The Sims 4: Dream Home Decorator Game Pack

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac OS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: Kjekk liten tilleggspakke gjør det mulig å påta seg jobben som interiørdesigner.

Les anmeldelsen vår av hovedspillet, The Sims 4 her.

The Sims er en serie med spill der man tar kontrollen over en rekke virtuelle individer og velger hvordan de skal leve livene sine. Det handler om å hjelpe dem med de små tingene som å lage mat, oppleve underholdning og gå på toalettbesøk. Deretter handler det om de større tingene som romanse, karriere, liv og til og med død.

Spillserien kan best sammenlignes med dukkelek, men i digitalt format. Man starter med å lage en avatar og flytter så inn i en verden. På samme måte som med fysiske dukkeleker kan man kjøpe tilleggspakker med mer innhold, inventar og flere verdener.

The Sims 4: Dream Home Decorator Game Pack

Plattform: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac OS
Sjanger: Rollelek/simulator
Utvikler: Maxis, The Sims Studio
Utgiver: Electronic Arts

I tilleggspakken Dream Home Decorator dukker det opp et nytt jobbalternativ som interiørdesigner. Her kan man påta seg forskjellige oppdrag for så å besøke hjemmene til familier som ønsker å endre på bopelen sin.

Det er en prosess der man aller først kan velge og vrake i oppdrag. Her kan man se an budsjett, hva man vil sitte igjen med etter fullført oppdrag og type rom som skal renoveres.

I og med at bygging er en så stor del av The Sims 4 passer det jo helt utmerket at dette også er blitt en karrierevei i spillet. Her er det mange muligheter til å være kreativ og sette sitt eget preg på andre simmers hjem.

Ikke minst blir verden hakket mer levende og man får se hva andre simmer på spillkartet fordriver tiden sin med.

Samtidig er det ikke bare å gyve løs. Femten krakker midt på stuegulvet, et svømmebasseng i korridoren eller et toalett på kjøkkenet. Hvert oppdrag bygger på en prosess der man aller først finner ut mer om klientene.

Ved å snakke med dem kan man oppdage deres preferanser og hva de liker og misliker.

På det vis kan man også tilpasse interiøret deretter. Så her gjelder det å først samle inn informasjon før man slipper kreativiteten og skaperlysten løs. Når prosjektet er klart til å begynne med, sender man beboerne ut av huset og går inn i byggemodus.

Etter at man har hamret løs på overflater og møblement kaller man tilbake beboerne. Det blir en slags presentasjon der man går gjennom rommene steg for steg. Simmene vil så gi sin vurdering enten den ender opp som fornøyd eller misfornøyd.

Her gjelder det å skape gode resultater. For det vil igjen gi økte inntekter og mer lukrative oppdrag i lengden.

Ellers byr pakken på mer møblement. Blant annet med modulsofaer som nok har ligget høyt på ønskelisten til mange med muligheter for å tilpasse den hyggelige stuekroken akkurat som man selv ønsker.

Dream Home Decorator er en fin tilleggspakke til The Sims 4. For de som er opptatt av interiør og design har man endelig en karrierevei som byr på nettopp det. Mer enn å bare se simmene gå til jobb og så komme hjem igjen.

Her er det muligheter for å være kreativ, leke detektiv og finne ut om klienters behov og ønsker.

Foto: Maxis /Electronic Arts

Egnethet

The Sims 4 har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 12 år på grunn av milde former for vold og hentydninger til nakenhet og intimitet.

PEGI påpeker blant annet at man kan endre på spillfigurenes utseende, øke størrelse på bryster, kle på figurene undertøy og mer. Videre forklarer PEGI at spillfigurene kan ha samleie, riktignok vist under dyner og ikke særlig grafisk.

Simmer kan havne i slåsskamp med hverandre og kan dø av brann og sult. Men dette er ikke særlig utpreget grafisk eller virkelighetstro.

Spillfigurene dusjer også nakne, men dette blir sladdet og man ser kun tær og hode. Det hintes også til romantiske forhold og seksuelt samleie, men heller ikke dette vises eksplisitt. I stedet ser man hjerter over dyna. Men spillet inneholder også flørting, kyssing og noe intimitet.

Foreldre bør også være obs på at man kan kjøpe en god del utvidelsespakker til spillet som gir utvidet innhold. For eksempel nye steder å være på, inkludering av kjæledyr, mer interiør og så videre.

Med dette spillet kan barn og unge potensielt utforske menneskers behov, relasjoner og konsekvenser av ulike valg og utfall av dialoger.

Spillet fordrer også regning i og med at man kan håndtere et budsjett, tjener penger og så kjøpe interiør og bygge ut huset sitt. Og barn og unge kan være kreative når de designer og innreder sine egne hjem.

Generelt har spillet en nokså lett og til tider humoristisk tone.

Vanskelighetsgrad:

12-15 år: The Sims 4 er nokså omfattende (og kanskje litt overveldende) for de som er helt ferske til konseptet. Man får en del instrukser i starten og underveis, men det er mye å sette seg inn i. Blant annet med tanke på meny-navigering. Allikevel vil de aller fleste, med litt tålmodighet og utforsking, mestre dette spillet. Men så er jo kjernen i konseptet at det hele skal være litt uforutsigbart, for det er jo det å leve et menneskeliv faktisk handler om. Over tid vil nye spillere kunne bli kjent med både menysystem og spillmekanikk.

16+ år: Eldre ungdom og voksne vil også finne utfordringer å bryne seg på i The Sims. Og sjangeren er definitivt aktuell også for denne aldersgruppen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser