Unicef med veileder for aldersgrense i sosiale medier

Organisasjonen Unicef ser at stadig flere ønsker lovpålagt aldersgrense på sosiale medier. Derfor har Unicef lansert en veileder for politikere slik at barns rettigheter kan ivaretas.

Dette er målet, ifølge Unicef: Å maksimere de gode mulighetene som sosiale medier gir samtidig som man minimerer risikoen for barn.

Med dette er organisasjonen nyansert og sier ikke «steng alt».

Organisasjonen er også nyansert når den skriver i sitt notat at lovpålagt aldersgrense kan føre til at barn flytter seg over til mindre regulerte plattformer. Men selv om dette er et kjent argument, mener Unicef å se et globalt skifte der stadig flere politikere og fagpersoner går inn for lovpålagt aldersgrense av sosiale medier.

Unicefs veileder argumenterer hverken for eller i mot aldergrenser eller alderskontroll, men gir råd om hva man bør tenke på før man lander en lovpålagt aldersgrense.

Vi har forkortet notatet til Unicef og oppsummerer slik:

  • Politikere bør ta utgangspunkt i barns rettigheter.
  • Deretter bør politikere definere hva som er risiko, slik som mobbing, skadelige innslag, dårligere helse og seksuelle overgrep.
  • Så må man definere hva sosiale medier er, slik at man vet hvilke plattformer som skal pålegges aldersgrense.
  • Lovpålagt aldersgrense må ikke hindre barns generelle rettighet til å skaffe seg informasjon.
  • Lovpålagt aldersgrense må ikke motivere barn over til dårligere regulerte plattformer.
  • Personvernet må ivaretas ved en eventuell lovpålagt aldersgrense.
  • Lovpålagt aldersgrense betyr ikke at risiko er fjernet. Plattformene har fremdeles et ansvar overfor barn og bør ha rutiner som forbedrer barns sikkerhet.

Det er USAs personvernalder på 13 år som har formet aldersgrensen i sosiale mediers egne vilkår, som altså også er satt til 13 år av selskapene. Men vilkårsalderen brytes av mange brukere, særlig barn og unge. Det betyr at en rekke tiltak som pålegges sosiale medier for å beskytte barn, ikke har god nok effekt. Derfor er det stadig flere som krever lovpålagt aldersgrense.

Unicef er en organisasjon som jobber for å oppfylle FNs barnekonvensjon. De mener at barn må få god opplæring i bruk av digital teknologi, fra tidlig alder. Dette er uavhengig av eventuelle aldersgrenser for sosiale medier.

– Glad for prinsippene fra Unicef

I februar 2025 var Barnevakten på Stortinget og la frem forslag til innføring av alderskontroll i Norge. Anbefalingen var å få på plass kontrollen allerede i løpet av vinteren 2025. Barnevakten går inn for lovpålagt aldersgrense for sosiale medier og at det følges opp med en lovpålagt alderskontroll.

– Notatet til Unicef er i hovedsak i tråd med våre anbefalinger for eventuell aldersgrense for sosiale medier, vi har blant annet sagt at det er viktig at en lovtekst definerer hva sosiale medier er. Vi har også sagt i våre forslag at det er viktig å ivareta barns rettigheter som står i FNs barnekonvensjon, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik (bildet over).

– I notatet til Unicef gis det et nyansert syn på aldersgrenser. Selv om Unicef ikke er konkret når det gjelder en bestemt alder, ser vi de samme tankene som vi i Barnevakten har. Også vi har varslet om risikoen for at barn rømmer til verre sosiale medier, sier Vik og legger til at derfor bør politikere tenke seg nøye om før de bestemmer seg for en alder.

Valg til høsten – noen partier går inn for aldersgrense

I følge partiprogrammene er det flere norske partier som foreslår aldersgrense 15 år på sosiale medier. Kristelig Folkeparti og Høyre foreslår også innføring av alderskontroll for å håndheve aldersgrensen. Det samme gikk statsminister Støre inn for i fjor, men alderskontroll er ikke tatt med i partiprogrammet til Arbeiderpartiet.

Norske myndigheter må også forholde seg til DSA-reglene i EU. Disse gir barn under 18 år en del rettigheter som plattformene må følge opp. Norge jobber med å innføre DSA-reglene fra EU i norsk lov. Regjeringen har lovet å sende ut på høring et lovforslag før sommeren 2025.

DSA-reglene legger press på plattformene til å vite om brukeren er over eller under 18 år. Det kan bety at plattformer etter hvert innfører alderskontroll på eget initiativ.

– Barnevakten mener myndighetene må stille strenge krav til hvordan alderskontrollen skal virke, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Barnevaktens forslag til alderskontroll