Brawl Stars
App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Krav i brukervilkår om samtykke fra foreldre. Android (Google)/iOS (Apple).
ANMELDELSE: I dette spillet skal man velge en brawler (helt) og gå til kamp mot andre spillere på nett. Brawl Stars byr på intense og actionfylte kamper på mobil, men kan også friste med kjøp-i-app som gir raskere progresjon i spillet.
Brawl Stars er et nettbasert skytespill sett fra tredjepersonsperspektiv. Spillet finnes til smarttelefoner og nettbrett som har iOS (Apple) eller Android (Google) som operativsystem. Det er finske Supercell som har laget spillet.
Spillutvikleren er blant annet kjent for Clash of Clans, Clash Royale og Hay Day. I Brawl Stars kjemper man alene eller som del av et lag i ulike modus. Spillfigurene omtales som «brawlers» og man kan låse opp flere slike spillfigurer og oppgradere disse.
I tillegg kan man skaffe seg nye kostymer (skins) som endrer på utseendet til spillfigurene.
Brawl Stars
Kategori: Action
Utvikler: Supercell
Spillet foregår på nett mot menneskelige motstandere. Man styrer figurene ved berøring på skjermen (virtuelle joystick) og har bevegelse, vanlige angrep og spesialangrep til disposisjon. Det finnes flere modus å bryne seg på:
- Gem Grab: To lag møtes med tre spillere på hvert lag. Her gjelder det å samle så mange edelstener som mulig. Ved å eliminere motstandere som har samlet edelstener, blir disse frigjort slik at man kan stjele dem. Laget med flest edelstener til slutt vinner kampen
- Showdown: Battle royale-inspirert modus der en person eller et lag skal stå igjen som eneste vinner. Man kan spille alene i «alle mot alle», eller i lag med to personer (duo)
- Brawl Ball: Her gjelder det å få ballen i motstanderens mål. Og underveis kan man skyte eller slå ned motstanderne
- Bounty: 3 mot 3. Her gjelder det å eliminere spillere på motstandernes lag flere ganger enn de klarer å eliminere noen på ditt lag
- Heist: 3 mot 3. Nå frem til fiendens safe og bryt den opp før de når frem til egen safe
De fleste av disse spillvariantene er låst ved oppstart. Nye modus blir tilgjengelig etter hvert som man vinner trofeer i spillet. Trofeer får man ved å spille og gjøre det godt i spillet.
Brawl Stars er altså et spill med en hel del innhold å bryne seg på. Spillet er gratis å laste ned, men byr på raskere progresjon om man åpner lommeboka og kjøper innhold for ekte penger. Man får allikevel en del innhold og nye figurer bare ved å spille spillet.
Man kan spille alene eller sammen med venner. Det gjelder å tenke strategisk og reagere hurtig for å overrumple fienden. Vegger kan være dekning for fiendtlig skyts og gress kan brukes som skjulested for å rømme fra fienden, eller for å planlegge et overraskelsesangrep.
Spillet er også enkelt og intuitivt å komme i gang med, men vanskelig å bli virkelig god i. En opplæring i starten lærer bort det grunnleggende, og så er man i gang.
I tillegg til å være et spill er Brawl Stars også et sosialt møtested. Man kan invitere venner ved å dele en unik spiller-ID med dem. Spillet kommer også med venneforslag (gjør barna obs på risikoen med å godta venneforespørsler fra noen de ikke kjenner).
Det er også mulig å dele en lenke på sosiale medier og i andre fora som andre kan gå inn på for å legge brukeren til som venn.
For å oppsummere så er Brawl Stars et actionfylt spill med høy intensitet og en hel del innhold. Det er muligheter for flere å spille sammen, og det å møte og spille mot ekte personer på nett, kan gi økt konkurransefølelse. Det finnes egne tabeller som rangerer de som gjør det best i spillet (og sammenligner poengsum med din egen). Man kan også se på Brawl TV – som viser direktesendte kamper med utøvere i verdensklasse.
Allikevel er spillet enkelt å komme i gang med for de aller fleste og byr på relativt, hyppig progresjon i startgropa.
Nye brawlers (helter) som får stadig nye oppgraderinger er spennende i seg selv, og alle kan skreddersys med nye skins. I tillegg til egne oppgraderinger.
Kampene er stort sett korte, men allikevel spennende. Noen ganger er det et øyeblikks feilgrep eller lykketreff som gjør at man overvinner motstanderne. Andre ganger baserer det seg på taktikk og godt lagarbeid.
Det er ikke til å komme unna at man kan bli fristet til å bruke ekte penger i spillet. Ja, man kan ha mye gøy uten å trekke mor eller fars kredittkort, og det er mulig å få innhold i spillet bare ved å spille, men dette kan bli svært tidkrevende, og det vil alltid være andre på nett som velger den raskeste løsningen.
Egnethet
Brawl Stars har fått aldersanbefaling fra ni år i App Store (iOS) og syv år i Google Play (Android). Apple begrunner niårsgrense med at spillet inneholder sjelden/mild animasjons- eller fantasivold. PEGI har i Google Play merket spillet med mild vold og kjøpemuligheter. I brukervilkårene står det ikke oppgitt noen aldersgrense, men at for alle under 18 år, så må foreldre lese gjennom og godta brukervilkårene på vegne av barnet.
Målet med spillet er å eliminere motstanderne før de tar deg. Dette skjer ved hjelp av et utvalg av skytevåpen, slagvåpen og overnaturlige evner. Spillet byr på tegneseriegrafikk og er sett fra tredjepersonsperspektiv. Det er ikke noe blod eller gørr synlig i spillet. Når spillerne dør forsvinner de fra skjermen og kommer tilbake til live igjen kort tid etter.
Spillet inneholder også chat ved bruk av emojier. Og spillet har tekstbasert chat for lagkamerater. Her kan det oppstå ufin kommunikasjon.
Det er mulig å rapportere brukere og meldinger.
Ellers er det mulig å bruke ekte penger på kjøp av innhold i spillet. Man kan kjøpe pakker med edelstener. Her varierer prisene fra noen tiere til over tusenlappen. Edelstener brukes til å kjøpe spillfigurer, kostymer (skins) til figurene i spillet og mer. Mynter brukes til å oppgradere spillfigurene. Bling brukes til å kjøpe skins, profilikoner og mer. I tillegg er det et eget abonnement man kan kjøpe «brawl pass» som er en slags samlepakke med mynter, belønninger, gaver og mer.
Det kan være fristende å bruke ekte penger for å få raskere progresjon i spillet. Foreldre bør påse at gode innstillinger er aktivert for å hindre at barna kjøper innhold uten tillatelse. Les hvordan du gjør dette på Android og iOS.
Appen kan også kobles opp mot en Supercell-ID.
Utviklerne har i tillegg laget en nettside med informasjon til foreldre. Her oppfordrer de blant annet foreldre til å selv prøve ut og bli kjent med spillet, gjerne sammen med barna. Utviklerne mener også at det er lurt å unngå at barna bruker sitt ekte navn som brukernavn, og anbefaler at foreldre snakker med barna om risikoen med å dele informasjon på nett, snakke med fremmede og faren ved å dele personopplysninger som adresse, kjønn, alder, hobbier osv. med fremmede.
Det finnes også egne innstillinger i appen for å:
- Dempe tekstchat. Dette fjerner ikke meldinger fra andre, men hindrer barnet fra å skrive med andre
- Blokkere venneforespørsler
- Hindre andre fra å invitere deg til lagspill
Testet på iOS
Apptrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. februar 2020 og er blitt oppdatert senere)