Crimen – Mercenary Tales

Meta Quest 1, 2 og Pro. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: I dette spillet skal man fekte, skyte og slåss seg gjennom bølger med fiender. Alt i omgivelser som er inspirert av en eventyrlig, men voldelig 1700-tallets stil.

VR-spill: Crimen – Mercenary Tales er et VR-spill utgitt til Meta Quest-konsollen. Her skal man slåss gjennom slott, forhistoriske templer, båtvrak og andre områder. Langs veien møter man skjelett, monstre, sverdfektere og mer.

Hele spillet er basert på tegneseriegrafikk med en helt spesiell type humor. Samtidig byr spillet på (som utvikleren selv påpeker) en blodig reise.

Crimen – Mercenary Tales

Format: Oculus Quest 1, 2 og Pro
Sjanger: Eventyr/action
Utvikler: Carbon Studio
Utgiver: Carbon Studio

Innen de første spilleminuttene får man en grunnleggende opplæring. Til tross for tegneserie-stilen blir innlevelsen stor. Man får et lekesverd som blir transformert til et ekte sverd (i spillerens fantasi).

Via Meta Quest-kontrolleren kan man bevege seg rundt omkring med venstre joystick, eller teleportere seg i omgivelsene med høyre joystick.

Det er for øvrig kjekt å kunne bytte mellom disse to formene for transport. Avhengig av om man ønsker en mer nøyaktig bevegelse, eller om man ønsker å reise over større flater kjapt og med mindre bevegelsessyke.

Ferden går så til en veikro. Hvor man herifra tar rollen som en av åtte hovedpersoner som forteller om sine ville og eventyrlige reiser.

Etter hvert kan man klatre, slå løs på gjenstander og mekanismer, åpne dører og mer ofte ved bruk av sverdet eller håndbevegelser.

Man har også andre våpen til disposisjon, som blant annet kanoner, bue, pistoler og annet man måtte finne i omgivelsene som kan kastes på skurker. Sverdfekting er overraskende utfordrende. Ofte får man flere fiender mot seg til samme tid som angriper i tur og orden.

Men man må holde håndkontrollen (og dermed sverdet) i riktig posisjon for å hindre slag – og dette er langt mer krevende enn man skulle tro.

Stilen er uhøytidelig og bærer preg av humor. Deriblant hånlige sitater når spillfiguren dør.

Som spiller går man inn i hovedrollen til 8 historiefortellere. Dette byr også på flere omgivelser som spilleren får bryne seg på. Alt er pent tegnet med natur, bebyggelser og en liten håndfull med fiender som man må kjempe mot.

Stemingen er samtidig ikke veldig alvorstung – og først og fremst er historiefortellingen ment som et enkelt bakteppe for kampsekvensene som foregår i spillet.

Iblant skal man ut på tokt for å plyndre skattekamre og andre ganger for å nedkjempe fæle monstre.

Crimen – Mercenary Tales fungerer overraskende godt. Animasjoner kjører fint, og enten det er elementer der man klatrer eller beveger seg i landskapet – så kjører spillet godt.

Det kunne gjerne ha vært en innlemmelse av flere vanskelighetsgrader – og til og med opplæringen blir krevende til tider når hopesvis av fiender dukker opp, og helsenivået til spillfiguren faller for hvert slag som ikke blir blokkert.

Utover det er det en variasjon i omgivelser, og til tross for at det er en del repetisjon i sverdfektingen, er det også noen avstikkere der man bruker kanoner, løser litt logiske hindre og klatrer – som alt i alt gir noe variasjon.

Dette i tillegg til fiender som dukker opp med skjold og nye typer våpen som krever at man stadig må endre på kamptaktikk.

Spillet er ikke uten utfordringer. Noen ganger går skjermen i sort dersom en spillfigur står oppi deg, eller en annen gjenstand i omgivelsene. I tillegg er ikke spillet særlig langvarig. På noen få timer er man ferdig med eventyret. Og flere av hovedpersonenes fortellinger er nokså korte i varighet.

Alle foto: Carbon Studio

Egnethet

Crimen – Mercenary Tales har fått anbefalt aldersgrense angitt til 18 år av PEGI. Spillet er merket med ekstrem vold.

Utviklerne påpeker selv i sin beskrivelse at dette spillet består av en «blodig reise».

Man slår og kutter med sverd, skyter med bue og pistoler, samt eksplosiver. I prosessen kjemper man mot menneskelignende figurer, monstre, skjeletter og mer. Det vises store mengder med blod, mulighet for å kutte av hoder på fiender og mer.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet Oculus Quest 2 og PlayStation. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill.

Se våre sikkerhetstips om VR-spill før dere setter i gang. Du finner dem her.

Vanskelighetsgrad:

18+ år: Dette spillet byr på en grunnleggende opplæring i starten. All tekst og tale er på engelsk. Man får flere forsøk dersom spillfiguren dør. Samtidig er det noe krevende å lære seg sverdfektingen der man må se an motstandernes angrep slik at man kan kontre dette.

Spilltrailer (18-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser