Facetune

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Retusjer og rediger selfiene dine med et tastetrykk. Denne bilderedigeringsappen spiller på utseende og kroppsfiksering.

I alle tider har man «gjort seg til» før fotografen dukket opp. Til og med i gamle dager når fotografiene var i sort-hvitt, fant man frem de beste klærne og stilte seg pent og pyntelig foran kamera.

Facetune

Format: iOS (Apple)
Kategori: Bilderedigering
Utvikler: Lightricks Ltd.

Nå deles portrettbilder i et lynraskt tempo og til et større publikum enn noen gang. Selfien deles på sosiale medier til venner, familie og alle andre som måtte være inkludert i kontaktlisten til avsenderen.

Før kunne portrettbilder endres med valg av lyssetting, klær og sminke på motivet og valg av kameraperspektiv. Men med digital retusjering gikk steget enda lengre. Her kunne midjer gjøres smalere, bakenden på modellen forstørres, muskler og bryster kunne heves, og urenheter på huden fjernes.

Med modeller gjøres mye av dette digitalt – også kalt retusjering. For å ta et annet eksempel: maten på reklameskiltet er aldri like lekker og saftig som det som blir servert i virkeligheten.

Kjendiser, modeller og påvirkere som nettopp har sitt eget utseende som merkevare, gjør i større eller mindre grad endringer på bilder digitalt. Men ikke alle. Med intuitive og rimelige apper – kan hvem som helst gjøre dette med bare få tastetrykk på mobiltelefonen.

Med appen Facetune kan man med få tastetrykk gjøre tennene hvite. Er det mye synlige urenheter i huden? Fjern dem med en børste som mykner over. Hva med en føflekk eller en uggen kvise? Det er bare å dra over en rensende funksjon som tar det bort på et øyeblikk.

Øyner kan også «funkle» og alt fra neser til kjeve kan gjøres smalere og mindre.

Med denne appen er det mange muligheter til å skape seg om til en falsk, redigert versjon av seg selv. Delt på sosiale medier kan det til og med føre til flere «likes» og en forestilling fra andre om at man ser slik ut i virkeligheten.

De som bruker appen har blandet syn. Slike apper er uansett populære og lastes ned av mange. Men når det gjelder antallet som strekker tråden ut og redigerer kroppen i vei utover sans og fornuft – det gjenstår å se. Foreløpig ligger appen høyt oppe i antall nedlastinger.

Men ikke alle er fornøyde. Og blant tilbakemeldingene i App Store, kan vi for eksempel lese (vår oversettelse fra engelsk):

«Gøy å leke med, men å bruke den på seg selv kommer til å gjøre at du ikke føler deg så fin lenger når du sammenligner etterpå.»

«Det kan påvirke en persons selvbilde negativt. Det er nok av dette på sosiale medier allerede. Det kan forårsake psykiske problemer fordi personen som bruker denne appen, kan dra det for langt. Og med det begynne å mislike sitt opprinnelige utseende og bli avhengig av det nye, falske utseendet. La heller andre få se ut som de er og akseptere seg selv for den de er.»

Det er allikevel ikke til å legge skjul på at slike funksjoner for å redigere på utseendet finnes i flere apper og sosiale medier enn bare her. Instagram, TikTok og andre aktører har filtre og justeringer som kan gjøres for å redigere på og publisere denne type selvportretter.

Forskjellen med apper som Facetune er at de tar steget noe lengre med et ensidig fokus, og konkrete verktøy for å redigere på bilder.

Og resultatet blir slående synlig. Det finnes en egen knapp for å sammenligne før- og etter-bildet. Med hvitere tenner, mindre ujevnheter og urenheter, bedre lys og kontur – er det vanskelig å ikke dømme hvilket bildet som blir «vinneren».

Egnethet

Facetune har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen kjøpes for en bestemt sum og har hyppig reklame for oppfølger-appen, Facetune 2.

Ellers er appen intuitiv og enkel å bruke, og har veiledning, men all tekst er på engelsk.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les mer:

Bli medlem av Barnevakten