Fire Emblem: Three Houses

Spill for Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense 12 år fra PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet tar du rollen som en professor, og lærer elevene dine om kamp og lederskap. Du skal også hjelpe dem med både studier, problemer og oppdrag ute i felten.

«Fire Emblem: Three Houses» har av PEGI fått anbefalt aldersgrense 12 år. Fire Emblem er en lang spillserie innenfor sjangeren taktisk RPG. Det vil si at det fungerer som andre rollespill i den form at man «levler» og blir sterkere, mens selve kampdelen fungerer mer som sjakk hvor du flytter på soldatene dine som brikker og er turbasert.

Spillene er ikke en kontinuerlig historie, men nye fortellinger på forskjellige steder i samme univers. 

»Fire Emblem: Three Houses» tar plass på kontinentet Fodlan og huser tre ulike grupper eller hus som alle ønsker å vise sin styrke og bevare freden kontinentet har. Lederne for alle disse husene er nå samlet på en skole styrt av kirken hvor alle elever har tilgang på utdanning og kamptrening. Din rolle i alt dette er som nyansatt lærer, tidligere leiesoldat.

Fire Emblem: Three Houses

Sjanger: Action, Taktisk RPG
Utvikler: Intelligent Systems
Utgiver: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch

Du tar ansvar for ett av husene og alle elevene inne i det, og har mulighet til å få også andre elever på skolen til å gå over til ditt hus. Hus-systemet og skoledelen kan minne litt om Harry Potter og Galtvort.

Spillet er delt inn i to deler. En kampdel og en skole-/lærerdel. I skole-/lærerdelen tar du opp ditt ansvar som lærer og har muligheten til å lære elevene dine opp i de ulike kampegenskapene de har. Det er opp til deg å sørge for at elevene blir sterkere og lærer nye egenskaper. Du har også muligheten til å løpe rundt i skolegården for å snakke med elevene dine direkte og hjelpe dem med personlige problemer de har eller spise et fint måltid sammen.

I skoledelen kan du bygge vennskap, eller romantiske forhold, med både elever og lærere. Sterkere vennskap øker antall scener du får med elevene dine og hva du kommer til å lære om dem. Det vil også styrke dem og øke hvor mye erfaring de får i videre leksjoner. Det er ved å skape vennskap med elever fra andre hus at du kan overtale dem til å bli med i din gruppe.

I kampdelen bruker du elevene dine for å slåss med deg på frontlinjen. De fleste kampene består av oppdrag gitt av skolen du lærer på. Du kan velge noen valgfrie oppdrag for å trene og lære nye kampmetoder, men det vil alltid være en stor kamp på slutten av et kapittel som fører historien videre.

Det er viktig å passe på at du ikke bare bruker skoledagene til å plante blomster og fiske, men også styrker deg selv og elevene dine slik at de vil klare seg i kamp. Kravene for sertifisering (skills) kan du se her. (Lenke til Nintendo)

Egnethet:

«Fire Emblem: Three Houses» har fått anbefalt aldersgrense 12 år fra PEGI.

Slåssing: Spillet består av store deler slåss-scener der du kjemper mot andre mennesker med ulike typer våpen og magi. Det kommer ikke blod under kampen, men det vises i filmscener under spillet. Man tar livet av motstanderen sin og kan miste egne elever i kampen.Dating: Spillet har mye fokus på dating og kjærlighet og har enkelte karakterer som spiller på sex og er nokså lettkledde. Spillet tillater både heterofile og homofile forhold.

Språk: Spillet har engelsk teksting og muntlig dialog og det kreves god forståelse for språket for å spille. Det er mye tekst du må lese gjennom og forstå samt enorme mengder dialog fra alle karakterene. Uten engelsk forståelse vil du slite enormt med å spille spillet og forstå fortellingenet.
Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt aldersgrense.

12 år +: Spillet har to ulike typer vanskelighetsgrader som du kan endre på i starten av spillet. Den ene fokuserer på om du kan miste elever ute i kamp. Hvis den er skrudd på, kan du miste elever for alltid hvis de taper i kamp. Hvis ikke blir de kun sendt ut fra den ene bestemte kampen med livet i behold.

Den andre vanskelighetsgraden er mer tradisjonell og går på hvor vanskelig selve spillet er. I det lettere moduset har du flere muligheter til å igjenspille ulike kamper slik at du kan bli sterkere raskere. 

Selv i den vanskeligste graden er ikke spillet uvanlig vanskelig, men det vil kreve mye av deg. Du er nødt til å tenke nøye gjennom valgene du tar i kampen og hvordan du vil lære og utvikle elevene dine til å bli sterkere. Tenker du deg ikke om, kan du plutselig tape kampen i en runde.

Spillet lar deg utføre enkelte trekk på nytt slik at du har mulighet til å lære av feil i samme kamp. 

Alt i alt et fenomenalt spill som passer for 12 og oppover. Man vil få mye moro og kan selv velge hvor utfordrende spillet skal være, slik at man ikke føler at spillet kjemper imot deg og stanser deg fra å bevege deg videre i historien.