Counter-Strike: Global Offensive

Xbox One/Xbox 360/PS3/Windows/Mac OS, passer fra 18 år

Det nettbaserte skytespillet Counter Strike har en lang historie bak seg, og er fortsatt populært den dag i dag. Spillet passer fra 18 år.

Counter Strike (eller CS, som det kalles) så først sine dager rundt tusenårsskiftet og har klart å holde koken helt frem til i dag. Nå er spillet blant annet populært på spillturneringer og innen e-sport. Selv om CS har kommet i nye utgivelser og med oppdatert grafikk, er den gode gamle kjernen fortsatt der.

Grunnideen er at man deltar på ett av to lag. Terroristene på på den ene siden, skal som oftest vokte gisler, eller bombe et gitt mål. Antiterroristene derimot, skal redde gisler, eller hindre terroristene fra å detonere eksplosivene. Det laget som har spillere igjen ved rundens slutt, eller som når gruppens oppdrag, vinner, og hvis man blir drept må man vente helt til runden er ferdig før man kan begynne å spille igjen.

I starten av hver runde kan man kjøpe våpen, skuddsikre vester og granater til hjelp i kamp. Og jo bedre man gjør det i spillet, jo mer penger får man til å kjøpe mer avanserte våpen. Det er altså flere faktorer som gjør at det lønner seg å spille best mulig. Man kan få mer penger og bedre våpen, forbedret statistikk og mulighet til å nå lagets oppdrag i spillet.

Men Counter Strike: Global Offensive (eller CS: GO) kan spilles på flere måter. Avslappet er et modus med færre regler og passer best for de som er nye til spillet. Blant annet er det ikke mulig å skade egne lagkamerater, og man kan ikke løpe inn i hverandre heller.

I wingman er disse funksjonene slått på, så man må være litt mer var på hvor man sikter. Her er det også lengre kamper og man spiller best av 16 runder. I dødskamp vinner man med å ha flest poeng på slutten av spillet, og i konkurranse, som er enda mer seriøst, spiller man best av 30 runder.

Counter-Strike: Global Offensive byr på taktisk action, lagarbeid og enkel, men nydelig gameplay. Spillet var en suksess i sine glansdager, og spillet har fortsatt god underholdningsverdi for hobbyspillere, og er en arena for e-sportutvøvere.

Det er mange kart med all slags kriker og kroker som må læres, slik at man kan anslå hvor fienden posisjonerer seg. Det er også et hav av våpen å lære seg å mestre, og hver fordrer taktiske fordeler og ulemper.

I tillegg trener man på respons og observasjonsevne, og må blant annet skille relevant fra ikke-relevant informasjon midt i kampens hete. En feilslutning på bare noen millisekunder kan føre til at motstanderen vinner duellen. Så her er det flere finjusteringer som må til for at man skal klare seg i kamp.

Spillet har også massive mengder med statistikk og personlige mål som kan nås. Det kan være utmerkelser som å nå et gitt antall eliminasjoner, eller å gi bort 100 våpen til lagkameratene dine. Med så mye tallmateriale og mål å nå, er det mye å ta i for spillere som vil gå inn i Counter Strike helt i dybden.

Counter Strike har også et engasjert nettmiljø med spillere fra hele verden. Det er mulig å chatte og prate sammen med venner og nye personer som man møter på nett.

Counter-Strike: Global Offensive

Sjanger: Action
Språk: Engelsk og norsk
Utvikler: Valve Corporation, Hidden Path Entertainment
Utgiver: Valve Corporation

Egnethet

Counter-Strike: Global Offensive er gitt PEGI 18. Spillet er innen sjangeren førstepersons skytespill, og man kjemper med virkelighetstro våpen som maskingevær, skarpskytterrifler, pumpehagler, kniver, granater og mer. Allikevel er spillet noe foreldet, og grafikken er dermed ikke like realistisk som andre, nyere skytespill på markedet. Spillet har tydelige elementer av blodsprut og menneskelignende karakterer i spillet.

Man får også ulike belønninger og utmerkelser for eliminasjoner i spillet, og å treffe på hodeskudd er gjerne et mål i seg selv.

I og med at spillet har et innebygget chattesystem, vil man kunne møte på dialoger som inneholder ufint språk, trakassering og seksuelle bemerkninger. Dette på lik linje med alle andre former for online-kommunikasjon. Det er mulig å rapportere spillere for ufin oppførsel, og det er også en annen vri der man kan bemerke spillere som oppfører seg eksemplarisk i spillet, for eksempel hvis de er gode lærere eller ledere.

Merk at det også er mulig å bruke store pengesummer på tilleggsutstyr, både i spillet og gjennom tilknyttede tjenester. Man kan blant annet kjøpe og selge spesielle våpen i spillet. Disse gir ikke direkte fordeler i spillet, men gir kosmetiske oppgraderinger. Det finnes for eksempel egne nettbutikker og brukere på nett som kjøper og selger våpen for ekte penger. I tillegg finnes det gambling-lignende alternativer der man bruker gjenstander i spillet for å vedde med – såkalt skin-betting. Men en majoritet av de som spiller Counter-Strike, vil mest sannsynlig ikke møte på denne form for virksomhet.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder

18+: Counter-Strike: Global Offensive er i utgangspunktet nokså intuitivt og enkelt å komme inn i. Med norsk tekst får man gjennomgående instrukser i spillet med alt fra våpenhåndtering til menysystemer. Kontrollene er heller ikke særlig kompliserte målt mot en del mer avanserte skytespill på markedet. Allikevel kan man forvente utfordringer med dyktige motspillere på nett, og det tar tid å lære og bli skikkelig god i dette spillet her.

Testet på en Lenovo Legion Y520

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser