Spider-Man: Miles Morales

Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 16 år.

ANMELDELSE: I dette spillet følger man Miles Morales i rollen som "den andre" Spider-man og hans oppgave med å forsvare byen New York fra en rekke farer.

I 2018 fikk vi spillet Marvel`s Spider-Man på Playstation-konsollen med Peter Parker i hovedrollen. Nå møter man Miles Morales som har gått fra å være sidekarakter til hovedperson som enda en Spider-Man.

Forvirrende? Det behøver det ikke å være. Enkelt forklart har man nå to Spider-Man(er). Peter Parker som den første som lærer opp Miles Morales som Spider-Man nummer to.

Spider-Man: Miles Morales

Format: Playstation 4 og 5
Sjanger: Action
Utvikler: Insomniac Games
Utgiver: Sony Interactive Entertainment

Spillet tar opp tråden like etter det første spillet. Miles Morales og moren har flyttet fra Brooklyn til Harlem i New York. Om ikke flytteprosessen er nok i seg selv, bestemmer moren seg også for å stille til valg i byrådet.

På den personlige fronten har Miles nyervervede evner som en Spider-Man. Hans gode venn Ganke får vite hemmeligheten.

Det er ikke bare dumt da Miles får støtte via headsett når han er ute på oppdrag og slenger seg fra hustak til hustak i New Yorks gater. Det hjelper også med opplæring fra Peter Parker som har tillit til at Miles kan gjøre en minst like god jobb som nabolagets vennlige Spider-Man.

Den store sjansen dukker opp når Peter Parker må på reisefot og forlater byen en stund på arbeidsreise. Miles må «vikariere» og virkelig ta oppgaven på alvor. Fra å rydde opp i små forbrytelser øker utfordringene ettersom det blir storkonflikt mellom selskapet Roxxon og en kriminell gjeng.

Her må Miles så godt han kan, skape ro og orden.

Typisk for sjangeren byr spillet på hyppige kampsekvenser og mye action.

Som Spider-Man kan man slenge seg fra hustak til hustak og påta seg både hovedoppdrag og sideoppdrag. Bylivet er fantastisk både på gateplan og fra lufta. Her kan man skue over landskapet flere hundre meter over bakken. Under en ser man trafikk, lys og fotgjengere som vandrer travelt både hit og dit.

Som helt vil man også oppdage biljakter, ran og andre typer kriminelle handlinger som man kan forhindre. Så her er det fort gjort å hoppe inn i helterollen for så å slenge seg videre til neste oppdrag.

Utviklerne har valgt å presentere New York på vinterstid omkring juletider.

Snøen endrer definitivt landskapet til det bedre og gir en unik vri. For eksempel når Central Park dekkes av is og snø. Uttrykket ser like flott ut om natten som på dagen og variasjonen i lyssettingen gjør rett og slett spillet skikkelig pent.

Dette er også en utviklingsreise for helten selv med å lære seg den nye rollen. Han er usikker i starten og tviler på egne evner. Men som Peter Parker på trøstende vis sier: «I screwed up lots of times, but that`s how you learn».

Miles har uansett hjertet på det riktige stedet. Han er ydmyk, ønsker å hjelpe andre og komplimenterer de som er rundt ham.

Fordelt utover bykartet finner Miles treningssekvenser med et hologram av Peter Parker. Her lærer man å bli mer varsom ved å snike seg, eller andre ferdigheter som gjør at man blir flinkere i kamp mot fiendene.

Kampsystemet er også flyktig og godt utover det. Man slår, sparker og bruker en rekke spesialangrep i møte med skurkene. Her kjemper man mot både mindre og større lederskikkelser.

Spider-Man kan sanse nært forestående angrep, som for eksempel at noen har tenkt å skyte mot ham. Da gjelder det å dukke unna i siste liten. Ellers kan helten slå fiender opp i lufta, skyte spindelvev, bruke et giftangrep, kaste ting i omgivelsene mot fiendene.

Det går også an å snike seg inn mot fiendene for å fange dem en etter en. Helten har også unike evner som hologram som kan slåss med ham.

Om det virkelig er et spill som gjør at man føler seg som en ekte helt, så må det være via Spider-Man. Å spurte gjennom lufta, gjøre triks som å spinne eller å ta salto, og sveve flere hundre meter over bakken. Det er rett og slett skikkelig kult.

Etter hvert blir man stadig bedre til å utnytte omgivelsene slik at man beveger seg mest mulig smidig og kjapt. Men spillet er også passe smart og hjelper en med å bevege seg dit man skal.

Mellom hovedoppdragene er det også valgfrie sideoppdrag. Spider-Man har blant annet en app der vanlige borgere kan be om hjelp til å løse utfordringer som at bilen er blitt borte eller is hindrer en kran fra å fungere. I tillegg dukker det opp tilfeldig genererte forbrytelser rundt omkring på spillkartet.

Vanlige borgere reagerer også på det å se Spider-Man dersom man vandrer gatelangs.

Så er det også en historie om et menneske her. Fordi Miles er en likandes fyr. Han strever også på et personlig plan med farens død, men det er også gode øyeblikk med familie, venner og andre relasjoner.

Det er gode filmscener innimellom og dialoger som er verdt å få med seg. Handlingen har også noen vendinger både her og der slik at ikke alt er som man skulle tro under overflaten.

Alt i alt er dette et spill med mye innhold og mange gjøremål der man virkelige kan gjøre en endring i bymiljøet. New York ser fantastisk ut både på gateplan og fra luften. Og spillmekanikken fungerer optimalt.

Grafikken er også nydelig takket være Playstation 5-konsollens solide krefter.

Egnethet

Spider-Man: Miles Morales er gitt aldersanbefaling fra PEGI til seksten år på grunn av innslag av vold.

PEGI skriver at spillet har fått aldersgrense 16 år på grunn av sterk vold. De mener derfor at spillet ikke egner seg for noen under 16 år.

Videre forklarer PEGI at spillet er lite realistisk med slag, spark og angrep som ofte har overdrevne følger og ingen synlig skade. Noen filmscener har allikevel mer realistisk vold der personer får sår og merker etter slagsmål.

PEGI påpeker at det ikke er noe blod i spillet, selv om det er en scene der en person blir bundet fast i en stol og påført elektriske støt. Personen uttrykker smerte.

Når man kjemper så kan helten også utføre avsluttende angrep som vises fra nært hold og i sakte film.

Det er også mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Utover det promoterer spillet også gode holdninger. Miles forsøker å gjøre New York til et tryggere og bedre sted å være. Han er oppriktig empatisk og bryr seg om de som er rundt ham. Det er også fokus på flerkulturelle aspekter, LGBTQ og personer med funksjonsnedsettelser.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder.

16+: Spillet har en grunnleggende opplæring i starten og mange tips og instruksjoner underveis. Man kan velge mellom fire vanskelighetsgrader som påvirker hvor sterk fienden er. Jo høyere vanskelighetsgrad, jo mer aggressiv og motstandsdyktig er skurkene.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser