Brawl Stars

App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. 13 år i brukervilkår med krav om samtykke fra foreldre. Android (Google)/iOS (Apple).

Velg en brawler (helt) og gå til kamp mot andre spillere på nett. Brawl Stars byr på intense og actionfylte kamper på mobil, men kan også friste med kjøp-i-app som gir raskere progresjon i spillet.

Brawl Stars er et nettbasert skytespill sett fra tredjepersonsperspektiv. Spillet finnes til smarttelefoner og nettbrett som har iOS (Apple) eller Android (Google) som operativsystem.

Det er finske Supercell som har laget spillet.

Spillutviklerne er blant annet kjent for Clash of Clans, Clash Royale og Hay Day. I Brawl Stars kjemper man alene eller som del av et lag i ulike modus. Spillfigurene omtales som «brawlers» og man kan låse opp nye figurer og oppgradere disse.

I tillegg kan man skaffe seg nye kostymer (skins) som endrer på utseendet til spillfigurene.

Brawl Stars

Format: iOS/Android
Kategori: Action
Utvikler: Supercell

Spillet foregår på nett mot menneskelige motstandere. Man styrer figurene ved berøring på skjermen (virtuelle joystick) og har bevegelse, vanlige angrep og spesialangrep til disposisjon. Det finnes flere modus å bryne seg på:

  • Gem Grab: To lag møtes med tre spillere på hvert lag. Her gjelder det å samle så mange edelstener som mulig. Ved å eliminere motstandere som har samlet edelstener, blir disse frigjort slik at man kan stjele dem. Laget med flest edelstener til slutt vinner kampen
  • Showdown: Battle royale-inspirert modus der en person eller et lag skal stå igjen som eneste vinner. Man kan spille alene i «alle mot alle», eller i lag med to personer (duo)
  • Bounty: 3 mot 3. Her gjelder det å eliminere spillere på motstandernes lag flere ganger enn de klarer å eliminere noen på ditt lag
  • Heist: 3 mot 3. Nå frem til fiendens safe og bryt den opp før de når frem til din
  • Brawl Ball: Fotballinspirert modus der to lag møtes (3 mot 3) og forsøker å skåre mål samtidig som de skyter på hverandre

De fleste av disse spillvariantene er låst ved oppstart. Nye modus blir tilgjengelig etter hvert som man vinner trofeer i spillet. Trofeer får man ved å spille og gjøre det godt i spillet.

Brawl Stars er altså et spill med en hel del innhold å bryne seg på. Spillet er gratis å laste ned, men byr på raskere progresjon om man åpner lommeboka og kjøper innhold for ekte penger.

Man kan spille alene eller sammen med venner. Det gjelder å tenke strategisk og reagere hurtig for å overrumple fienden. Vegger kan være dekning for fiendtlig skyts og gress kan brukes som skjulested for å rømme fra fienden, eller for å planlegge et overraskelsesangrep.

Spillet er også enkelt og intuitivt å komme igang med, men vanskelig å bli virkelig god i. En opplæring i starten lærer bort det grunnleggende, også er man i gang.

I tillegg til å være et spill er Brawl Stars også et sosialt møtested. Man kan invitere venner ved å dele en unik spiller-ID med dem. Spillet kommer også med venneforslag (gjør barna obs på risikoen med å godta venneforespørsler fra noen de ikke kjenner).

Det er også mulig å dele en lenke på sosiale medier og i andre fora som andre kan gå inn på for å legge brukeren til som venn. I tillegg byr spillet på grupper som har åpen chat der alle kan delta. Her er det også mulig å se på andre som spiller (spectate). Barn kan også opprette egne grupper og ha disse åpne for alle, eller lukket for kun inviterte.

For å oppsummere så er Brawl Stars et actionfylt spill med høy intensitet og mye innhold. Det er muligheter for flere å spille sammen, og det å møte og spille mot ekte personer på nett, kan gi økt konkurransefølelse. Det finnes egne tabeller som rangerer de som gjør det mest i spillet (og sammenligner poengsum med din egen). Man kan også se på Brawl TV – som viser direktesendte kamper med utøvere i verdensklasse.

Allikevel er spillet enkelt å komme igang med for de aller fleste og byr på relativt, hyppig progresjon i startgropa.

Nye brawlers (helter) som får stadig nye oppgraderinger er spennende i seg selv, og alle kan skreddersys med nye skins. Hva med en cowboy med kraftige pistoler eller en helt som kan kalle på en bjørn som kjemper ved dens side. Hver figur er unik og har spesielle evner.

Kampene er stort sett korte, men allikevel spennende. Noen ganger er det et øyeblikks feilgrep eller lykketreff som gjør at man overvinner motstanderne. Andre ganger baserer det seg på taktikk og godt lagarbeid.

Det er ikke til å komme unna at man kan bli fristet til å bruke ekte penger i spillet. Ja, man kan ha mye gøy uten å trekke mor eller fars kredittkort, og det er mulig å få innhold i spillet bare ved å spille, men dette kan bli svært tidkrevende, og det vil alltid være andre på nett som velger den raskeste løsningen.

I tillegg så er spillet begrenset med de mulighetene som en smarttelefon eller et nettbrett har. Bedre grafikk, større presisjon med håndkontroller/tastatur og mus og større spilldybde er noe man først og fremst får på en spillkonsoll og en PC. Noen barn kan også gå lei av repetitive spillmodus.

Egnethet

Brawl Stars har fått aldersanbefaling fra ni år i App Store (iOS) og syv år i Google Play (Android). Apple begrunner niårsgrense med at spillet inneholder sjelden/mild animasjons- eller fantasivold. PEGI har i Google Play merket spillet med lite vold. I brukervilkårene står det at man må være tretten år for å bruke appen, og barn mellom tretten og sytten år må ha foreldrenes samtykke.

Målet med spillet er å eliminere motstanderne før de tar deg. Dette skjer ved hjelp av et utvalg av skytevåpen og overnaturlige evner. Spillet byr på tegneseriegrafikk og er sett fra tredjepersonsperspektiv. Det er ikke noe blod eller gørr synlig i spillet. Når spillerne dør forsvinner de fra skjermen og kommer tilbake til live igjen kort etter.

Spillet inneholder også chattemuligheter og her kan det oppstå ufint språk, negative kommentarer, trakassering osv. Man kan chatte (med tekst) i grupper med fremmede, eller i grupper som man oppretter selv. Gruppene kan være åpne for at hvem som helst kan bli med, eller så kan de være lukket slik at man må sende/godta invitasjon for å  bli med.

Det er mulig å rapportere brukere ved å trykke på navnet deres og velge «rapporter for ufin oppførsel».

Ellers er det mulig å bruke ekte penger på kjøp av innhold i spillet. Man kan kjøpe pakker med edelstener. Her varierer prisene fra noen tiere til over tusenlappen. Edelstener brukes til å kjøpe kostymer (skins) til figurene i spillet, bokser med mynter og nye figurer. Mynter brukes til å oppgradere spillfigurene. Spillet «maser» allikevel ikke like mye om kjøp som noen andre spill gjør. Og man gjøres oppmerksom at det er mulig å begrense kjøp-i-app i enhetens operativsystem allerede når man starter opp spillet for første gang.

Det kan være fristende å bruke ekte penger for å få raskere progresjon i spillet. Foreldre bør påse at gode innstillinger er aktivert for å hindre at barna kjøper innhold uten tillatelse. Les hvordan du gjør dette på Android og iOS.

Appen kan også kobles opp mot en Facebook-konto eller en Supercell-ID.

Utviklerne har i tillegg laget en nettside med informasjon til foreldre. Her oppfordrer de blant annet foreldre til å selv prøve ut og bli kjent med spillet, gjerne sammen med barna. Utviklerne mener også at det er lurt å unngå at barna bruker sitt ekte navn som brukernavn, og anbefaler at foreldre snakker med barna om risikoen med å dele informasjon på nett, snakke med fremmede og faren ved å dele personopplysninger som adresse, kjønn, alder, hobbier osv. med fremmede.

Det finnes også en innstilling i appen for å automatisk blokkere venneforespørsler. Men denne kan enkelt skrus av/på igjen.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten