Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Nyoppusset Mario-klassiker byr på fantastisk grafikk, samarbeid og spillmagi for hele familien - samt underholdning for barn som ønsker å spille på samme skjerm med vennene sine.

Endelig har Nintendo sluppet enda et Mario-spill til Switch-konsollen. Og med det er magien sluppet løs. Ja, for det er noe spesielt og unikt med Super Mario-spillene. Lystbetont musikk og lyd, fargerik grafikk og muligheten til å samle mynter og løse utfordringer – dette er Mario på sitt beste.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury er i første omgang en slags hybrid av New Super Mario Bros U Deluxe og Super Mario Odyssey. Perspektivet er tredimensjonalt, men fortsatt med en nokså ensrettet labyrint som man skal utforske fra start til målflagget.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Plattform/action
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Super Mario 3D World er ikke et nytt spill, men stammer tilbake til 2013 og Wii U-konsollen. Allikevel får vi her en ny pakke med oppdatert grafikk og bonusinnhold.

Her kan vi velge mellom heltene Mario, Luigi, Peach og Toad. Og opptil fire spillere kan samarbeide på en og samme skjerm, eller via internett.

Det betyr at dette spillet passer perfekt for barn og foreldre som ønsker å spille sammen – eller for barn som ønsker å spille med venner på en og samme skjerm. Og slike spill er det absolutt ikke drøssevis av på markedet.

Men så er ikke dette bare ett spill, men faktisk to!

Super Mario 3D World har noen søte feer blitt tatt til fange av Bowser. Og disse må man ut på tokt for å redde. Det finnes flere verdener med ulik tematikk fra skyer til is. Og her vandrer man fritt omkring på et kart og velger den ene banen etter den andre.

For å låse opp nye baner trenger man riktignok et gitt antall stjerner. Omtrentlig mengde på tre stjerner er skjult på hver eneste bane, noe som gir insentiv til å lete i både kriker og kroker, samtidig som man kun har en gitt tid å fullføre hver eneste bane på.

Ellers er det også små hus og «kasinolokaler» der man kan skaffe seg en ekstra rekke med nye stjerner. Så her lønner det seg å lete litt ekstra for å finne alle godene.

Bowser’s Fury er altså det andre spillet som finnes i denne pakkeløsningen. Her kan opptil to venner samarbeide. Handlingen dreier seg om skurken Bowser som er blitt mer illsint enn vanlig. Og til og med Bowser Jr. har fått nok av hissigheten.

Mario stiller så klart opp, og sammen må de to løpe rundt og lyse opp fyrtårn for å dempe på sinnet til Bowser.

Akkurat dette spillet har mer til felles med Super Mario Odyssey i stilen og kamerabruk. Med totalt, tredimensjonalt perspektiv som kan skyves og en liten kompis som hjelper til med å løse både små og større hindringer.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury er en fargerik nytelse på skjermen og tilbyr to spill som er nokså forskjellige fra hverandre. Førstnevnte byr på samarbeidsspill og glede for flere på en og samme skjerm.

Det er fantastisk å utforske de mange, forskjellige omgivelsene. Heltene har denne gangen unike evner som gjør dem om til «katter» som kan klatre og slå fra seg mot fiender. I tillegg kan man bli gitt blomster som gir skyteevner, og stjerner som gjør spillfiguren uovervinnelig i et øyeblikk eller to.

Selv om oppbygningen i spillet er lik, er det stor variasjon allikevel.

Spillutviklerne har bakt inn logiske hindringer, varierte fiender og endringer i spillstilen, uten at man overveldes totalt. En stor favoritt er labyrintene der man skal lede soppen fra bunn til topp i en pyramide og samle stjerner. Her må man vri på perspektivet for å finne frem, og unngå fiender og feller.

Et annet aspekt er måten utviklerne skaper variasjon og nye typer utfordringer. For eksempel på områder der man kun ser skyggekonturen av heltene, eller i tilfeller der man får plattformer som forsvinner eller kommer opp hver gang man hopper. Det er alltid noe nytt å bryne seg på i dette spillet her.

At flere kan spille sammen og samarbeide er helt gull. Man kan bokstavelig talt løfte hverandre forbi hindringer, og dersom en faller i kampens hete, kan den andre fortsette. Mindre erfarne spillere kan også gjøre seg om til en uovervinnelig boble og med det bli ledet trygt i havn av den andre spilleren.

Så blir det naturligvis mer kaotisk jo flere som spiller sammen, på godt og vondt.

Kameraperspektivet er en ting. Og det er ikke alltid så enkelt å vite hvor man skal hoppe, og treffe et platå nøyaktig når kameraet har vriene vinkler. Og det kan være ganske så frustrerende. I tillegg må man stadig vente på medspilleren. Forsvinner man ut av skjermen, blir den andre dratt med i sikkerhet, eller sendt ned i den sikre død.

Så her kan det bli frustrasjon dersom en spiller vil løpe i forkant, mens den andre strever med å henge med. Og ikke minst at man etter hver fullførte bane får en poengsum som konkurrerer mot medspilleren. Om ikke det er nok, får den med høyest poengsum en krone til å pryde seg med.

Det kan by på vennskapelig konkurranse, men også legge en demper på samarbeidet.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury er en nydelig pakke som passer for familier og barn som vil spille med venner. Her er det mye Mario-glede, og ikke bare ett spill, men to!

Spennende, fargerike verdener. Hemmeligheter, stikkveier og skjulte skatter. Søte og sjarmerende helter i hovedrollen – ja her er det mye som taler for et skikkelig kvalitetsspill.

Egnethet

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Styringen krever at man er nøyaktig med manøvrering i tredimensjonale verdener, og det anslår en høyere vanskelighetsgrad.

Innholdsmessig er det ikke noe som tilsier at yngre spillere ikke kan spille dette. Spillet inneholder tegneserievold mot fantasifigurer. Når man hopper på eller skyter fiender, forsvinner de fra skjermen. Mario og vennene kan også bli «skadet» ved at de forminskes eller dør i møte med fienden. Men de kommer øyeblikkelig tilbake med ny giv og heltemot for å redde feene.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å mestre spillmekanikken. Med tanke på egnethet, er det ikke noe som tilsier at spillet ikke passer for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Det krever sitt å manøvrere i en tredimensjonal verden. Men man har uendelig med forsøk, dør man, får man stadig nytt påfyll av liv etter «game over». Dersom man virkelig strever med en bane, får man tilgang til evner som gjør deg uovervinnelig i kontakt med fiendene.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge særlig om man forsøker å finne flest mulig stjerner, eller å gjennomføre rundene på tid og høyest poengsum.

16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser