Luigi’s Mansion 2 HD

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense er 7 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Ennå mer spøkelsesjakt står på menyen i denne flotte, nyoppussede utgaven av dette spillet som opprinnelig ble utgitt i 2013. Her skal Luigi finne og fange både store og små spøkelser.

Det er allerede blitt en stund siden vi fikk servert Luigi’s Mansion 3 som rett og slett var en perle av et spill der man utforsket nydelige og varierte omgivelser og jaktet på spøkelser. Spillet hadde en lekker kombinasjon av eventyr og uhygge, men uten å være altfor skummelt.

Dermed utforsket spillet grenselandet mellom det sjarmerende og det litt skumle servert i en barnevennlig innpakning. Ikke minst hadde spillet muligheten for at to personer kunne samarbeide.

Luigi’s Mansion 2 HD

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: Tantalus
Utgiver: Nintendo

Når er klokken dratt tilbake til 2013 med Luigi’s Mansion 2 HD. Og vi får her en nyoppusset utgave av Nintendo 3DS-eventyret. Dette er noe Nintendo ofte gjør med å hente tilbake både gamle og ikke så gamle klassikere til et nytt publikum.

Man skal igjen besøke Evershade Valley. Her er det en rekke herskapshus som er bebodd av både små og store spøkelser. Og disse skal Luigi fange, til tross for at han ikke akkurat er fryktløs og totalt klar for oppgaven.

Med seg har han den trofaste «støvsugeren» Poltergust 5000. Den kan bidra med å støvsuge spøkelser, men også løse en rekke logiske hindringer. Og ellers har man en «strobulb» – som er et kraftig lys som kan blende og stoppe spøkelser i noen sekunder.

Et neste hjelpemiddel er med på å vise skjulte gjenstander. Og på den måten kan man begi seg ut på skattejakt etter gjemte dingser som ligger fint fordelt utover spillverden. Utviklerne benytter seg også av muligheten man har til å utforske perspektivet både i tak og gulv.

Dette ved at man kan sikte kameraet opp eller nedover.

På heltesiden finner man så klart Luigi. Kjent for å være Super Marios følgesvenn står han denne gang på egne ben. Til tross for å synlig vise både frykt og motløshet – påtar han seg oppgaven med å renske bort spøkelser.

Det er kanskje vel så inspirerende at noen til tross for sin egen frykt, velger å gå fremover om enn på en tidvis klønete måte.

Til hjelp finnes også professoren E. Gadd som blant annet byr på hint og muligheter for å oppgradere hjelpemidlene til Luigi. Den artige hunden Polterpup er også med og viser både sjarm og humor på sitt beste.

Ellers er det et flott og grøssende galleri av ulike typer spøkelser. Noen har skjold og våpen, andre fremstår som massive kjemper som man må slåss med. Og så er det de variantene som sniker seg frem og skremmer innimellom.

I tillegg til spillets historiemodus som er nevnt over, finnes det også en flerspiller del. Dessverre er det altså ingen Gooigi som er med på lag der to spillere kan nyte handlingen sammen.

Men man kan i det minste gå løs på «Scarescraper» sammen med venner. Her kan opptil fire venner hygge seg med spøkelsesjakt på nett. Blant annet er det et eget spillmodus der man skal jakte på alle spøkelser som finnes i en etasje.

I et neste modus skal man fange polterpups som gjemmer seg rundt omkring. Dette går på tid. Og så er det et neste modus der man skal finne utveien innen en gitt tidsfrist. Dette er artige spillmodus som byr på mer spøkelsesglede etter at handlingen i spillet er overstått.

Det er så klart mye kjekt på plass med å gjeninnføre et spill som stammer tilbake til 2013. Nostalgien er definitivt med på det over 10 år gamle spillet. I tillegg er det bedre lysforhold, høyere oppløsning og bedre animasjoner og teksturer med tanke på det grafiske.

Kort fortalt: Spillet ser rett og slett langt bedre ut enn i 2013.

Man klarer ikke å leve opp til Luigi’s Mansion 3 riktignok med tanke på nivået av detaljer og det grafiske. Allikevel ser spillet bra ut og passer rett i lag med andre nye spill som utgis til Nintendo Switch-konsollen.

Ellers er også styringen oppgradert. Det er nå lettere enn noen gang å håndtere Luigi og hans bevegelser i spillverdenen. Blant annet kan man bruke begge joy-sticker på håndkontrolleren for å bevege og sikte med Luigi.

Det er et stort aber at ikke to spillere kan leke seg gjennom denne opplevelsen sammen.

Skal man spille sammen i flerspillermodusen må man ha hver sin konsoll og utgave av spillet. Og det kverker muligheten for at en forelder og ett barn kan oppleve spillet sammen, eller at venner nyter den fargerike og grøssende handlingen.

Nintendo pleier å være gode på å implementere i hvert fall en liten, om ikke en større grad av medspiller-mulighet. Men det er det altså ikke her. Selv om dette var en helt suveren måte å oppleve Luigi’s Mansion 3 på.

Det er allikevel en kjekk opplevelse å saumfare de fem forskjellige områdene som Luigi’s Mansion 2 byr på. Handlingen er overstått etter litt over 10 timer. Men man kan gå tilbake igjen for å finne skjulte skatter som man ikke har oppdaget.

Spillet byr uten tvil på en oppgradering siden 2013-versjonen. Grafikken er langt mer polert, og selve spillmekanikken og styringen av Luigi er også forbedret. Ellers vandrer man på tvers av ulike områder og kjemper mot større og mindre spøkelser.

I tillegg er det en hel rekke med logiske hindringer som skal løses underveis. Allikevel er dette langt fra et helt nytt spill. Og mye av opplevelsen vil være kjent og kjært også for de som har spilt det opprinnelige spillet i sin tid.

Alle foto: Nintendo

 Egnethet

Luigi’s Mansion 2 HD har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med vold og skrekk.

PEGI påpeker at spillet har ikke-realistisk vold som er i en barnevennlig kontekst. Videre forklarer PEGI at volden ikke viser synlig skade, og at volden er rettet mot fantasiskapninger. Samtidig påpeker PEGI at bilder og lyder i spillet kan være skumle for yngre barn.

Blant annet påpeker PEGI at spøkelser angriper Luigi med slag og gjenstander og spesielle spøkelsesangrep. Luigi kan falle på bakken og blinker når han blir truffet. Man kjemper mot bosser og mindre fiender påpeker PEGI. På grunn av tegneseriestilen blir volden mindre intens.

Samtidig er man ofte i scenarioer som er intense og uhyggelige. Spøkelser kan også hoppe frem og skremme spilleren. Noen av bossene i spillet kan også fremstå som uhyggelige.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Det finnes opplæring for å komme i gang med spillet, og styringen er intuitiv. All tekst er på engelsk. Man får jevnlig hint om hvilke knapper man skal trykke på for å navigere i spillet. Noen av de logiske hindringene krever tålmodighet for å kunne løse de.

12-15 år: Ved å lete etter skatter og hemmelige områder i spillet kan også ungdom får glede av dette spillet. Mye humor og sjarm gjør spillet interessant for alle aldre.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten