Asterix: Trylledrikkens hemmelighet

Fransk animasjonsfilm, 2018, passer fra seks år

Asterix: Trylledrikkens hemmelighet

Friskt og morsomt eventyr med Asterix og Obelix som passer fint for barn fra seks år, men dette er ikke de ukuelige gallerne på sitt aller beste

Nye eventyr med Asterix og Obelix er alltid velkomne. Denne filmen passer fint for skolebarn, men vil kanskje være litt skuffende for dem som har god kjennskap til tidligere historier om de sprø gallerne.

Handling

Trollmannen Miraculix er hjernen bak den magiske styrkedrikken som gjør gallerne i den vesle landsbyen til Asterix og vennene hans uovervinnelige. Men da Miraculix en dag faller ned fra et tre og vrikker foten, da innser han at det er på tide å finne en arvtager som kan lære oppskriften til styrkedrikken og sikre landsbyens fremtid.

Asterix og Obelix blir med på jakten etter en ung trollmann som er verdig ansvaret, men det er lettere sagt enn gjort. Svært få unge trollmenn er flinke nok til å være aktuelle kandidater, og attpåtil dukker det opp en ond trollmann som vil lure til seg oppskriften og selge den til romerne.

I tillegg kompliseres oppdraget, som i alle eventyr med Asterix og Obelix, av romere, pirater og alle de andre sprø innbyggerne i den vesle landsbyen.

Asterix: Trylledrikkens hemmelighet

Regi: Alexandre Astier, Louis Clichy
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 25min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Asterix: Trylledrikkens hemmelighet er en godt laget animasjonsfilm som byr på barnevennlig humor og spenning med et fint budskap for de yngste. Historien har alt det vi forventer i et eventyr om Asterix og Obelix, samtidig som det også er mange nye påfunn. Vi får presentert konturene av den nye generasjonen som skal ta over når våre helter blir gamle, og det er her det mest spennende budskapet kommer til syne. Landsbyen og samfunnet rundt har alltid vært mannsdominert, men nå dukker det opp en eventyrlysten og smart jente som kan føre til en endring på det.

Selv om filmen er underholdende, så synes vi likevel at filmskaperne ikke helt har klart å beholde magien fra dette flotte historieuniverset. Den onde trollmannen er av en annen karakter enn skurkene Asterix og Obelix vanligvis håndterer, og fører til at noe av særpreget ved gallernes verden forsvinner. Slemmingen blir en slags superskurk som vi ser i middelmådige superheltfilmer, og blir et dramatisk element som overskygger de sprø karakterene vi kjenner fra før. Både piratene og Cæsar, som vanligvis er sjarmerende og morsomme slemminger, er nærmest statister i denne filmen. I tillegg får Asterix og Obelix for lite plass – vi tror historien ville blitt bedre med et smalere fokus der man skrellet vekk det uvesentlige og fokuserte mer på de sentrale og morsomme hovedpersonene.

Egnethet

Men sett under ett er dette en fin film for skolebarn, som egner seg godt til en morsom filmkveld. Aldersgrensen er seks år på grunn av noen dramatiske scener med den onde trollmannen, som noen ganger kan være litt skummel. Filmen passer i utgangspunktet fint for hele familien, men vi tror mange voksne vil bli litt skuffet over at filmen ikke lykkes fullt ut med å beholde Asterix-universet slik vi kjenner det fra tegneserien og noen av de tidligere filmene.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke scener med skremmende skikkelser gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Asterix: Trylledrikkens hemmelighet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser