Tårnet

Norsk/svensk/fransk animasjonsfilm, 2018, anbefales fra ni år

Tårnet

Vellaget norsk animasjonsfilm som forteller en viktig historie om de palestinske familiene som måtte forlate hjemmene sine i 1948.

Tårnet er en alvorlig og litt trist film, men den har også et stort hjerte og et viktig budskap.

Handling

Elleve år gamle Wardi bor i flyktningeleiren Bourj el-Barajneh i Beirut sammen med familien sin. Samlet utgjør de fire generasjoner, med oldefar Sidi som den eldste. Han har alltid hatt et håp om å returnere til Palestina, men han er gammel og syk, så det vil nok aldri skje.

Men det verste er at Wardi og resten av familien tror at Sidi har mistet håpet. Derfor bestemmer Wardi seg for å prøve å gi ham håpet tilbake. Det fører Wardi gjennom alle etasjene i tårnet der familien bor, og i hver etasje får hun innblikk i historien til hvert familiemedlem, slik at det tegnes et bilde av familien og palestinernes skjebne fra 1948 og frem til i dag.

Tårnet

Regi: Mats Grorud
Sjanger: Drama, animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge, Sverige, Frankrike
Spilletid: 1t 16min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Tårnet er en godt laget norsk animasjonsfilm som blander dukkefilm, tegnefilm og vi får også se ekte stillbilder av menneskene filmen er inspirert av. Regissør og manusforfatter Mats Grorud har basert filmen på samtaler og opplevelser fra tiden han bodde i denne flyktningeleiren. Resultatet er blitt en alvorlig, men også varm film som formidler et viktig perspektiv fra en bitter og langvarig konflikt.

De eldre menneskene i filmen fremstilles desillusjonerte og til dels bitre, og det er lett å forstå hvorfor de er blitt slik når vi får se tilbakeblikk fra krigen de gikk inn i for å kjempe for å få landet sitt tilbake. Wardi representerer på den annen side håpet for fremtiden; den livsglade, uskyldige og flinke ungdommen som kan bidra til å føre slekten inn i en bedre fremtid. Den eldre søsteren hennes blir imidlertid et bilde på en annen problemstilling – unge voksne som velger å forlate familien og flytte til et nytt land for å få et tryggere og bedre liv.

Denne filmen byr på verdifull innsikt i en vanskelig konflikt. Filmen fokuserer på en enkelt families skjebne fremfor storpolitikk, og det fungerer svært godt – spesielt siden enkeltskjebnene igjen blir symboler på større samfunnsmessige problemstillinger. Dette er en film som kan bidra til å skape nyanserte refleksjoner hos både unge og voksne, samtidig som vi får større forståelse for hvorfor noen velger å gå til krig, konsekvensen av å fordrive befolkningsgrupper og, ikke minst, et viktig og kritisk fokus på menneskeverd og menneskerettigheter.

Egnethet

Tårnet tar opp et alvorlig tema, og viser scener med krigshandlinger, inkludert drap av et barn. Vi får også se mareritt med forvridde ansikter og annet som kan være urovekkende for unge barn, til tross for at det er en animasjonsfilm. Aldersgrensen er satt til ni år. Vi tror filmen kan være nyttig for barn fra denne alderen, som får alvorlig og varmt innblikk i en historie som kan skape sympati og engasjement for å hjelpe andre mennesker.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen har flere partier med mørk og utrygg stemning, og inneholder skildringer av opptøyer og krigshandlinger. Den får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Tårnet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser