Pokémon Legends: Arceus

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Fang og bygg opp et lag med pokémons og utforsk en vakker, åpen verden. Denne gangen er "oppskriften" på den kjente spillserien byttet ut med nye ingredienser som gir spilleren større frihet.

Nintendo er kjent for å holde på tradisjoner. Det er ikke uten grunn at Super Mario og gjengen fortsatt troner hovedsetet på Switch-konsollen. Det er så klart mange nyvinninger også fra Nintendo, men konsollgiganten er gode på å holde på det kjente og kjære – til glede for både nye og erfarne gamere.

Pokémon-serien er så klart også stor, og vi har i det siste sett gjennomførte spill som Pokémon Brilliant Diamond og New Pokémon Snap bare for å nevne noen godbiter. Nå tropper Arceus inn med nyvinninger i spilloppskriften.

Pokémon Legends: Arceus

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Game Freak
Utgiver: The Pokémon Company

Spillet er i sjangeren rollespill/eventyr. Hovedpersonen våkner på en strand i Hisui-regionen (senere skjønner man at dette er Sinnoh-regionen kjent fra Pokémon Brilliant Diamond). Hovedpersonen er blitt kastet gjennom en portal og fått beskjed fra en mystisk kraft om å samle alle pokémon.

Epoken er satt til en tid hvor mennesker og pokémons ennå ikke har funnet hverandre og lever sammen i harmoni.

En gruppe forskere undersøker pokémons, men våger seg ikke å nærme seg fantasiskapningene på nært hold. Som spiller har man av en eller annen grunn en kobling til pokémons. Derfor blir man gitt i oppgave å utforske disse fantasiskapningene nærmere.

Målet er å fylle den aller første pokédexen noen gang, altså å kartlegge og fylle et oppslagsverk som gir info om disse skapningene.

Pokémons Legends: Arceus skiller seg fra tidligere spill i serien med en åpen verden-struktur, muligheter for å påta seg sideoppdrag, et system for å lage ting og mer.

Det er altså mer å gjøre og mer frihet til å utforske enn noen gang, samtidig som tittelen da konkurrerer med andre Nintendo-spill på markedet som Breath of the Wild for eksempel.

Allikevel er det kjekt med nyvinninger uten at Switch-spillet drar i en total annen retning enn tidligere.

Nå er det for eksempel flere muligheter for å fange pokémons. Man må ikke lenger slåss med dem for å temme dem, man kan forsøke å fange en pokémon bare ved å kaste en ball på den eller lure den med bær og andre hjelpemidler. Da kan det lønne seg å snike nærmere på disse dyrene ved å skjule seg i buskas for eksempel.

Noen ganger lykkes man, andre ganger velger fantasidyrene å flykte, eller å angripe. Og da gjelder det å dukke unna angrep der og da i sanntid.

De ulike dyrene har også fått mye personlighetstrekk som gjør at de skiller seg fra hverandre både i utseende og oppførsel. Akkurat det er også et velkomment innslag som gjør disse dyrene mer interessante.

Noen lever i grupper og små samfunn, andre angriper med en gang de sanser ditt nærvær. Her finnes det varianter som svømmer, flyr og vandrer på bakken. Noen er massive og har kraftige angrep til disposisjon.

Etter hvert finne man også pokémons som man kan ri på. Både varianter som løper på bakken eller flyr i lufta.

Hver pokémon har ulike mål som antall ganger man har funnet hver art, antall ganger man har sett den bruke spesielle angrep og så videre.

Jubilife village fungerer  som et knutepunkt der man møter datastyrte figurer, handler forsyninger eller lager ting som nye pokéballs, helse-eliksirer og andre typer gjenstander. Man kan også endre på spillfigurens utseende ved å bytte på hår og klær. Og man kan plassere ut pokémons som man har samlet i en aldri så liten luftegård.

I landsbyen vil man også få oppdrag fra beboere om å finne spesifikke pokémons for å vise dem, eller at man skal finne ut så mye som mulig om en spesifikk art. Det er også her basen til forskningsgruppen ligger hvor man blant annet møter hovedkarakterer i spillet og mottar nye gjøremål.

Pokémons Legends: Arceus er et spennende innslag i den populære spillserien. Verden er åpen og flott – men kanskje ikke med et detaljnivå som er sett i andre åpen verden-spill. Dermed oppleves spillverden som noe øde og tomt innimellom.

Det betyr ikke at spillverden ikke er flott. Man har vann, gressletter, trær og fjell – i tillegg til variasjon i klima når man reiser rundt på øya. Grafikken er også fargerik og sterk med lystbetont musikkspor som ligger og gror i bakgrunnen.

Spillet har mer sanntidsaction og store lederskikkelser som man må slåss mot (noble pokémons). Her må man stå sammen med allierte pokémons som man allerede har fanget og temt for å overvinne kraftige fantasiskapninger.

Spillet byr også på taktikk og strategi. Man må vite når man skal holde ut i kamp, og når man bør flykte. I tillegg har man forskjellige typer angrep som man kan velge fra, og man kan bruke helse-eliksirer for å helbrede sårede pokémons.

Helhetlig vurdert er dette et godt innslag i serien som vil passe både for hardbarka fans og nye spillere også.

Egnethet

Pokémon Legends: Arceus har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og er merket med vold.

PEGI begrunner aldersgrensen med at spillet har fått PEGI 7 år fordi spillet inneholder mild vold, men som ikke viser synlig skade på mennesker og fantasiskapninger. Spillet egner seg ikke for noen under 7 år.

Videre forklarer PEGI at spillet inneholder kamp mot fantasiskapninger i turbaserte kamper. Volden er urealistisk, det gjelder også skadevirkningene på figurene. Angrep viser ikke påført skade, kun en helsegraf som reduseres. Når figurene blir overvunnet, besvimer de. Menneskefigurer kan også bli angrepet, men de blinker bare rødt. Helsen deres regenereres dersom de dukker unna og flykter. Dersom de blir truffet om igjen blir de slitne og faller på knærne – skjermen går så i sort.

Spillet inneholder ikke kjøpemuligheter.

All tekst er på engelsk.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Passer for denne aldersgruppen. Spillkontrollene er enkle og intuitive, og det er en opplæring i starten. Menysystemene er også gode og oversiktlige. Sammenlignet med tidligere spill er det en mer åpen struktur, men ikke noe som er uoverkommelig for nye spillere.

12-15 år: Spillet kan også være interessant for denne aldersgruppen. Ved å utføre sideoppdrag og valgfrie gjøremål – kan også eldre ungdom få utfordringer. Særlig om man setter som mål å fange flest mulig pokémons og huke av på alle forskningspoengene på hver art.

16+: Også ungdom kan oppleve dette spillet som interessant.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten