WhatsApp

iOS/Android, passer fra 16 år.

ANMELDELSE: Flott og oversiktlig sosialt medium for å ringe, melde venner og dele video- og bilder i grupper. Brukervilkårene krever allikevel at man er seksten år for å bruke appen.

Ring og send meldinger på internett

WhatsApp kan tolkes som et ordspill på den engelske frasen «what`s up?», som på norsk tilsvarer spørsmålet «hvordan går det» eller «hva skjer?» I teknologiverden dreier det seg om en melde- og ringeapp som har tilsvarende nytteverdi som Facebooks Messenger-app for eksempel.

Formålet med WhatsApp er ifølge utvikleren at man kan sende meldinger og ringe «gratis» fordi appen benytter seg av mobildata eller tilkobling til Wi-Fi. Dette i stedet for operatørens vanlige telefonsamtaleoppkobling.

I praksis vil jo de fleste mobilabonnement her til lands tilby gratis SMS og ringeminutter, så akkurat på det punktet er denne funksjonen overflødig. For å opprette gruppesamtaler, sende bilder og starte videochat derimot, kan WhatsApp være nyttig.

Kommuniser i mindre grupper

Denne samtaletjenesten gjør det også enkelt å dele øyeblikk og minner med venner i lukkede grupper. Facebook og Instagram har også åpne flater der man kan publisere innhold som alle i kontaktlisten kan se, dette finnes ikke i WhatsApp, kun grupper. Med mindre, lukkede grupper blir kommunikasjonen mer privat, så lenge man ikke har veldig mange deltakere i gruppene, så klart.

Et sosialt medium som fokuserer på gruppechat krever også en større bevissthet omkring inkludering av andre. Hvis en bestemt person holdes utenfor og ikke får delta i samtalegruppen, kan det i enkelte tilfeller oppleves som mobbing eller hersketeknikk.

Det er fort gjort å tenke at samtale i grupper er mer «privat» enn i åpne fora. Men så lenge noe er på nett, er det lett å ta en skjermdump av en melding eller et bilde, for så å dele videre med andre utenforstående.

Slik virker appen

WhatsApp kobler seg raskt opp mot kontaktene på telefonen dersom man gir tillatelse til det. Deretter må man legge inn mobilnummeret sitt for å få tilsendt en aktiveringskode. Så må man opprette en profil med navn og eventuelt et profilbilde. Dette for at venner skal kunne gjenkjenne deg.

Merk at man må gi appen tillatelse til kontaktlisten på telefonen, hvis ikke, er det ikke mulig å kontakte andre, eller motta samtaler.

I hovedmenyen kan man legge ut en statusoppdateringer, ringe venner, ta bilde- og videoopptak og endre innstillinger.

En statusoppdatering blir synlig for de man ønsker å gjøre den synlig for i kontaktlisten. Det minner egentlig om en type innleggsdeling som man finner på nyhetsstrømmen på Facebook for eksempel.

Mange muligheter for kommunikasjon

Muligheten i Whatsapp minner veldig om de funksjonene som finnes i Messenger-appen til Facebook. Det er kanskje ikke så rart når moderselskapet til de som har utviklet WhatsApp, er Facebook selv.

Det som er flott med denne appen, er bruken av oversiktlige menyer og intuitive funksjoner.

Å ringe venner med videooverføring er enkelt, og man kan legge til flere i en samtale på samme tid. Så er det også enkelt å ta bilder og video. Bilder kan redigeres med filtre, tekst og emoji-ikoner. Så her er det mulig å være kreativ i måten man uttrykker seg på. Til slutt kan man dele dette med venner privat, eller i små og store grupper som man oppretter selv.

En ting man må være obs på er at i motsetning til SMS og ringeminutter, går alle samtaler i WhatsApp på bekostning av mobildata. Du kan bruke Wi-Fi for å spare dyrebare gigabyte.

WhatsApp

Format: iOS (apple)/Android (Google)
Kategori: Sosialt
Utvikler: WhatsApp Inc.

Egnethet

WhatsApp har fått aldersanbefaling fra tolv år i App Store (iOS) og er merket tre år fra PEGI i Play Store (Android).

I brukervilkårene til WhatsApp, og gjennom registreringsprosessen, står det at man må være seksten år eller eldre for å bruke appen.

Kort fortalt er det nokså uoversiktlig hvilken aldersanbefaling som egentlig gjelder. Det er allikevel brukervilkårene til appen som stiller høyest her og vi mener derfor at appen passer fra seksten år.

Blokkere brukere

For å starte og motta samtaler og meldinger med andre, må man ha mottakeren i kontaktlisten sin på telefonen. Dersom den man kontakter ikke har WhatsApp, blir de automatisk tilsendt en invitasjon til å skaffe seg appen første gang man oppretter kontakt.

Hvem som helst som er i kontaktlisten på mobilen kan ta kontakt med deg og motsatt i WhatsApp.

Første gang man mottar en melding, står funksjonen «blokker kontakt» og «rapporter kontakt» rett under meldingen. Det er positivt at utvikleren har lagt denne funksjonen så synlig og tilgjengelig, selv om det også burde vært noen innstillinger for å begrense hvem som kan ta kontakt.

Som nevnt, må allikevel avsender kjenne til telefonnummeret ditt før det er mulig å opprette kontakt.

Tvilsom posisjonsdeling

WhatsApp gjør det også mulig å dele posisjonen i sanntid via mobilens enhet. Man kan skru på live-visning i opptil åtte timer slik at venner i en gruppesamtale kan følge posisjonen din. De kan da gå inn på et kart og se hvor i verden du befinner deg.

Dette minner noe om Snapchats funksjon «spøkelsesmodus» der man kan dele egen posisjon i sanntid med venner.

Fordelen med WhatsApp er at posisjonsdeling er begrenset i tid og skrus av etter åtte timer. I tillegg, er posisjonsdeling forbeholdt grupper, selv om disse gruppene kan inneholde et omfattende antall deltakere.

Uansett er det lurt å være bevisst på dette med posisjonsdeling og at andre mennesker da kan se hvor du befinner deg.

Smarte innstillinger

Av andre smarte innstillinger i WhatsApp er det blant annet verdt å nevne totrinnssertifisering. Skrur man på denne funksjonen, sendes det alltid en tekstmelding til telefonen din hver gang en ny mobil, nettbrett, osv logger seg på kontoen din. Dette skal hindre uvedkommende for å få tilgang til profilen din.

Man kan også begrense hvem som kan se statusoppdateringene dine inne på «personvern». Innlegg kan begrenses til «alle kontakter», «alle kontakter unntatt noen» og «del kun med utvalgte kontakter».

Det er også mulig å kryptere samtaler slik at kun du og mottakerne kan se innholdet i dem. På den måten utelukkes WhatsApp og tredjepartsaktører fra å få tilgang, det er i hvertfall det app-utviklerne påstår.

Man kan også skru av og på varslinger fra appen.

Spar på mobildata

Som alltid lønner det seg å bruke sosiale medier og internett generelt når man er tilkoblet Wi-Fi. Avhengig av hvilket mobilabonnement og størrelse på datapakker, surfer man på hjemmenettverk og lignende uten å tenke på dyrebare gigabytes.

Det finnes også innstillinger for data- og lagringsbruk som lar deg justere om bilder, lyd, video og dokumenter kun skal vises når man er tilkoblet et trådløst nettverk. Det er også mulig å huke av «lav databruk» for bruke mindre mobildata når man bruker WhatsApp-samtaler.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten