Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (lite realistisk vold).

ANMELDELSE: Fargerik action for flere spillere på en og samme skjerm. Her kan man samarbeide og gå løs på fiender, og deretter konkurrere mot hverandre i artige minispill.

Kirby er den rosa helten som alltid tar en munnfull. I stedet for å bare hoppe eller slå på fiender, kan han regelrett spise dem opp. Den runde og omgjengelige skapningen er dermed godt rustet til å møte på all slags skurker og monstre.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe er i den sammenheng en nyskapning av spillet som ble utgitt i 2011 til Nintendo Wii. Sjangeren er plattform-spill som er noe av det samme som Super Mario, men med nivået av action forsterket. Riktig nok på en lystbetont og fargerik måte.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr/plattform
Utvikler: HAL Laboratory, Inc
Utgiver: Nintendo

Introscenen viser et romvesen som krasjlander. Kirby og valgfrie King Dedede, Meta Knight eller Bandana Waddle Dee, trår til for å hjelpe til med å finne de tapte delene fra romskipet. Det innebærer en ferd gjennom noen fargerike og varierte verdener.

Disse er fulle av all slags farer som kommer både i store og små fasonger.

Til hjelp kan Kirby plukke opp våpen som regelrett forandrer måten han slåss på. Med flammer kan han brenne skurker ned og med et sverd for hånden kan han knuse den ene etter den andre. På det vis er Kirby nokså unik ettersom han stadig vekk endrer både utseendet og funksjon.

Kirby kan nemlig kopiere egenskapene til fiendene hans.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe er et samarbeidsspill. Det betyr at opptil fire spillere kan nyte eventyret på en og samme skjerm. En utfordring er riktignok at kameraet følger spiller en. Så alle andre må konstant holde seg i nærheten.

Det er ingen likeverdig deling av skjermbildet som med Super Mario Bros. U DeluxeOg akkurat det kan by på en god dose med frustrasjon. Heldigvis transporteres man øyeblikkelig til den rosa heltens side dersom man forsvinner ut av skjermbildet.

Spillet blir også betraktelig enklere når man samarbeider. Og de tre unike hjelperne har varierte egenskaper i tillegg til at man kan velge en Kirby-klone. Meta Knight er en stilfull sjel i seg selv med evne til å fly og kutte fra seg med sverdet.

Bandana Waddle Dee ser kanskje ikke så omfattende ut ved første øyekast, men har allikevel et sjarmerende preg og et spyd som kan brukes til å gyve løs på monstre.

Den rosa helten har mer enn 20 ferdigheter til disposisjon. Han kan også påkalle superkrefter som rett og slett forsterker angrepsmulighetene han har. Vi snakker blant annet om muligheten til å rense hele skjermen for fiender med et sverdslag.

Til sammenligning med Super Marios innsamling av mynter, henter man her inn stjerner når man går gjennom de ulike verdenene. Får man nok utvider man antallet liv man har til rådighet, og man kan samle tannhjul som oftest er låst bak en dør et eller annet sted.

Dette gir grobunn for å virkelig utforske hvert sted man spiller enda mer nøye. For det er absolutt en hel del områder som ligger skjult med mindre man tar tiden som kreves for å finne dem.

Selve hovedhistorien er ikke veldig lang. Og når denne er ferdig kan man gå løs på en rekke minispill i «Merry Magoland» – som er et slags virtuelt tivoli der man kan spille med og mot venner.

I ekte Nintendo-stil får man altså mer å bryne seg på utover kjernepakken. Her er det varianter som minner om radiobiler, et spill der du må åpne munnen for å samle egg, men ikke bomber. Det er også sverdkamp og bombeangrep mot hverandre. I tillegg til western-inspirert målskyting. Litt av hvert med andre ord.

Man kan også samle inn klistremerker som kan låse opp diverse kosmetiske masker. Det er ikke sikkert at dette er motiverende nok for alle, men for de som elsker å samle på rask og rot, kan dette være en drivkraft for å øke spilletiden. Her er det over 100 oppdrag å bryne seg på som innebærer alt fra å spille et bestemt modus med en maske eller å spille et bestemt modus et gitt antall ganger.

Spiller man mot datastyrte motstandere er det også mulig å eksperimentere med vanskelighetsgrad. Alt i alt er det litt av hvert å velge fra som vil utfordre både reaksjonsevne og hurtighet.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe er et fargerikt og lystbetont eventyr som er vel verdt å få med seg. Tenk Super Mario på adrenalin. Vi snakker her om sterke farger, tivoli-musikk og slåssing med effekter som kan konkurrere med en opplyst diskohall.

Samtidig er stemningen til tross for det, nokså lystbetont og koselig. Tro det eller ei.

Langs veien vil man slåss mot skurker, kjempe mot lederskikkelser og fylle på med liv når det trengs. Spillet skinner samtidig på sitt beste når man samarbeider med en venn eller flere. Selv om det også kan bli litt uoversiktlig når fire personer gyver løs på samme skjerm.

Ellers er grafikken virkelig flott med mange detaljer i forgrunn og bakgrunn. Til tross for at dette er et todimensjonalt eventyr, er innlevelsen definitivt til stede.

Spillet er ikke særlig vanskelig, men allikevel interessant og gøy. For de som trenger litt ekstra hjelp kan man slå på en funksjon hvor karakteren Magolor hjelper til. Blant annet med å tilby helse, trygghet for fall og annet som er nyttig. Slik kan også uerfarne spillere få støtten de trenger.

Kirby er også et unikum i kamp og det er en fryd å prøve ut de mange forskjellige evnene som han har til rådighet. Her kan man finne en angrepsform som passer med egen stil og preferanse. Ofte kan man også velge mellom flere ferdigheter, hvor noen er mer egnet for situasjonen man er i enn andre. Nytt i dette spillet er også «Mecha Copy Ability» – hvor man i en viss tid blir en superb og kraftig robot.

Spillet byr også på en epilog som fortsetter historien når hovedhistorien er ferdig. Og utover det kan man gyve løs i minispillene som byr på både vennskapelig konkurranse og moro i det lange løp.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

PEGI har gitt Kirby’s Return to Dreamland Deluxe anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av vold. PEGI påpeker at volden er lite realistisk og i en barnevennlig kontekst. Videre forklarer PEGI at spillfigurer blinker når de blir angrepet og forsvinner i en eksplosjon når de dør.

Noen scener med kamper mot større lederskikkelser, kan være mer intense påpeker PEGI. Blant annet med en graf som viser hvor mye helse en fiende har i tillegg til at varigheten på kampene forlenges.

Spillfigurene kan bruke et bredt spekter av våpen. Blant annet flammer, bomber, sverd, spyd, laser og mer. Det er ikke noe blod eller gørr og generelt en fargerik og lystbetont stemning.

Det er mulig å koble seg til nett via dette spillet (men ikke mulig å spille med og mot andre på nett), men man får også spørsmål om å slå av denne funksjonen dersom man ønsker det.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Dette spillet er ikke særlig krevende eller komplisert. Man får en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende. Samtidig er det mer avansert styring for de som ønsker det, blant annet med flere angrepsmuligheter. Dette kan man lese seg opp til i spillmenyen. Spillet inneholder lite tale og tekst utover menysystemet. Det er også mulig å skru på hjelp ved at en datastyrt spillfigur hjelper til når man faller ned i hull for eksempel.

12 – 15 år: Spillet vil også kunne utfordre eldre spillere. For eksempel ved at man konkurrerer mot venner i flerspillermodus, eller ved at man forsøker å samle så god poengsum som mulig.

16+ år: Spillet vil med sin sjarm og lystbetonte stemning også kunne underholde eldre spillere.

Reklametrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser