Rubber Bandits

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/PC/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI (mild vold).

ANMELDELSE: Partyspill byr på bombekasting, ran og kaotiske kamper for flere spillere. Rubber Bandits kan spilles med opptil fire personer på delt skjerm eller på nett.

Rubber Bandits er et partyspill av samme kaliber som Human: Fall Flat og Fall Guys: Ultimate Knockout. Vi snakker her om total kaos og ødeleggelse sett fra tredjepersonsperspektiv. Med fargerik grafikk, klumsete fysikk og omgivelser som kan ødelegges – blir skjermbildet preget av kraftige eksplosjoner, bombekasting og intense kamper.

Opptil fire spillere kan gå løs på hverandre og bruke omtrent alt som finnes i omgivelsene som våpen. Her brukes det lyssverd, frukt, bomber, stoler og rakettskytere for å sprenge motstanderne til fillebiter.

Rubber Bandits

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/PC/Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Flashbulb
Utgiver: Flashbulb

Når man starter spillet for første gang får man en enkel opplæring. Man skal bryte ut fra en fengselscelle. Det tar ikke lange tiden før man klarer å plukke opp en gjenstand for å knuse veggen med. Deretter lærer man å hoppe og kaste – og med dette på plass, er man ganske så klar til kamp.

I hovedmenyen kan man velge et lite hav av kostymer (noen koster ekte penger).

Dette ser ut som en humoristisk kostymefest ettersom spillfiguren kan kle seg opp som banan, en gammel dame, en skihopper eller til og med en pølse. Her er det litt av hvert å velge fra med antrekk som gir et uhøytidelig preg på kampene.

Spillet byr også på mer tradisjonelle våpen som motorsager, granater, flammekastere og annet som kan brukes i møte med fienden. Ellers finnes det to måter å spille Rubber Bandits på. På nett og i «arcade». I sistnevnte går man løs på en rekke enkelstående oppdrag sammen med venner.

Her skal man stjele en eller annen skatt, angripe datastyrte vakter og så forsøke å komme seg unna med fangsten.

Dette er en måte å lære spillets gang på. Blant annet lærer man styringen, bruk av gjenstandene som finnes i spillet og generell navigering. Fordi Rubber Bandits er ikke alltid like lett å håndtere, særlig ikke når bildet blir kaotisk.

Fysikken er vanvittig og det er nettopp dette som gir spillet en mer humorfylt stemning. Fordi det er like mye flaks som ferdigheter som gjør at man overvinner motstanderne i dette spillet.

På nett kan man spille med opptil tre venner, eller med tilfeldige som man møter på nett. Ved å generere en kode kan man opprette spill som kun venner kan bli med inn i.

Her finnes det flere modus å velge fra og man stemmer på hvilken man ønsker så snart en runde er ferdig. På menyen finner man modus der man skal holde på en sparegris så lenge som mulig. Den som når rekorden, vinner. Det finnes også varianter der man skal kaste bomber på hverandre, eller at en har`n og må overføre en bombe til neste mann via berøring.

Det finnes også modus der alle kjemper mot alle og forsøker å slenge hverandre utenfor spillkartet. Og i «heist» skal man komme seg unna med så mye tyvegods som mulig.

Rubber Bandits har også smart level-design. Her er det rulletrapper og rullebånd, platåer, tog som beveger seg. For ikke å nevne en god dose trampoliner, spaker, knapper og annet som setter maskineri i gang på stedene man er på.

Det er litt som en berg og dalbane som kjører i et vilt tempo samtidig som alle deltakerne forsøker å dytte eller slå hverandre ut fra karusellen.

Utviklerne har fått til en kontekst som fungerer. Med omgivelser som bokstavelig talt kan bli ødelagt og et hav av redskaper som kan brukes til hjelp – blir konkurransenivået høyt. Her går det i latter og vinnerinstinkt om hverandre.

Rubber Bandits sikter mot de som ønsker flerspillermoro på samme skjerm, eller fra avstand via nettspill. Her er det uhøytidelig moro, korte kamper og en passe mengde spillmodus å velge fra. Utviklerne har laget en pakke som fungerer godt rent teknisk og i måten alt er designet. Både med tanke på grafikk, lyd og spillmekanikk.

Alle foto: Flashbulb

Egnethet

Rubber Bandits har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI på grunn av mild vold og kjøpemuligheter.

I spillet benytter man seg av en rekke våpen. Dette kan være flammekastere, øks, pistoler, granater og mer. Man går løs på hverandre fysisk både fra nært hold og fra avstand. Når spillfigurene blir angrepet faller de utenfor skjermen, skytes og fordufter i et lys – og kommer som regel tilbake i spillet uskadd.

Det er ikke noe innslag av blod eller gørr og volden er lite realistisk.

Perspektivet er også sett ovenfra og med tegneseriegrafikk. Alt dette er med på å dempe voldsinntrykket selv om man benytter seg av lekevåpen som etterligner skytevåpen.

Man kan spille på nett mot andre. Det er ingen chattemuligheter innebygget i spillet, men brukernavn blir synlig for andre.

Ellers er det mulig å kjøpe flere kostymer til spillfigurene ved å betale ekte penger.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Spillet har knotete fysikk og styring. Dette er en del av spillkonseptet for å øke på opplevelsen av kaos og moro. Man får en grunnleggende opplæring  i starten, men for å bli god må man øve mye og mestre et tidvis svært kaotisk spillbilde.

12-15 år: Ved å spille på nett vil man møte andre deltakere av varierende vanskelighetsgrad.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser