De aller fleste barn i Norge har det bra!
Barn i alderen 5.–7. trinn er i hovedsak fornøyde med livet, dette er konklusjonen i undersøkelsen "Ungdata junior 2024". Samtidig stiger mobbetallene noe. Og syv av ti kjeder seg på skolen.
Barn på mellomtrinnet har det stort sett bra i Norge. Likevel: Hvert fjerde barn har brukt smertestillende den siste uken. Seks av ti barn har hatt problemer med å sove den siste uken.
Her er PDF-rapporten: Ungdata junior 2024.
Undersøkelsen er utført av KORUS og NOVA, altså kompetansesentre på rusfeltet og velferdsforskningsinstituttet på universitetet i Oslo. 65.000 barn i 161 kommuner deltok i 2023 og 2024, via skolene. Svarprosenten var 84. Rapporten er utarbeidet av Frøydis Enstad og Anders Bakken.
13 prosent av barn opplever noe negativt
Mer enn ett av ti barn blir regelmessig stengt ute, plaget eller truet av andre barn på skolen eller i fritiden. Dette tallet har gått fra 11 prosent i 2022-rapporten til 13 prosent i 2024-rapporten.
13 prosent av barna blir flere ganger i måneden utestengt, plaget eller truet av andre barn
Tre av ti har opplevd noe negativt på nettet
I løpet av de siste månedene før barna svarte på undersøkelsen, hadde tre av ti hatt negative opplevelser på nett eller via mobiltelefon, som utestenging, trusler eller deling av sårende tekster, bilder eller videoer.
Gruer seg til å gå på skolen
Ni av ti barn trives på skolen. Samtidig er det syv av ti som kjeder seg i skoletimene. Én av tre sier at de gruer seg ofte til å gå på skolen. Over tid viser det seg at stadig flere skulker.
Flere barn deltar i organiserte aktiviteter
Åtte av ti barn deltar i faste fritidsaktiviteter. Sport og idrett er mest populært (syv av ti barn).
Mange barn passer på dyr
Seks av ti barn i denne alderen passer eller steller dyr jevnlig. Tre av ti deltar i fritidsklubb minst én kveld i uken, og omtrent like mange deltar i religiøse aktiviteter.
De fleste føler at de passer inn
Åtte av ti barn føler at de passer inn blant vennene. De aller fleste barn har noen de kan være sammen med, både på skolen og i fritiden. Én av hundre har ingen venner eller noen å være sammen med på fritiden. 2 av 100 sier de ikke har noen å være sammen med i friminuttene. Ni av ti barn har minst én venn de kan stole på og snakke med om alt mulig. Fire av ti er aldri ensomme. Én av ti føler seg ofte ensom.
Barna er fornøyde med foreldrene
Nesten alle barna er godt fornøyd med egne foreldre og liker å være sammen med dem. Fem av hundre barn har et delvis negativt bilde av foreldrene. To av ti barn opplever at foreldrene ofte kjefter på dem.
Stor variasjon innen skjermaktiviteter
- 28 prosent bruker mindre enn to timer på skjerm
- 25 prosent bruker 2–3 timer
- 22 prosent bruker 3–4 timer
- 25 prosent bruker mer enn 4 timer
Å se på serier og Youtube er mest vanlig i tillegg til spiling. Guttene er mer opptatt av å spille enn jentene. 77 prosent av guttene bruker én time eller mer hver dag på dataspill, 27 prosent av jentene gjøre det samme. Jenter er mer opptatt sosiale medier enn hva guttene er.
Omkring to av tre ser på tv-filmer, serier eller på Youtube én time eller mer hver dag. Omkring to av ti leser bøker en halv time etter skoletid hver dag (se detaljer og nyanser i rapporten, 32 prosent av jentene i femte trinn leser bøker en halv time eller mer en vanlig dag etter skolen).
Helsen er i hovedsak god
Nesten ni av ti barn rapporterer om god helse. Én av ti forteller om hyppig hodepine, vondt i magen eller kvalme. Like mange forteller også om hyppige følelser av nedstemthet, som å være lei seg eller på gråten. 16 prosent sier de er ofte sinte.
Hva er forskjellen fra forrige rapport?
Stort sett har norske barn i alderen 5.–7. trinn det bra. Forrige undersøkelse kom i 2022. Her er endringene siden sist (se side 38-39 i rapporten):
- Litt mindre fornøyd med skolen
- Llitt mindre tid brukt på lekser
- Litt flere deltar i faste fritidsaktiviteter
- Litt færre bruker mer enn tre timer dager foran skjermen
- Litt flere bruker mer tid på sosiale medier
- Litt kortere søvn
- Litt flere bruker smertestillende
- Litt flere blir mobbet
- Litt flere har opplevd noe negativ på nettet
«Bruker minst én time på sosiale medier etter skolen» gikk fra 40 prosent i 2022 til 44 prosent i 2024.