Minecraft

PS4/Xbox One/Windows/iOS/Android/Mac. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra syv år.

Anmeldelse: Minecraft er fortsatt populært og med mer innhold enn noen gang ettersom spillet jevnlig fornyes. Men hva dreier spillet seg egentlig om? Og hva bør du være obs på som forelder? Les vår anmeldelse.

Minecraft-ballen fortsetter å rulle og gå, og spillet har fortsatt en massiv popularitet blant barn og voksne over hele verden. Blant annet oppdateres spillet jevnlig med nytt innhold.

Spillet kan best sammenlignes med LEGO i et digitalt format. Her kan man bygge alt mulig rart i en stor, åpen, datagenerert verden.

Grafikken er kanskje enkel og pikselert, men det holder ikke igjen på spillets popularitet. Utallige barn (og voksne) verden over har sluppet kreativiteten løs, ofte med flotte byggverk som pryder skjermen.

Minecraft finnes både til PC, spillkonsoller og nettbrett/mobiltelefoner. Mulighetene og funksjonene varierer noe avhengig av hva slags enhet man bruker for å spille Minecraft. På spillkonsoller og nettbrett er det enklere å invitere venner i et spill i sin egen verden.

På PC derimot, er det langt flere servere som man kan koble seg opp mot. Mer om servere lengre ned i anmeldelsen.

Minecraft

Format: PS4/Xbox One/Windows/iOS/Android/Mac
Sjanger: Action-eventyr/åpen verden
Utvikler: Mojang/Microsoft
Utgiver: Microsoft

Spillet er grovt skissert delt i to områder. I kreativt modus, kan man bygge så mye man bare vil. Her er det ingen umiddelbare farer, og man har evig med ressurser. Så dette er som med en utømmelig kasse med LEGO-klosser med andre ord, og man kan bygge det man ønsker i fred og ro.

I «overlevelse» må man sanke inn ressurser og materialer for å bygge med. I tillegg finnes det dyr, monstre og zombier som kan gå løs på deg. Så her må man altså forsvare seg sånn at man ikke blir drept i spillet og mister tingene man har samlet.

Overlevelse (survival) er på den måten kanskje litt mer spennende. Og det krever mer av en for å bygge det man setter seg som mål om å lage.

Når man starter et nytt spill, generer man en verden. Det er mulig å bestemme noe hvordan verden skal se ut, og man kan eventuelt bygge disse stedene basert på teksturpakker som kan kjøpes for ekte penger. På den måten kan man bygge i omgivelser inspirert av alt fra tropisk klima til Toy Story.

En ny verden blir bebodd av vann, fjell, skog, dyr og landsbyboere. Det kan for eksempel være esler og hester som man kan temme og ri på, sauer som man kan hente ull fra, griser og kuer som man kan hente kjøtt fra og fisk.

Det finnes også mer ugne uhyrer som edderkopper, enderman, zombier, creepers, hekser og skjelett som kan gå direkte til angrep på deg.

Ellers er gangen i spillet å bygge det enn man måtte ønske. Det kan være en egen landsby, et slott, en dyrehage, en etterligning av skolen din, eller noe man har sett fra en film eller lest om i bøker. Kreativiteten kan være endeløs.

For å få ressurser må man i overlevelsesmodus samle inn råvarer. Det kan være å kutte ned trær, steiner, hente kull fra gruver, lete etter kister med diamanter og mer.

Ressurser kan også kombineres til å lage verktøy, som for eksempel øks. Eller så kan man lage ildsted, arbeidsbenker og våpen som sverd, buer og rustning. For ikke å nevne alt man kan lage i interiøret som dører, senger, kister, lys, skilt, gjerde. I tillegg, mekaniske innretninger som feller, knapper, sensorer, vogner.

Også er det alt mulig av mat. Dyrk poteter og gulrøtter, lag kjeks og kaker, slakt dyrene og stek maten. Eventuelt kan man lage farge for å endre på utseendet på gjenstander i spillet. Listen med ting man kan lage er ganske omfattende.

Å si at Minecraft er et kreativt spill, er ikke en overdrivelse. Og det er kanskje nettopp den opplevelsen av å skape noe og bygge seg opp ved å samle inn ressurser som gjør at spillet blir givende.

Ved å spille med venner kan man dessuten samarbeide og bygge sammen. Det er god trening på kommunikasjon og planlegging. På nettbrett og spillkonsoller er det enkelt å invitere venner inn i sin egen verden. På PC er dette noe mer tungvint. Da må man enten leie en server gjennom Microsoft Realms, eller så må man selv sette opp en server.

Det er altså enklere og billigere å spille privat med venner på nettbrett og spillkonsoll enn på PC.

Men på PC får man tilgang til et hav av offentlige servere. Og servere er rett og slett steder på internett som andre har laget og som man kan besøke.

En hel av disse er bygget opp som egne minispill, slik at Minecraft på den måten blir et bibliotek med mange ulike minispill som andre har laget (noen få av disse er tilgjengelig på nettbrett/spillkonsoll).

Her er noen eksempler:

  • Løp rundt i en verden der alle kjemper mot alle. Bruk imitasjoner av skytevåpen som rifler, maskingevær og pistoler. Samt kniver.
  • Vær enten uskyldig, politi eller morder. Hold ut i rollen din så lenge du kan.
  • Politi og tyv. Stjel noe fra et museum og unngå å bli fanget av de andre spillerne.
  • Bygg noe, og så skal alle stemme til slutt på hvem som har bygget den beste tingen.
  • Ødelegg sengen til motstanderne før de ødelegger din.

På nett møter man et hav av andre spillere. Noen ganger blir man også bedt om å registrere seg på nettsiden til eierne av serveren, før man får tilgang til spillverden.

Det er mulig å chatte, både i modus der man bare spiller med venner, og på offentlige servere. Dette dreier seg om tekst-chat. Noen har også adresser til andre chatteprogrammer med stemme slik som Discord for eksempel.

Og noen servere er mer barnevennlige enn andre. Der noen spill handler om å bygge og være kreativ, finnes det også minispill som går ut på å drepe alle andre før de tar deg. Men grafikken er gjennomgående pikselert og enkel.

I tillegg kan man på noen servere punge ut med ekte penger for å kjøpe kosmetisk utstyr. Noen servere oppfordrer deg også til å donere penger i bytte mot «goder».

Egnethet

Minecraft er merket PEGI 7 år. Dette på grunn av at spillet inneholder fantasivold mot fantasiskapninger og noen skumle elementer.

Akkurat hvilke former for spill man møter på, og tematikken for disse, varierer fra server til server. Om man spiller alene i kreativt modus, eller i overlevelse, er det kun utviklerens egne betingelser som gjelder. På offentlige servere kan det være mer typiske action- og skyteelementer. Andre servere har igjen mer barnevennlig tematikk.

Grafikken er til tross for dette ganske enkel og pikselert. Det er ingen former for blod eller gørr. Men noen barn kan reagere på volden og monstre som er lagt inn i spillet.

Ellers bør man være obs på chattemuligheter med fremmede på nett. Det finnes innstillinger som begrenser hvem som kan bli med i et spill, dersom man lager en privat server, eller inviterer venner privat. Så det er mulig å stenge av for at uvedkommende skal kunne hoppe inn.

Et kjensgjerning i Minecraft er at når man bygger noe, så finnes det andre som har lyst til å bare gå rundt og ødelegge alt som andre har bygget. Så store byggeprosjekter bør kanskje begrenses til en selv, eller sammen med venner man stoler på.

Vær også obs på pengebruk og muligheter for å kjøpe gjenstander i spillet og ekstrapakker med innhold for ekte penger.

For de aller yngste som spiller Minecraft. Kan det være lurt å begrense spillingen til offline, slik at man ikke møter på servere og andre på nett. Eventuelt finnes det på noen spillkonsoller muligheter for at man spiller sammen på samme skjerm.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Minecraft er enkelt og intuitivt å komme i gang med, selv om spillet også har avanserte byggemuligheter. «Creative mode» kan være et godt sted å starte for de som er helt ferske.

12-15 år: Minecraft kan også appellere til eldre spillere. Jo dypere man går inn i spillet, jo mer avansert er det, noe som vil by på utfordringer og gjøremål som fenger også denne aldersgruppen.

16+: Spillet kan også være interessant for eldre ungdom og voksne. Kun kreativiteten setter grenser!

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Bli medlem av Barnevakten