Tiktoker mener barn bør vente med Tiktok
Kraftig utseendepress og uhyggelige meldinger i kommentarfelt underbygger trettenårsgrense for bruk av appen, mener tiktokeren Kristoffer Kaayne Kaalsaas som har gjort det stort i videotjenesten.
Kokkekunst, humor og videoredigering har ført til at «kaaynelagermat» har tatt helt av på Tiktok. Med over 150.000 følgere og mer enn tre millioner likes, har Kristoffer Kaayne Kaalsaas (bildet over) levert matoppskrifter til utallige seere.
Og ved å være en som kjenner mediet fra innsiden og ut, har Kaalsaas samtidig reagert på at mange barn under tretten år får lov til å bruke Tiktok. Det førte blant annet til et debattinnlegg i Aftenposten der han ville advare foreldre.
– Fordi det er absolutt en del overfladisk innhold som sirkulerer. For eksempel der noen sitter og gliser inn i kameraet, er lettkledd, kjekk eller forsøker å være sexy og får flere millioner likes basert på utseende alene, påpeker Kaalsaas.
Når man velger å like slike videoer, jobber Tiktoks algoritme med å vise deg mer av samme type innhold, forklarer Kaalsaas.
– På det vis kan barn havne i en spiral der de blir utsatt for mer og mer overfladisk innhold. Det kan være barn som ser på disse menneskene som forbilder og sammenligner seg med dem, noe som kan gå utover selvfølelsen, mener Kaalsaas.
Påvirker selvbildet
Så mange som 65 prosent av barn mellom 9 og 18 år bruker appen. Kaalsaas mener at Tiktok kan være med på å skape utseendepress.
– Appen er bygget slik at du skal sammenligne deg med alle andre. Jeg har selv brukt Tiktok mye og har kjent på det å sitte igjen med en dårlig følelse om meg selv. Andre kan fremstå som mer attraktive eller mer vellykket, og så føler man seg feilslått. Barn er nok spesielt utsatt for denne type påvirkning, forteller Kaalsaas til Barnevakten.
Kaalsaas viser også til en britisk studie om Instagram som viser at sosiale medier kan være skadelig for psyken. Blant annet ved at brukere legger på filtre og redigerer bilder for å se penere ut.
Tiktok har også en lignende funksjon som heter «beatuy mode» som jevner huden og legger filtre på videoklipp for å manipulere på utseendet.
Fæle kommentarfelt og skumle videoer i omløp
Et av poengene med sosiale medier er å nå ut til en større kontaktflate. Tiktok er bygget opp slik at det er lett å skaffe nye følgere, og man kan se antall visninger og likes på videoklipp.
Ulempen med å ha mange følgere på sosiale medier, er at ikke alle vil deg godt, forteller Kaalsaas. Han har opplevd en del kommentarer som har gått inn på ham personlig.
– Det er mye drøyt i kommentarfeltene inne på Tiktok. Selv om flertallet av tilbakemeldingene er positive, så treffer de negative særlig godt. Jeg har opplevd kjipe kommentarer som har gått inn på meg, sier Kaalsaas.
Videoskaperens beste råd til barn og unge er derfor å skru av kommentarfeltet helt, dersom de vil unngå noe som helst form for negative kommentarer.
– Ved å velge å ha en privat bruker inne på innstillinger, kan man begrense hvem som kan følge og kontakte deg. En ting er å åpne opp for tilbakemeldinger fra venner og noen man stoler på, men det er noe helt annet å slippe inn hele verden. I tillegg kan det være lurt å holde seg mest til «following»-delen av Tiktok. Da får man opp innhold fra venner og personer man følger og slipper å bli utsatt for videoer som Tiktoks algoritmer viser deg, informerer Kaalsaas.
Oppfordrer til å overholde aldersgrensen
Kaalsaas ber foreldre om å være obs på at Tiktok byr på langt mer enn bare sang og morsomme dansevideoer. Det er nemlig fort gjort å bli lurt til å tro at appen bare byr på uskyldig moro.
– Jeg har selv opplevd at det har dukket opp videoer som har vært skumle eller ekle. Derfor synes jeg at man bør forholde seg til aldersgrensen. Hvis barn under tretten år får slippe til, må i det minste foreldrene være engasjerte og obs på det som skjer i appen, poengterer Kaalsaas.
Til info: Tiktok har fått aldersanbefaling 12+ i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Play Store (Android). I brukervilkårene til Tiktok står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Utviklerne skriver også selv (vår oversettelse fra engelsk): TikTok er ment for brukere som er tretten år og over. Vær snill og ikke tillat et barn som er under tretten år å bruke appen.
Les vår anmeldelse av Tiktok, her finner du også informasjon om nyttige innstillinger.
Les også:
- Aldersgrenser for apper og spill
- Press for å gi etter for aldersgrenser
- Noen ganger er aldersgrensen ment absolutt
- Det er lov å si nei til Snapchat
- Sjekkliste når barna laster ned apper
- Barn ser reklame for kosmetisk kirurgi i sosiale medier
- Snapchats overfadiske høyrespalte
- Klager på dårlig personvern i Tiktok
- Barn og unge kan få pornoreklame i populære apper
- Politiet advarer mot pengemas i Tiktok
- Tiktok innfører foreldreinnstillinger
- Bør barn unngå apper fra autoritære land?
- Barn har det moro med challenges