Richard Storken

Belgisk/luxembourgsk/norsk/tysk animasjonsfilm, 2017, anbefales fra seks år

Richard Storken

Morsom og spennende animasjonsfilm med et godt budskap som anbefales for hele familien.

Denne europeiske animasjonsfilmen leverer sterkt både i underholdning og produksjonskvalitet. Men vi skulle gjerne sett at den i litt større grad skapte sin egen identitet fremfor å kopiere Hollywood-formelen.

Handling

Richard er en spurv. Som tror han er en stork. Det henger sammen med at foreldrene til Richard ble borte før han ble klekket, og storkemor Aurora tok seg av ham. I storkefamilien vokser han opp som en livlig liten krabat sammen med storebror Max og den litt strenge faren Claudius.

Lykken skal ikke vare. Om høsten er det tid for storkene å trekke sørover til Afrika, og det er en for strabisiøs reise for en liten spurv. Dermed overlates Richard til seg selv.

Men Richard nekter å godta at han ikke kan klare reisen, og når han blir kjent med uglen Olga starter et begivenhetsrikt eventyr der Ricahrd blir bedre kjent med både seg selv og andre – og verden som helhet.

Richard Storken

Regi: Toby Genkel, co-regi Reza Memari
Sjanger: Animasjon / Barnefilm / Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Belgia / Luxembourg / Norge / Tyskland
Spilletid: 1t 23min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Richard Storken er en solid film på alle måter. Historien er basert på en artig idé, filmen er velprodusert, stemmeskuespillerne er gode og blandingen mellom humor, spenning og budskap fungerer utmerket.

Historien handler om en optimistisk ung fyr som fornekter sin triste fortid og egentlige identitet ved å holde fast på forestillingen om at han er en stork. Alle de andre karakterene utdyper og forsterker denne tematikken på en god måte. Uglen Olga fornekter også ensomhet og avvisning fra sine nærmeste, og har taklet det ved å skape seg en usynlig venn. Sammen er hovedpersonene svake, redde og ensomme – men sammen finner de styrke. Her gir filmen mye godt man kan snakke med barna om, alt fra håndtering av sterke traumer og ensomhet, til viljestyrke, drømmer og ikke minst verdien av familien som man finner trygghet i.

Budskapet er formidlet med varme og humor, gjennom en film som hele familien kan kose seg med.

Når vi likevel ikke gir toppkarakter til filmen, så er det to grunner til dette. For det er filmen tydelig produsert etter den kommersielle Hollywood-malen. Ikke at det er noe galt i seg selv, men Richard Storken når ikke opp til kvaliteten til filmer som Innsiden Ut og Zootropolis. Dermed glir filmen inn i det store mellomsjiktet av underholdende animasjonsfilmer uten tydelig særpreg. For det andre er ikke slutten helt vellykket. Klimakset er dramatisk, men har lite med hovedhistorien som helhet å gjøre. Her har filmskaperne valgt et par lette løsninger som fungerer greit, men som kunne vært mer elegante.

Egnethet

Filmen har fått seks års aldersgrense på grunn av noen skumle scener, blant annet med noen flaggermus og en ganske dramatisk avslutning. Filmen egner seg derfor ikke for de aller yngste. Dette er i grunn litt synd, for noen av de dramatiske scenene kunne vært neddempet, og da ville dette vært en super film også for de yngste. Uansett er dette en morsom film for barn fra seks år, og som hele familien kan kose seg med.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere kortvarige, truende og dramatiske scener som kan virke skremmende på de aller yngste, gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Richard Storken»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser