Barn går fra sosiale medier til spill
De største sosiale mediene mister barn som brukere. Samtidig er det flere barn som benytter spillplattformen Roblox. Hva bør foreldre tenke på nå?
De fire siste årene, fra 2020 til 2024, er det blitt stadig færre 9-11-åringer som benytter de store sosiale mediene som Snapchat, Instagram og Tiktok. Muligens har foreldrene blitt mer bevisste etter at sosiale medier har fått negativ omtale i pressen og blant fagfolk. Les mer om det her.
Samtidig har spillplattformen Roblox blitt mer populær blant barn. I alderen 9–18 år har bruken gått opp fra 31 til 45 prosent mellom 2022 og 2024, ifølge Medietilsynets undersøkelse.
69 prosent av 9–11-åringer bruker nå Roblox. Jenter er litt ivrigere brukere, hele 73 prosent av jenter i alderen 9–11 år bruker Roblox.
Er det bedre at ungene benytter spillplattformene?
– Roblox er ikke ett spill, men en sosial plattform som gir tilgang til mange spill. Det finnes Roblox-spill som er barnevennlige, men du finner også spill som kan inneholde vold og skrekk, opplyser Kris Munthe som er Barnevaktens spillekspert. Han sier at via spill unngår barn og unge de problematiske aspektene som finnes på sosiale medier. Samtidig kan andre utfordringer oppstå som for eksempel ugrei interaksjon med fremmede, utestenging fra vennegjengen og høyt reklame og kjøpstrykk. Noe av dette kan dempes med gode foreldreinnstillinger dersom spillet har det.
Hva er ulempene og fordelene med spillplattformer versus de store sosiale mediene?
Sosiale medier som Instagram, Tiktok og Snapchat har aldersgrense 13 år i vilkårene, yngre barn har ikke rett til å være der. Slike medier kan ha mange innslag som er upassende for barn. Enkelte barn er heldige og opplever sjelden noe negativt, men hissige algoritmer kan ligge gjemt bak neste klikk, og da kan det komme en strøm av krigsvideoer, falske nyheter eller et press om å ha en fin kropp.
- Slik gikk det da vi logget på Instagram som 13-åring
- Slik gikk det da vi logget på Tiktok som 13-åring
Bildet over er hentet fra et Roblox-spill.
I spillplattformene er det ikke algoritmer som viser barna fordummende eller opplysende innslag fra all verdens brukere. Selv om man kan være kreativ i sosiale medier, og lage sine egne videoer, kommer man ikke bort fra at mange sosiale medier går ut på å konsumere hva andre har laget. Tiktok viser en strøm av innslag fra hele verden og det er vanskelig å legge vekk telefonen.
I spillplattformene er barna mer aktive. Man sitter ikke og ser på andres innslag, men spiller selv. I spillene kan barn også være sosiale. Isolert sett kan spillplattformer være å foretrekke fremfor klassiske sosiale medier, for i spillene har man ikke de store strømmene av underholdning, nyheter, influensere og alt det kan medføre også av upassende innhold.
Det er likevel noe man bør passe seg for i spillene, og det er personer som har dårlige hensikter, som for eksempel nettovergrep. Slike personer vet at det er mange barn som spiller, og de vet at det er mulig med en-til-en-chat i mange av spillene eller at de kan lure barn over på andre en-til-en-plattformer.
Fem råd når barn spiller
1) Benytt foreldreinnstillingene. Det er som regel mulig å gjøre kontoen mer privat eller å stenge for chat. Det finnes upassende innhold også i spill, benytt innstillingene til å filtrere bort spill som ikke passer til barnets alder, så godt det lar seg gjøre.
2) Snakk med barna om at det finnes voksne som utgir seg for å være barn på nettet eller i spill og som later som at de er snille, men som egentlig er slemme. Barn bør aldri bli venn med, eller snakke med, noen som de ikke kjenner på ekte.
Nett- og spillvenner man ikke kjenner på ekte må ikke legges til i private chatter med mindre foreldre i forkant har sikkerhetssjekket og kvalitetssikret spillvennen.
3) Les deg opp om hvilke triks som brukes innen grooming.
4) Vær obs på hacking, barnet må ikke gi fra seg passord selv om løftene er penger eller annet som kan lokke.
5) Snakk med barnet om at enkelte ukjente kan suge seg fast i usunne vennskapsforhold fordi man har det vanskelig i livet og den ene spillvennen blir «livssnoren» man har.
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / StoryTime Studio)
Den digitale verdenen er i stadig utvikling, bli gjerne medlem av Barnevakten og få tilsendt nye tips og råd hver uke på e-post.