LEGO Bricktales (Meta Quest)

Meta Quest 1, 2 og 3. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette stilige VR-spillet skal man løse logiske hindringer og bygge med virtuelle LEGO-brikker som om de var på stuegulvet foran deg.

VR-spill: Det finnes nok av ting å gjøre på skjerm, og da skulle man kanskje se for seg at LEGO-bygging først og fremst burde ha fungert som avbrekk fra spillingen. Men ikke her i dette VR-spillet hvor LEGO-byggingen også går over til digitalt format.

Her leker man altså med virtuelle LEGO-klosser og ikke fysiske.

Samtidig får man åpenbart noen kreative muligheter med animasjoner, en historie som man kan oppleve og til og med så slipper man å rydde opp i LEGO-klossene helt til slutt. Dette kan derfor være et barnevennlig og kreativt alternativ til den fysiske LEGO-byggingen. Men ikke nødvendigvis i stedet for.

LEGO Bricktales (Meta Quest)

Format: Meta Quest 1, 2 og 3
Sjanger: Hjernetrim
Utvikler: ClockStone STUDIO
Utgiver: Thunderful Publishing AB

I LEGO Bricktales utnyttes potensialet til Meta Quest-headsettene. Spillet finnes også til mobil, PC og diverse spillkonsoller, men da uten VR-muligheter. Men her kan man altså se de virtuelle byggesettene som om de faktisk stod plassert på stuegulvet (eller svevende i lufta foran deg).

Med Meta Quest 3 kan man se rommet i tillegg til de dataanimerte figurene. Med Meta Quest 2 derimot må man ta til takke med et virtuelt miljø, eller en litt «skurrete» visning av de fysiske omgivelsene liggende bak spillbrettet.

Her er nemlig ikke kamerateknologien like god som på Meta Quest 3.

Uansett så gir dette en helt annen innlevelse og dybde i spillverdenen når man kan se små figurer og byggeprosesser i animert form. Og det er liten tvil om at Lego Bricktales er en sjarmerende vri på VR-spill som passer for mangfoldige aldre.

Sjangeren her er hjernetrim, og det er en liten historie som fungerer som bakteppe for all byggingen. En bestefar ønsker å få nytt liv i en forfallen fornøyelsespark. Dermed må barnebarnet ut på en reise langs mange ulike landskap enten det er jungler, tropiske øyer eller middelalderslott.

Målet er å samle inn lykkekrystaller ved å hjelpe andre på sin vei. Dette kan igjen brukes som energikilde i fornøyelsesparken. Og her vil man møte på en rekke logiske hindringer som skal løses.

Man får en rekke med klosser som man kan bruke, og her må man sette de sammen til å lage duppeditter som kan løse hindringer. Det kan være alt fra en fungerende kran til et lite helikopter eller en båt.

Og hele sulamitten utspiller seg på skjermen (eller i dette tilfellet «gulvet» eller «lufta») foran en.

Hele spilløkten starter med en opplæring. Her lærer man alt det grunnleggende som må til for å navigere i spilluniverset. Og konseptet er som skreddersydd for en VR-opplevelse og langt mer engasjerende enn man skulle tro.

For det første så dukker spillverdenen opp som et slags brettspill. Se for deg et sjakkbrett som svever i lufta, men med tredimensjonale figurerer enten det er trær i en jungel, maskiner inne i et rom, vann og mye mer.

Alt kommer til live og popper opp i et format som er både lett å navigere i og lett å skape interaksjon med.

Ved hjelp av Quest-kontrollene kan man dreie hele spillbrettet for å se byggverkene fra ulike vinkler. Man kan også heve og senke spillbrettet, og med joystickene styrer man spillfiguren dit man ønsker å gå.

Ellers endrer man perspektivet når man skal bygge ulike ting og tang enten det er bruer, trapper eller andre mekaniske innretninger. Dessuten lønner det seg å veksle mellom perspektiv for å kunne avdekke skatter og hemmelige veier.

Her ser man også alle klossene som man har til disposisjon og kan enkelt plukke opp og plassere disse som om man ville ha gjort dette fysisk. Styringen er intuitiv og fungerer smertefritt og det er stor mulighet for å se logiske hindringer fra alle slags mulige vinkler.

Rett og slett en veldig stilig måte å leke med LEGO-brikker på i et virtuelt format.

Spillet byr også på lek og læring med fysikk. Som eksempel har man en liten robot-kamerat som tester holdbarheten til det man har laget. Vil et helikopter fly, vil en bru tåle vekt og motstand – og mer. På den måten er det en hel del å lære ved å prøve, feile og evaluere både byggverk og problemstillinger.

Det er også problemer som skal løses med en åpen tilnærming. Ja, en bro skal tåle vekt og ha en bærekraftig konstruksjon. Men akkurat hvordan broen skal bygges, og hvordan den skal utformes er i stor grad opp til spilleren.

Ofte har man flere brikker enn det man faktisk trenger, og dermed kan man sette sitt eget personlige preg på verket sitt. Det åpner for utforsking, kreativitet og læring.

LEGO Bricktales er et utrolig artig spill. Å oppleve hele sulamitten i VR er desto bedre. Man får rett og slett et bedre overblikk og ikke minst med muligheten til å nyte spillbrettene fra ulike vinkler.

Selve byggingen fungerer også smertefritt. Og på tvers av landskap som en by, jungel, ørken, tropisk øy og mer, får man lage alt mulig rart. Enten det er et mini-treningsstudio, et gjerde for høner eller en kran, så vil man oppleve en hel del variasjon.

Og dette er rett og slett en måte å oppleve spill på som utfordrer både logisk tenking og kreativitet i en og samme pakke.

Alle foto: ClockStone STUDIO

Egnethet

LEGO Bricktales har fått anbefalt aldersgrense angitt til 3 år av PEGI.

Spillet har tydelig tegneserie-grafikk, og er ikke særlig grafisk eller voldelig på noe vis.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet PlayStation. Meta Quest har satt ned aldersanbefalingen til 10 år. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill. Men akkurat dette spillet har en rolig og behagelig tilnærming som vil ha mindre sjans for å skape bevegelsessyke.

Se våre sikkerhetstips om VR-spill før dere setter i gang. Du finner dem her (nederst i artikkelen som det lenkes til). Husk å ta pauser fra spillingen.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan rent teknisk være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet vil kunne mestres av barn i denne aldersgruppen. VR-sett har allikevel stort sett en aldersgrense fra 10 eller 13 år. Man får en grunnleggende opplæring i starten. Samtidig er all tekst på engelsk.

12-15 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen. Og ved å lete etter skatter og skjulte gjenstander, kan man få enda flere utfordringer å bryne seg på.

16+: Spillet vil kunne by på LEGO-glede også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser