Star Wars Jedi: Fallen Order

PlayStation 4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 16 år av PEGI.

Grip lyssabelen, kjenn "kraften" og dra ut på eventyr i Star Wars-universet og kjemp mot Imperiet.

Det er en stund siden Star Wars-fansen har fått en skikkelig enspiller-opplevelse å bryne seg på. Mens Battlefront-spillene fra EA har fokusert mer på flerspiller, er Star Wars Jedi: Fallen Order en rendyrket, filmatisk fortelling ment for èn.

Handlingen foregår mellom film 3 (Episode 3: Revenge of the Sith) og 4 (A New Hope) i serien.

Imperiet fortsetter å jakte på jediene etter at ordre 66 ble igangsatt (skjer i filmen «Episode 3: Revenge of the Sith» der jediene blir angrepet og jediordenen faller). De gjenlevende jediene har gått i skjul og hemmeligholder både identitet og evner fra Imperiet som stadig er på leting etter dem.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Respawn Entertainment
Utgiver: EA

På utkanten av galaksen, skjuler det seg en ung mann som heter Cal Kestis, en tidligere jedi-padawan (en slags lærling). Men når en venn er i ferd med å falle til døden, velger Cal å bruke kreftene sine for å komme ham til unnsetning, noe som også vekker oppmerksomheten hos Imperiet.

Fienden sender ut «Second Sister» – en av imperiets inkvisitor trent av selveste Darth Vader. Heldigvis blir Cal reddet av den tidligere jedien Cere Junda og piloten Greez, og et nytt partnerskap er satt igang.

Etter hvert blir hovedpersonen ledet til et eldgammelt hvelv. På innsiden finnes det informasjon om barn som har en tilknytning til kraften. Men for å få tilgang, må hovedpersonen fullføre en rekke prøvelser og oppgaver. Og med dette starter eventyret om å gjenoppbygge den falne jediordenen.

Star Wars Jedi: Fallen Order tar dermed form som et action-eventyrspill satt til tredjepersonsperspektiv. Man kan fritt besøke ulike planeter og utforske disse. Utvalget varierer fra kjente steder fra Star Wars-universet og nye verdener.

Spillet er actionfylt ved at man kan benytte seg av lyssabelen i kamp med fienden. Da kan man blokkere fiendtlige angrep, enten det er skudd fra laservåpen eller nærkamp og fekting. Man har også krefter som gjør det mulig å dytte fiender i omgivelsene, trekke dem mot seg eller sakke ned bevegelser.

Disse evnene er også nyttige når logiske hindringer skal løses. Når man ikke trekker mot hovedoppdragene, kan man også ta stikkveier på jakt etter oppgraderinger til lyssabelen, finne lydklipp som gir mer informasjon om spillverden, og andre skatter og goder. Noen ganger får man ikke nådd spesielle skjulesteder fordi hovedpersonen ikke har utviklet nødvendige evner ennå. Da kan det lønne seg å komme tilbake igjen, fordi man kan finne oppgraderinger som mer helseoppgradering for eksempel.

Spillet har varierende vanskelighetsgrad avhengig av hva man velger i innstillinger. Det er positivt at dette kan endres når som helst, fordi spillet er faktisk kan bli ganske så utfordrende. En artig vri, er at man kan fylle på med helse på meditasjonssteder. Dette gir ny giv til hovedpersonen, men livner også opp fiender som du allerede har overvunnet og «restarter» på den måten spillbrettet du er på.

Ellers kan man bruke disse meditasjonsstedene til å lagre progresjon og oppgradere hovedpersonens evner. Når man dør i spillet starter man et sted ikke så langt unna, men mister opptjente erfaringspoeng og må møte på de gamle fiende dine atter en gang. Erfaringspoeng får man tilbake igjen når man går til angrep på skurken som eliminerte en.

Star Wars Jedi: Fallen Order kan sammenlignes med en blanding av Dark Souls og God of War (tøft og utfordrende kampsystem) og Uncharted og Tomb Raider (heseblesende plattforming). Sistnevnte sammenligning foregår ved at man hopper og slenger seg i tau, klatrer langs fjell og bygninger, og støtt og stadig sklir, løper og hopper mens alt mulig rundt en sprenges eller ødelegges på ulik vis.

Det minner veldig om en blanding av å se på en actionfilm og faktisk spille gjennom det selv. Mystikken og det eventyrlige ved å utforske forskjellige planeter og forhistoriske hvelv og kulturer er også spennende. Her får man også gå løs på en rekke logiske hindringer.

Som et spill er dette en god blanding av eventyr og action. Lyssaber-siden er en blanding av slag, dukk og blokkering. Dette fungerer godt og med god respons. Etter hvert kan man dytte fiender unna og sakke ned deres bevegelser. Treffer man riktig på blokkering (trykker ned knappen rett før angrep), så kan man slå fienden i ubalanse eller vende skudd tilbake mot fienden igjen.

Man kjemper heller ikke bare mot soldater. Det er også en blanding av kamp mot uhyrer og intense lyssabel-dueller.

Hvert sted man utforsker er bygget opp litt som en labyrint. Man kan gå rett til målet sitt, eller så kan man bruke tid på stikkveier der noen områder er tilgjengelige, andre må man vente på til Cal har kreftene han trenger for å komme seg dit.

Til hjelp med å vise kart, komme med hint og låse opp dører, har man droiden BD-1 som er en slags kompis på samme måte som Luke Skywalker hadde sin R2D2. Og det er absolutt godt å ha en følgesvenn med på lag.

Spillet har ingen banebrytende historie. Det er en god Star Wars-følelse her med nydelig filmmusikk, kjente skurker, fly og krigsmaskiner, men alt er servert i en trygg og forutsigbar oppskrift. Det er uansett imponerende å se alt fra gravgården etter kampene i Episode 3: Revenge of the Sith, til eksotiske planeter og militære områder hos Imperiet. Og hovedpersonen Cal og hans forhold til de rundt ham fungerer godt. Cal er absolutt en person man bryr seg om.

Star Wars Jedi: Fallen Order treffer godt og er et gjennomført og solid spill, til tross for de trygge avgjørelsene underveis. At spillet varierer graden av utfordring betyr at alle vil få noe å jobbe mot. Og stadig kamp med fiender avveksles med gode porsjoner utforsking. Men man må altså lære og utvikle seg som spiller, samtidig som man oppgraderer hovedpersonens evner for å virkelig bli en jedi.

Egnethet:

Star Wars Jedi: Fallen Order har fått anbefalt aldersgrense fra 16 år av PEGI.

Spillet inneholder hyppige kampsekvenser der man kjemper med lyssaber og blokkerer angrep/slår tilbake skudd fra lasergevær. Noen av kampsekvensense vises som henrettelser fra nært hold og i sakte film. Men det er ikke noe særlig blod eller gørr.

Det er allikevel noen scener der man parterer uhyrer og deler disse i to. Og sekvenser med mild banning. Ellers kan spillet tidvis ha en uhyggelig og mørk stemning.

I bunn og grunn er også Fallen Order en heltehistorie med en hovedperson som bryr seg om de han møter på. Han går langt ut av allfarvei for å hjelpe de i nød, og har et sterkt moralsk kompass.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under aldersmerking fra PEGI.

16+: All dialog og teksting er på engelsk. Det er mulig å velge fra flere vanskelighetsgrader (4 totalt). Ved å velge det enkleste nivået, er fienden mindre aggressiv, hovedpersonen påføres mindre skade ved angrep og man behøver ikke å være like nøyaktig med lyssabelen. Utover det får man en opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende. De som er kjente med tredjepersons-action-spill fra før, vil oppleve at kontrollene er nokså intuitive.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: