Vader Immortal

Playstation 4/Oculus Quest. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 16 år.

ANMELDELSE: Filmatisk VR-spill lar spilleren få oppleve et Star Wars-eventyr med lasersverd og kraften til hjelp.

Med VR-briller kommer man bokstavelig talt nærmere på historien. Vader Immortal er intet unntak og her er det selveste Star Wars-universet som pryder spillverden. Med bevegelseskontroller skal man mestre lyssverd og selveste kraften.

Spillet er fordelt utover tre korte episoder. Man tar rollen som en smugler med en mystisk forhistorie. Plutselig møter man selveste Darth Vader som er på jakt etter en eldgammel teknologi som kan gi evig liv. Midt i dette må man balansere på veien mellom godt og ondt.

Vader Immortal

Format: Playstation 4/Oculus Quest
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: ILMxLAB
Utgiver: Disney Interactive Studios

Opplevelsen er så absolutt engasjerende. I det ene øyeblikket står man i cockpiten til et romskip, så møter man plutselig erkeskurken selv, Darth Vader ansikt til ansikt. Det er så nær den ikoniske Star Wars-karakteren man kan komme i et virtuelt miljø.

Etter hvert får man et mektig lyssverd i hånda.

Her kan man sveive fra seg for å slå roboter og andre figurer, samtidig som man skjermer seg mot laserskudd fra «stormtroopere».  Ikke lenge etter får man også unike evner og kan løfte ting ved hjelp av kraften.

Historien er engasjerende og original. Det er trekk her som vil være kjent for de som har opplevd filmene, samtidig som det er noe unikt.

Grafikken er også fantastisk og man beveger seg over store rom, skip og eldgamle templer. Ved å bevege blikket kan man se alt fra statuer til pilarer og interiør. Den tredimensjonale opplevelsen er helt unik.

I tillegg byr spillet på gode stemmeskuespillere og interessante sidekarakterer. Blant annet har man en vittig og hjelpsom robotpartner til hjelp.

I spillet beveger man blikket ved å vende på hodet så klart. Man går ved å teleportere seg bortover dit man ønsker. Selv om «reiseruta» i stor grad er styrt og bestemt. Noe som er naturlig da man kan bare bevege seg så mye i egen stue.

Utover det å slåss mot fiender skal man også håndtere små puslespill.

Det kan innebære å dra ut en mekanisme og vri på en hel masse tekniske ting for å åpne en dør. Eller en annen innretning som låser opp en hindring på et eller annet vis. Det er veldig detaljert å se hvordan mekaniske innretninger utfolder seg.

Ved siden av hovedspillet er det også en egen treningssal der man kan øve på å bli bedre med lyssverdet.

Her kan man trene på å forsvare seg mot skudd og vanskelighetsgraden øker stadig. Det er forskjellige treningsområder fordelt på de ulike episodene i serien.

Ellers er ikke de ulike episodene særlig lange. Spillene er raskt unnagjort samtidig som man får mye visuelt av inntrykk de minuttene man bruker i spilluniverset.

Alle foto: ILMxLAB / Disney Interactive Studios

Egnethet

Vader Immortal har fått PEGI angitt til 16 år og er merket med vold.

PEGI begrunner dette med (vår oversettelse fra engelsk):

Spillet inneholder sterk vold. Ikke egner for noen under 16 år.

Videre skriver PEGI om innholdet at spillet byr på sterk vold mot både mennesker og roboter. Andre kan angripes med laservåpen og lyssverd. Når andre blir angrepet uttrykker de smerte og faller på bakken. Det er ikke noe detaljert, grafisk vold. Robot-figurer faller til bakken og brenner.

I tillegg påpeker PEGI at scenene med Darth Vader er intense, mørke og truende.

Det finnes også scener med store monstre som forsøker å fange spilleren. Man må slåss mot monsteret samtidig som den angriper og spiser andre levende.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+ år: Spillet har ikke særlig høy vanskelighetsgrad. Det kan være noe bevegelseskvalme for de som ikke har brukt denne utstyr så mye. I innstillingene kan man samtidig dempe på noe av de visuelle effektene for å redusere på denne kvalmen. Ellers er spillet i seg selv ikke særlig vanskelig. Man får god tid til å orientere seg og spillfiguren tåler mye av angrep før man dør helt. Deretter er det bare å prøve igjen om man feiler.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser