Reagerer på utroskap og incest i mobilspill med tolvårsgrense

Dilemmaspill har valgalternativer som fører til trekantsex eller være i badekaret med egen stefar. Lærer og tobarnsmor, Linda Cathrin Fjeldavli, reagerer sterkt på moralsk tvilsomme mobilspill med altfor lav aldersanbefaling.

Lærer og tobarnsmor Linda Cathrin Fjeldavli.

Det var i mobilspillet Merge Planes at reklamen dukket opp. Selv om aldersanbefalingen på mobilspillet var satt til tre år, dukket det opp annonser for spill som Choices, Episodes og Hollywood Stories, som alle har aldersanbefaling på tolv år.

– Jeg blir skremt både som mor og som lærer. Plutselig dukket det opp reklame for et mobilspill med et sjokkerende dilemma. Du ligger i badekaret også kommer stefaren din inn. Hva gjør du? La ham joine deg, eller kast ham ut. Jeg lurte på hva i alle dager dette var og måtte laste ned spillet for å sjekke dette ut. Det førte bare til at jeg ble enda mer sjokkert jo mer jeg fant ut, sier tobarnsmor og lærer, Linda Cathrin Fjeldavli.

I et av spillene tok man rollen som en skolelev. Her skulle man velge klær og velge hvem man skulle være venner med. På fester gjaldt det å ta på seg korte kjoler fordi andre klær kostet diamanter som man kunne kjøpe for ekte penger. Et av oppdragene gikk ut på å kysse de mest populære elevene for å stige i rankene. Få kyss fra ti stykker på a-lista.

– Det er tolvårsgrense på disse spillene, men mange av valgene man skal ta er moralsk forkastelige, sier tobarnsmoren. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dette er eksempler på valgalternativer i noen av disse mobilspillene:

  • Du er i badekaret og din mors kjæreste kommer inn.
    Valg: Kast ham ut – eller inviter han med.
  • Du blir gravid med din mors kjæreste.
    Valg: Si til moren din hvem som er faren – eller hold det hemmelig.
  • Du kommer hjem og oppdager at din kjæreste er utro.
    Valg: Kjeft på ham – eller join in i en trekant.
  • Du er gravid og vet ikke hvem faren er.
    Valg: Si fra til kjæresten og vennen – eller hold hemmeligheten.
  • Du får opp læreren din på Tinder.
    Valg: Ohh that’s gross – eller go get that A.

Fjeldavli mener at det er helt urimelig at det er rom for at en tolvåring kan spille spill med denne type innhold.

– Et barn skal ikke stå og ta slike valg. Selv om bildene er animerte og virker uskyldige, så er ikke valgene man står for i spillet det. Man skal ikke som en tolvåring velge om man for eksempel skal forføre den 31 år gamle læreren sin. Det er både umoralsk og forkastelig, sier Fjeldavli.

Tobarnsmorens ønske er at aldersanbefalingen på slike spill bør være enda høyere. Ikke minst, ønsker hun å bevisstgjøre både foreldre og lærere om at slike spill finnes.

Lær barna å være kritiske

Det finnes nok av innhold på nett og mobil som foreldre kan bli moralsk forarget over, sier Bodil Jenssen Houg, mobbeombud i Buskerud fylkeskommune. Men det aller viktigste man kan gjøre for å beskytte barna, er å bruke dette som en læringsmulighet.

Foto: Fremtiden
Mobbeombud Bodil J. Houg i Buskerud fylkeskommune.

– Målet bør være at barna selv utvikler en indre stemme som sier at denne type innhold ikke er noe for dem. Foreldre bør hjelpe barna til å utvikle en kritisk sans der de kan vurdere om valg er krenkende, umoralske eller ulovlige. Så må man lære dem å gå bort fra slike situasjoner og ikke delta i spill og situasjoner der krenkende atferd opptrer. Den største skaden man kan gjøre mot spill- og appselskap som lager denne type innhold, er å ikke forholde seg til det de selger, sier Houg.

Hvor stor påvirkning har det på barn å spille slike spill? Er frykten overdrevet?

– Noen vil nok ikke tenke så mye over det og heller se på det som humor og tull. Andre kan bli påvirket. Vi kan ikke skjerme barna fra alt som finnes på nett, men vi kan hjelpe dem til å ta smarte valg. Foreldre bør sette seg ned med barna hvis de spiller slike spill. Spør barna om hva de mener om disse spillene og tematikken som tas opp. Vær gjerne ærlig på eget synspunkt, men gi også rom for barnets egen mening og refleksjon, sier Houg.

Dialog er nøkkelen

For de som tror at filtre og sperrer på mobilen er løsningen alene, så er ingenting hundre prosent sikkert, mener Houg. Barna vil alltid kunne møte på upassende innhold på steder der foreldre ikke har kontroll og oversikt. I det lange løp er det derfor i tillegg viktig få en god dialog med barna, sier Houg.

– Hvis man bare sier nei og ikke tar diskusjonen, så går man glipp av en læringsmulighet. Vi voksne har lært oss å vurdere hva vi synes er verdt å bruke tiden på og hva slags utbytte det gir oss. Dette er også noe barn må lære. Det vil alltid komme noe nytt og det er umulig å ha oversikten hele tiden uansett hvor mye vi prøver. Så den beste løsningen er at barna selv lærer seg å bli kritiske. Å holde aldersanbefalinger på spill er viktig, men foreldre som kun lener seg på å blokkere og si nei, mister en mulighet til dialog med barna. Og det å være tilstede med barna er den beste måten å gå frem på i det lange løp, sier Houg.

I tillegg, mener Houg at det er naturlig at barn tøyler grenser og prøver seg frem innimellom.

– Alle barn er med på noe som er ugreit innimellom. Ikke overreager ved å ta fra dem mobilen med en gang det skjer. Dialog er alltid bedre enn straff. Det finnes to ytterpunkter med foreldre. På den ene siden har man de som er veldig strenge og som lener seg på straff og forbud. På den andre siden har man de som setter seg på sidelinjen og gir barna full frihet fordi de selv ikke mestrer den digitale arenaen. Det viktigste er å finne en balanse og at man setter av like mye tid på barnas digitale oppvekst som på andre deler av oppveksten. Vær ærlig på det du ikke forstår som forelder. Sett deg ned med barna, vær nysgjerrig og la dem fortelle deg hva dette dreier seg om, sier Houg.

Og i en tid der «alle» har smarttelefon og tilgang til et hav av apper og spill, er det også viktig å lære barna at man ikke trenger å være med på alt.

– Nye apper kommer og går og trender endrer seg stadig vekk. Det viktigste vi kan lære barna er at det er helt greit å velge å la være. Det går an å skru av og ikke delta om de kjenner at noe ikke er helt riktig, avslutter Houg.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

HVILKE VERDIER UTRYKKER SPILLENE? I en del spill med lave anbefalte aldersgrenser handler det om å få makt over andre eller behandle andre personer som leketøy. Eller å ta valg i dilemmaer som ikke passer for barn. I tillegg blir spilleren oppfordret til å bruke ekte penger på å kle opp sin karakter i finere klær.

Tips fra Barnevakten

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

– Spillene barna har tilgang til har ulike tema, ulike historier og ulik moral. Vi støtter mobbeombud Bodil Houg i at det er viktig å snakke med og bevisstgjøre barna på kvaliteten på medieinnholdet de konsumerer. Jeg anbefaler også foreldre å sette seg inn i spillene før barna eventuelt får laste dem ned til mobilene og nettbrettene sine. Det er også smart å ha på koder på nettbrett og mobiler slik at godkjenning av apper uansett må gå gjennom deg som forelder. Og sist, men ikke minst, bruk Barnevaktens søkemotor og les deg opp på apper og spill som vi har testet, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Mener du at en app eller et spill har fått for lav anbefalt aldersgrense, kan du klage til PEGI her. Men sjekk at det er en aldersmerking fra PEGI som du faktisk ser på, det finnes også andre merkeordninger, blant annet har App Store sine egne aldersgrenser.

Her finner du gode tips til innstillinger på skjermbrett og telefoner:

Bli medlem av Barnevakten