Det var en gang min mor
Fransk drama, 2025, anbefales fra 9 år

ANMELDELSE: En bra produsert – om ikke veldig kreativ – film som drøfter viktige elementer av mor-sønn-relasjonen.
I Det var en gang min mor utforskes Rolands forhold til mora gjennom hele hans oppvekst og modning. Her blir temaer som kjærlighet, løsrivelse og ansvar behandlet på fint og tydelig vis. Når filmen attpåtil holder stabilt høyt produksjonsnivå, er dette absolutt en film å anbefale.
Handling
Roland er det yngste blant seks barn. Foreldrene er opprinnelig fra Morocco, men har funnet seg til rette i Paris. Roland er derimot ikke helt som de andre søsknene hans. Han har klumpfot. Alle legene forteller mora, Esther, at han aldri kan gå som vanlig. At han må både opereres og få skinner. Esther vet bedre.
Alle Rolands tidlige leveår drar hun rundt fra spesialist til spesialist. Hun får avslag på avslag, men en dag dukker det opp et brev i posten som snakker om en doktor som tidligere har kurert et likt tilfelle. Kan Esther tillate seg å fortsatt håpe på et mirakel? Men Rolands liv er ennå så vidt begynt. Med en lang og turbulent fremtid foran seg, er det fint å vite du har noen i ryggen.
Det var en gang min mor
Sjanger: Drama
Skuespillere: Leïla Bekhti, Jonathan Cohen, Joséphine Japy, Jeanne Balibar, Lionel Dray, Naïm Naji, Milo Machado-Graner, Anne Le Ny, Sylvie Vartan, m.fl.
Språk: Fransk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 42min.
Produksjonsår: 2025
Vurdering
Produksjonen i Det var en gang min mor er definitivt god, men den bærer lite særpreg. Filmingen er kompetent, musikken passer fint, skuespillet er engasjerende og fortellertempo er behagelig gjennom hele filmen. Det hele holder en svært høy kvalitet, men det er tydelig at nyskaping aldri var et mål på denne fronten.
Handlingen minner på veldig mange måter om Forrest Gump. En gutt med store utfordringer må takle livet, og håndtere de mange utfordringer som oppstår underveis. Vi møter mange karakterer underveis, men de alle er viktige kun i den grad de er relevante for Roland. Roland lærer mye nytt om både seg selv og om livet, mens de rundt ham lærer å se ham.
Vinklingen her er forholdet han har med mora. Esther har – etter Rolands turbulente barndom – vendt deg til å ha en svært aktiv rolle i livet hans. Dette har både store fordeler og ubeleilige ulemper. Det var en gang min mor utforsker dynamikken i dette forholdet, og er åpen om alle nyansene – på både godt og vondt. Dette er filmens hovedtema. Gjennom dette utforskes både kjærlighet, løsrivelse og ansvar på en fin og tydelig måte.
Egnethet
Mens det er nærmest ingenting i Det var en gang min mor av skadelig art, er det tydelig at yngre barn ikke er målgruppen. Foruten fransken, behandler filmen mange temaer som først gjør seg relevante i ungdomsalderen, og den satser heller på grundig utforsking av temaene enn på ren underholdning.
For eldre barn og ungdom kan derimot denne filmen være en fin introduksjon til mange av filmens emner. Spesielt det om forholdet mellom mor og sønn gjør seg spesielt relevant i ungdomsfasen.
Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: Tillatt for alle (passer for Voksne)
Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes
Filmtrailer:
Les mer om Det var en gang min mor:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: SF Studios Norge