Star Wars Jedi: Survivor

PlayStation 5/Xbox Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 12 år av PEGI (vold og ufint språk).

ANMELDELSE: Spennende oppfølger byr på nye eventyr i Star Wars-universet. Her skal man fortsette å bygge opp Jedienes orden og bekjempe ondskap og undertrykkelse langs veien.

Star Wars Jedi: Survivor er oppfølgeren til Star Wars Jedi: Fallen Order – et action-eventyrspill satt til Star Wars-universet. Nå har det gått fem år siden hovedpersonen Cal Kestis begynte reisen sin og etter hvert møtte selveste Darth Vader.

Hovedpersonens oppgave er fortsatt å bygge opp Jedienes orden, samtidig som Cal må kjempe mot imperiet. I det første spillet lærte Cal mer om kraften og det å bruke evnene sine. Nå er treningen kommet godt på vei og Cal er ikke lenger en lærling. Han har på mange måter modnet seg til rollen, dette både på godt og vondt.

Det tærer nemlig på å måtte kjempe mot ondskap stort sett på egenhånd. Mer skjeggvekst er blitt til samt en noe dystrere side av Cal. Samtidig har helten også noen venner til hjelp som bidrar der det trengs. Ikke minst via den hendige og trofaste roboten BD-1.

Star Wars Jedi: Survivor

Format: PS 5/Xbox Series S og X/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Respawn Entertainment
Utgiver: EA

Spillet er satt til tredjepersonsperspektiv og byr på action, labyrinter og gåteløsing. Ved å reise på tvers av planeter hjelper Cal forskjellige personer som er utsatt for undertrykkelse av imperiet. I den sammenheng møter han også på noen aldri så skurkeaktige personligheter.

Her er det banditter, roboter, stormtroppere og ulike typer dyr som må bekjempes. Disse varierer også i størrelse og omfang.

Til hjelp har Cal det ikoniske lyssverdet og unike evner takket være kraften. Og kampsystemet har definitivt fått noen endringer siden forrige spill i serien. Noe vil være kjent, men en del mekanismer er også nye.

Nå kan man blant annet glede seg over muligheten til å sakke ned tiden og manipulere andres tanker ved hjelp av kraften. Cal har også en krok som gjør det mulig å nå avstander samt bruk av en kraftigere, men mer saktegående lyssverd-kombinasjon.

To lyssverd koblet til en lang stolpe ser rett og slett stilig ut. I tillegg kan man velge å kjempe litt kjappere på foten med ett lyssverd i hver hånd.

Som i forgjengeren er det en god kombinasjon av dialog, intense slåsskamper og logiske hindringer som skal løses. Alt dette samtidig som man utforsker eksotiske og varierte planeter i Star Wars-universet.

Dette er en ypperlig måte å oppleve historien og omgivelsene fra et litt annet perspektiv enn det som filmene og TV-seriene allerede har formidlet.

Som i det tidligere spillet har man meditasjonspunkt, men denne gangen slipper man å måtte gå tilbake til startpunktet hele tiden. I stedet kan man nå hurtigreise mellom disse knutepunktene, noe som sparer på både tid og tålmodighet.

Områdene man beveger seg i er også større på sett og vis. Det er ikke en åpen verden man utforsker, men spillkartene er større og byr på mer bevegelsesfrihet sammenlignet med tidligere.

Gangen i spillet fortsetter i kjent stil gjennom labyrinter for å komme dit man skal. Underveis kan man låse opp snarveier enten det er dører, heis, klatretau og annet som gjør det lettere å gå tilbake dit man startet.

Man har et trofast kart til hjelp, men det kreves sitt å holde kål på veien.

Ellers byr spillet på akrobat-virksomhet som kan utkonkurrere de fleste sirkusartister. Cal kan klatre, dobbelthoppe, slenge seg og løpe langs vegger for å komme dit han skal. Det kreves noe presisjon og timing for at man ikke skal ende opp med å falle i døden.

Grafikkmessig ser Star Wars Jedi: Survivor fantastisk ut. På Playstation-konsollen kan man velge mellom vekting av bildehastighet eller utseendet. Uansett ser spillet svært flott ut med store områder badet i detaljer.

Det kan være flo og fjære i naturform, massive byggverk, interiør og uniformer på skurkene. Her er det nok å ta av og nok å nyte langs eventyrferden.

Spillet tar heller ikke skade av et fantastisk lydspor med fengende orkestermusikk. Dialogene innimellom er også gode enten det er stormtroppere som prater i bakgrunnen, eller filmsekvenser innimellom det igjen.

Kampsystemet fungerer også godt og er mildt eller urovekkende avhengig av valgte vanskelighetsgrad. Lyssverdet er en venn i nød og man må parere angrep, blokkere og vende tilbake skudd og dundre løs på fiender.

Ved å treffe blokker-knappen rett før et angrep kan man utføre et snedig motangrep. I tillegg kan man bruke kraften for å utføre spesialangrep, men denne må fylles på med ny giv og kan ikke brukes ubegrenset.

Lyssverdet har også flere modus med enten et eller to våpen i hånden. Sistnevnte byr på mer kraft, men er også litt mer saktegående. Ellers har man varierende typer fiender, men kun så og så mye helse om gangen. Her kreves ferdigheter ute på slagmarken med andre ord.

Man kan fylle på med ny helse via roboten som har litt ressurser til gode, eller så må man hvile ved meditasjonspunkt – noe som gjenoppliver alle falne fiender igjen. På disse knutepunktene kan man også endre på type kampstil og forbedre spillfigurens evner.

På romskipet man har til disposisjon samt arbeidsbenker, kan man endre på utseendet til BD-1, Cal og lyssverdene.

Star Wars Jedi: Survivor er et fenomenalt spill og en solid oppfølger til Cals historie for å videreføre Jedi ordenen. Langs veien møter man på en fin kombinasjon av kampsekvenser, utforsking, sideoppdrag og akrobat-virksomhet.

Det lyser gjennom at dette er Star Wars med stormtropper, roboter i forskjellige fasonger og fekting med lyssverd. Samtidig er man sårbar for skade og det er ikke lett å fylle på med mer liv igjen uten videre.

Spiller byr derfor på en overhengende fare og utfordring som er reell, samtidig kan man tilpasse vanskelighetsgraden deretter.

Cals historie er også givende. Man følger ham på både opp- og nedturer. Sistnevnte får stor plass når venner dør, skurker vinner terreng og motstanden blir stor for en person å bære alene. Heldigvis møter han allierte langs sin vei, og roboten BD-1 er en trofast kompanjong som hjelper til med så mye.

Per nå er dette et verdifullt tilskudd til Star Wars-universet for alle som er fans av nettopp det.

Egnethet:

Star Wars Jedi: Survivor har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og er merket med vold og ufint språk.

PEGI påpeker at spillet inneholder moderat vold mot menneskelignende- og fantasiskapninger. Dette i tillegg til ufin språkbruk.

Videre forklarer PEGI at man bruker lyssverd i nærkamp med andre. Reaksjoner på våpenbruk er realistisk, men uten mengder med blod eller gørr. Når spillkarakterer blir kuttet med lyssverd brennes sårene.

PEGI trekker også frem at det er noen mer intense filmsekvenser hvor spillfigurer blir slått og spiddet, men igjen uten veldig grafiske detaljer synlig. I en scene kappes hodet av på en person.

Man kan skru av en funksjon i innstillingene som fjerner avkapping av kroppsdeler. Denne gjelder ikke for filmsnuttene, men selve spilldelen der man styrer spillfiguren.

Vanskelighetsgrad:

0 – 11 år: Under aldersmerking fra PEGI.

12 – 15 år: For de som er kjent med actionspill satt til tredjepersonsperspektiv, er det overkommelig å manøvrere i dette sci fi-universet. Man får en grunnleggende opplæring i starten og kan velge mellom forskjellige vanskelighetsgrader.

16+: All dialog og teksting er på engelsk. For de som ønsker større grad av utfordring, kan man øke vanskelighetsgraden deretter.

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser