Star Wars: The Last Jedi

Amerikansk actioneventyr, 2017, anbefales fra tolv år

Star Wars: The Last Jedi

Den åttende episoden i sagaen om Star Wars er et solid og spennende actioneventyr. Anbefales fra tolv år.

Skaperne av Star Wars-filmene leverer som forventet. Dette er en vellaget film med spennende karakterer, store slag med heftige romskip, nærkamper med lyssverd og interessant tematikk.

Handling

Motstandsbevegelsen er i trøbbel. Den onde herskeren Snoke har satt inn hele sin hærstyrke for å utrydde General Leia og hennes opprørere. Blant sistnevnte er Poe og Finn, som vi ble kjent med i Star Wars: The Force Awakens. Våre helter kjemper tappert, men motstanden er sterk.

Den unge jenten Rey, som har «Kraften» i seg, er på sin side sendt ut for å finne Luke Skywalker – jediridderen som alle håper kan redde motstandsbevegelsen.

Hver for seg gjør alle våre helter sitt beste for å redde motstandsbevegelsen, og det fører dem ut i farlige eventyr med livet som innsats.

Star Wars: The Last Jedi

Regi: Rian Johnson
Sjanger: Action/Eventyr
Skuespillere: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 31min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Med Star Wars: The Last Jedi treffer Disney igjen blinken etter at de overtok rettighetene til Star Wars-serien. Filmen spiller på alt det Star Wars-universet er kjent for, med alt fra jedimytologi til heftige stjernekamper, samtidig som vi blir bedre kjent med en ny generasjon helter og tyranner. På den måten beholdes nostalgien fra de gamle filmene, samtidig som historieuniverset utvides og skaper forventninger om hva som skal komme seinere.

Dette fungerer svært godt, og når filmen i tillegg har det aller fremste av effekter og produksjonsdesign, så er det bare sitte seg til rette og nyte en underholdningsfilm i toppklasse.

Budskapet er også spennende. Dragningen mellom det gode og det onde i menneskene et sentralt tema. Flere av de sentrale karakterene dras mellom motsetninger i seg selv, og må gjennom en indre kamp for å finne ut hvem de er. Slik får vi innblikk i at mennesker ikke er utelukkende gode eller bare onde – det er valgene vi tar som er med på å definere hvem vi er. Et annet sentralt budskap angår hva som er ekte heltemot og hvordan man best beskytter det man elsker. Flere av bihistoriene har sitt utgangspunkt i dette, og eksemplifiseres kanskje tydeligst gjennom Poe. Han er en bråkmaker som helst hopper i romskipet og sprenger alt han kommer over av slemminger. Men i løpet av filmen lærer han at en ekte helt – og en ekte leder – må være klokere og mer uselvisk enn som så. Alt dette, og mere til, gir mye nyttig å snakke om og reflektere over etter å ha sett filmen.

Om man skal være litt kritisk, så synes vi at selv om filmen varer i to og en halv time, så føles det som om filmskaperne har litt dårlig tid. Vi hopper raskt fra scene til scene uten at det blir tid til å spille mer på de mange eksotiske stedene våre helter oppsøker. Litt mer fokus på artige miljø- og karakterskildringer kunne hevet filmen enda høyere i underholdningsverdi. Vi skulle gjerne også hatt litt mer humor. Vi synes fortsatt at Rogue One: A Star Wars Story er den beste av filmene som er kommet etter at Disney tok over produksjonsrettighetene.

Men dette spiller lite inn på totalvurderingen. Star Wars: The Last Jedi er et verdig tilskudd til Star Wars-sagaen som anbefales varmt for dem som liker stjernekrig og god action.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til tolv år, og det er med god grunn. Flere av de onde karakterene er både grusomme og ser skumle ut, og flere av nærkampene går hardt for seg – spesielt i siste halvdel av filmen. Når det er sagt, så er dette tydelig fiksjon og det er svært lite blod å se. For barn fra tolv år er dette god underholdning, mens barn under aldersgrensen gjerne kan vente litt med å se filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skremmende skikkelser og flere voldsomme kampscener gjør at denne science fiction-filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Star Wars: The Last Jedi»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser