De utrolige 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2018, anbefales fra seks år

De Utrolige 2

Familien Parr, også kjent som «De Utrolige», kjemper for å gjøre superhelter lovlige igjen i denne fartsfylte og spennende animasjonsfilmen som anbefales fra seks år.

Den artige superheltfamilien er tilbake i en ny vellaget animasjonsfilm fra Pixar. Med unntak av de aller yngste byr filmen på topp underholdning for alle aldersgrupper, og i tillegg får vi et litt skjermkritisk budskap.

Handling

Bob, Helen, Voletta, Dash og babyen Jack-Jack lever et ufrivillig tilbaketrukket liv etter eventyret i den første filmen. Styresmaktene har gjort superhelter ulovlig, og familien tvinges til å skjule sine egentlige jeg. Men det er ikke alltid de klarer å styre seg, og det blir noen (spektakulære) episoder der de tiltrekker seg litt vel mye oppmerksomhet.

Dette truer med å gjøre superhelter enda mer upopulære, men samtidig begeistrer familien en mektig forretningsmann og søsteren hans, og de ønsker å få superheltene tilbake. De to ber Helen om å lede en kampanje for å gjøre superhelter populære. Helen sier ja til denne store utfordringen, og dermed blir det opp til Bob og passe barna, noe som blir hans største utfordring noensinne.

Samtidig dukker det opp en skummel skurk som kontrollerer folk med skjermer, og det tar ikke lang tid før et mysterium som skjuler en skummel trussel må løses.

De utrolige 2

Regi: Brad Bird
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 5min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Når Pixar sin logo dukker opp i starten av en film, da vet man at det kommer noe bra. Selskapet har aldri levert en dårlig film, eller en middels én for den del, og De Utrolige 2 er en animasjonsfilm i toppklassen. Mesterlig animasjon (sjekk når hår blafrer i vinden), sjarme (man må lo like en kjernefamilie med superhelter), spenning (et passe vanskelig mysterium man kan løse) og ikke minst humor (det er ikke bare-bare for superheltpappaen å passe minstemann). Samtidig er historien og humoren tilrettelagt og passer utmerket for en bred aldersgruppe, så her kan hele familien kose seg sammen.

I tillegg får vi et spennende budskap som handler om eksplosjonen i bruk av skjerm det siste tiåret. Skurken kontrollerer andre via skjermer, og det er klare paralleller som kan trekkes til vår egen skjermbruk. Spørsmålet som hva skjermer gjør med oss kan diskuteres på flere nivåer etter å ha sett denne filmen, alt fra om de paralyserer oss og fjerner oss fra virkeligheten, til hva utspekulerte krefter kan spre via skjermene. Svaret trenger ikke nødvendigvis å være negativt, men skurken i denne filmen viser oss spørsmålene.

Kjønnsroller er et annet tema som får mye plass, og her illustreres dette på en veldig frisk og morsom måte. Herr Utrolig er ikke vant med å ta seg av barn og hverdagsproblemer mens kona er den som er ute og jobber, og han har sitt svare strev med å holde hodet over vannet. Andre tema er verdien av samhold og samarbeid, så her er det mye spennende man kan snakke med barna om.

Egnethet

De utrolige 2 har får seks års aldersgrense. Filmen har en rekke fartsfylte scener med dramatikk og skumle episoder. Samtidig har filmen en humoristisk undertone og man tviler aldri på at det vil ende bra. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen, men for barn fra seks år – og ungdom og voksne – er dette topp underholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte mørke scener og flere actionsekvenser med kraftige effekter. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers får filmen 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «De Utrolige 2»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser