Sackboy: A Big Adventure

Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI (mild vold, frykt).

ANMELDELSE: Nydelig samarbeidsspill byr på en vakker eventyrverden, stemningsfull musikk og artige hinderløyper. I tillegg kan opptil fire spillere hygge seg på en og samme skjerm.

Sackboy: A Big Adventure minner nesten litt om Yoshi’s Crafted World på Nintendo Switch-konsollen. Tøykledde spillfigurer og en slags scrapbooking-stil som dekker spillverden – gir et ganske så stemningsfullt og unikt uttrykk.

Og spillet er i seg selv en fest av deilig bakgrunnsmusikk, spennende spillverdener og til og med norske stemmeskuespillere. For ikke å nevne glimrende spillmekanikk. Tidvis oppleves dette nesten som å se på en kinofilm med norske stemmer.

Sackboy: A Big Adventure

Format: Playstation 4 og 5
Sjanger: Plattform
Utvikler: Sumo Digital og XDev
Utgiver: Sony

Sjangeren er plattform, som altså er samme spilltype som Super Mario for eksempel. I hovedrollen har man tøyfiguren Sackboy. En dag blir hjemstedet invadert av uhyret Vex. Han gjør intet mindre enn å kidnappe alle vennene til Sackboy.

Heldigvis kommer hovedpersonen seg unna angriperen og må med det ut på en reise for å bli ridder og helt for å stoppe ondskapen før det er for sent.

Til det formål må man reise gjennom den ene spillverdenen etter den neste. Her må man slå og hoppe på fiender, unngå fall og farer og samle goder som kan brukes til å kjøpe nye kostymer til spillfiguren.

Sackboy: A Big Adventure er en fargerik fest og nytes kanskje best når flere spiller på samme skjerm. Da kan man samarbeide om å danke ut fiender og jakte på skatter.

Måle er å bevege seg trygt fra A til Å gjennom en rekke hinderløyper. Her kan det være stup, heis-mekanismer, rekkverk og plattformer av ulike slag. På faresiden er det kanoner, spikermatter, lasere og hissige frosker.

Som forventet i denne spillsjangeren med andre ord.

Visuelt sett er Sackboy: A Big Adventure et flott stykke spill. Omgivelsene er varierte og fargerike. I det ene øyeblikket reiser man over mystiske og mørke landskap, for så å gå til steder inspirert av templer og landsbyer fra Østen.

Det er en god del mekanismer å forholde seg til som tauverk, trampoliner og heiser. I tillegg kan helten sjøl bruke forskjellige ferdigheter som å sprelle noen sekunder i luften for å bevege seg over et stup, eller snurre og slå samtidig mot flere fiender.

For ikke å nevne havet av kostymer som spillfigurene kan utrustes med. På hver enkelt bane samler man bjeller som brukes som valuta for å kjøpe hatter, frisyrer, kjoler, sekker og mer. Slik at spillfiguren kan endre uttrykket fullstendig enten det er Rødhette eller en fjellklatrer som er inspirasjonen.

Sackboy: A Big Adventure er et nydelig spill på alle områder. Man blir sjarmert av hovedpersonene som er de søte, sekkledde skapningene. Musikken er også fantastisk som bakteppe for historien. Lydutvalget er rett og slett stemningsskapende i seg selv.

Visuelt sett er hele seansen fargerik og detaljert. Det er en glede å vandre gjennom den ene spillverdenen etter den andre. Og når man deler spillopplevelsen med en venn på samme skjerm, er gleden komplett.

Alle foto: Sony

Egnethet

Sackboy: A Big Adventure har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og er merket med mild vold og frykt.

PEGI skriver at spillet har fått anbefalt aldersgrense syv år på grunn av lite realistisk vold i en barnevennlig kontekst. Det vises ikke synlig skade mot fantasiskapninger. Samtidig er det bilder og lyder som kan oppleves som skumle for yngre barn, mener PEGI.

Enda mer konkret skriver også PEGI volden alltid retter seg mot fantasiskapninger. Volden er tegneserieaktig, og fiender forsvinner i en røyksky når de blir overvunnet. PEGI påpeker at spillfiguren faller ned og blir om til et spøkelse når den dør. Den fargerike stilen demper også på volden, mener PEGI. Noen av monstrene, som erkefienden Vex, er designet som en gigant med glødende øyne. Det kan skremme  yngre spillere, mener PEGI.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Sackboy A Big Adventure er relativt enkelt å komme i gang med og å mestre. Noen kamper mot lederskikkelser og noe navigering i hinderløypene, kan være vanskelig for yngre spillere. Man kan velge å ha evig antall liv i spillets innstillinger for å få mer hjelp. Spillet har norsk tekst og tale og en opplæring som lærer bort det grunnleggende.

12 – 15 år: Man får en poengsum etter hver fullførte spillverden. Ved å lete etter skatter og skjulte områder, vil også de som vil ha flere utfordringer få mer å bryne seg på.

16+ år: Dette spillet vil også kunne underholde ungdom og voksne med en visuell og flott stil.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser