Grunnideen er at man deltar på ett av to lag. Terroristene på den ene siden skal som oftest vokte gisler, detonere en bombe eller et gitt mål. Antiterroristene derimot skal redde gisler eller hindre terroristene fra å detonere eksplosivene.

Det laget som har spillere igjen ved rundens slutt eller som når gruppens oppdrag vinner. Om man blir drept må man vente helt til runden er ferdig før man kan begynne å spille igjen.

Counter Strike kan spilles på flere måter:

 • Konkurranse eller avslappet modus
 • Redde gisler eller forhindre det andre laget fra å redde gislene
 • Detonere bomber eller forhindre det andre laget fra å detonere bomber
 • Kappløp om å få flest mulig eliminasjoner (kills)
 • Spillmodus med lav tyngdekraft
 • Spillmodus der man stadig får bedre våpen når man vinner omganger i spillet
 • Med lag av varierende størrelse

I starten av hver runde kan man kjøpe våpen, skuddsikre vester og granater til hjelp i kamp. Og jo bedre man gjør det i spillet, jo mer penger får man til å kjøpe  avanserte våpen. Det er altså flere faktorer som gjør at det lønner seg å spille best mulig.

Man kan nemlig få mer penger og bedre våpen, forbedret statistikk og mulighet til å nå lagets oppdrag i spillet.

Det er mange kart å spille på med alle slags kriker og kroker som må læres slik at man kan anslå hvor fienden kommer til å posisjonerer seg. Det er også et hav av våpen å lære seg å mestre, og hver fordrer taktiske fordeler og ulemper.

I tillegg trenger man respons og observasjonsevne og må blant annet skille relevant fra ikke-relevant informasjon midt i kampens hete. En feilslutning på bare noen millisekunder kan føre til at motstanderen vinner skyteduellen.

Å lytte til fiendens fotskritt er helt essensielt i tillegg til at man stadig sikter med våpensiktet der man forventer at fienden skal dukke opp.

Ikke minst krever spillet samarbeid og kommunikasjon. Her må man planlegge taktikker, forklare fiendens posisjon og planlegge angrep og forsvar. Akkurat hvor godt dette lagarbeidet blir avhenger av hvem man spiller med naturligvis.

Så her er det flere finjusteringer som må til for at man skal klare seg i kamp.

Spillet har også massive mengder med statistikk og personlige mål som kan nås. Det kan være utmerkelser som å nå et gitt antall eliminasjoner, eller å gi bort 100 våpen til lagkameratene dine. Med så mye tallmateriale og mål å nå, er det mye å ta i for spillere som vil gå inn i Counter Strike helt i dybden.

Counter Strike har også et engasjert nettmiljø med spillere fra hele verden. Det er mulig å chatte og prate sammen med venner og nye personer som man møter på nett. Man kan for eksempel finne nye venner basert på land da man kan se et flagg ved spillernavnet.

Da er det mulig å både sende og motta venneforespørsler. Det er også en slags utlysning der man selv kan legge ut eller se andre som leter etter noen å spille sammen med.

I tillegg har spillmenyen en egen funksjon der man kan se kamper som andre deltar i. Her kan man se direktekamper, eller opptak fra turneringer der svært dyktige spillere deltar.

Egnethet

Counter-Strike: Global Offensive er gitt aldersgrense fra PEGI 18 år. Spillet er innen sjangeren «førstepersons skytespill», og man kjemper med virkelighetstro våpen som maskingevær, skarpskytterrifler, pumpehagler, kniver, granater og mer. Allikevel er spillet noe foreldet og grafikken er dermed ikke like realistisk som andre, nyere skytespill på markedet.

Spillet har allikevel tydelige elementer av blodsprut og menneskelignende karakterer i spillet.

PEGI begrunner anbefalt aldersgrense 18 år med at spillet inneholder hyppig vold. Og at spillet inneholder realistisk vold mot sårbare personer. Det er blant annet mulig å skyte gisler.

Man får også ulike belønninger og utmerkelser for eliminasjoner i spillet og å treffe på hodeskudd er gjerne et mål i seg selv.

I og med at spillet har et innebygget chattesystem vil man kunne møte på dialoger som inneholder ufint språk, trakassering og seksuelle bemerkninger. Dette på lik linje med alle andre former for online-kommunikasjon. Det er mulig å rapportere spillere for ufin oppførsel.

Merk at det også er mulig å bruke store pengesummer på tilleggsutstyr, både i spillet og gjennom tilknyttede tjenester. Man kan blant annet kjøpe og selge spesielle våpen i spillet. Disse gir ikke direkte fordeler i spillet, men gir kosmetiske oppgraderinger. Det finnes for eksempel egne nettbutikker og brukere på nett som kjøper og selger våpen for ekte penger. I tillegg finnes det gambling-lignende alternativer der man bruker gjenstander i spillet for å vedde med – såkalt skin-betting. Men mange av de som spiller Counter-Strike, vil mest sannsynlig ikke møte på denne form for virksomhet.

Les også mer om problematikken her.

Smarte innstillinger:

Det finnes noen innstillinger i menyen som kan være verdt å vite om:

 • Standardtillatelser for vennelobby: venner trenger invitasjoner for å bli med/alle venner kan bli med i spillgruppen
 • Demp fiendelaget (slå av chat): nei/ja
 • Demp alle unntatt venner (slå av chat): nei/kun i ikke-konkurransemodus/alltid
 • Skjul profilbilder: vis alle/skjul alle/vis kun venner
 • Fjern spillernavn (viser ikke navn til spillere som ikke er på vennelisten): ja/nei

Ellers er det mulig å blokkere spillere og rapportere ved å trykke seg inn på brukernavnet til vedkommende.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder av PEGI.

18+: Counter-Strike: Global Offensive er i utgangspunktet nokså intuitivt og enkelt å komme inn i. Med norsk tekst får man gjennomgående instrukser i spillet med alt fra våpenhåndtering til menysystemer. Kontrollene er heller ikke særlig kompliserte målt mot en del mer avanserte skytespill på markedet. Allikevel kan man forvente utfordringer med dyktige motspillere på nett, og det tar tid å lære og bli god i dette spillet her.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 30 og er oppdatert senere.)