Strømmetjenester med filmer og serier for barn

Lurer du på hvilken strømmetjeneste du skal velge til familien? Pris, utvalg og muligheter med foreldrekontroll varierer med de ulike strømmetjenestene – Barnevakten har derfor samlet oversikten for deg!

(Artikkelen er fra 2021.) Det finnes mange strømmetjenester å velge fra. Men hvilken passer best for din families behov? Og hva skiller den ene tilbyderen fra den andre? Les vår grundige oversikt under:

TV 2 Play: Familievennlige programmer fra TV 2 og mye mer

TV 2 Play har mye bra å tilby både med tanke på norsk og internasjonalt innhold. Med titler som Hakkebakkeskogen, Karsten og Petra og Vennebyen, er det en hel del familievennlig innhold å velge fra. Ellers finner man også perler importert fra SF Kids som Kaptein Sabeltann og bevegelsestrening med Move it with SF kids.

Ikke minst er det hos TV 2 man finner «allemannsseriene» The Voice, Dyrepasserne, Farmen Kjendis og Kompani Lauritzen for eksempel.

I tillegg til at Play samler episoder, serier og film i et bibliotek med innhold som kan sees når som helst, byr TV 2 også på tilgang til film og serier med C-more. Den egne barnesiden til Play har også mer kjente titler som Brannmann Sam, Elias, Byggemester Bob, My Little Pony, Mummitrollet, Peppa Gris og mer. Et utvalg som konkurrerer godt med både Netflix og Viaplay.

Fordeler: En god del programmer som passer for hele familien. Byr også på mange norske kvalitetsprogrammer og filmer i tillegg til utenlandske. Både app og nettleser er moderne utformet og lett å bruke. Det er også mulig å laste ned innhold til offline-bruk. Play finnes til PC, diverse Smart-TV og noen spillkonsoller. Også til mobiltelefon/nettbrett, og kan strømmes til for eksempel Apple TV og chromecast. Ellers er TV-programmer og filmer godt markert med synlig aldersgrense som er satt etter Medietilsynets retningslinjer – noe som gjør det enklere for foreldre å navigere i aldersgrensejungelen. Sportspakken byr på e-sport.

Ulemper: Ikke like mange amerikanske filmer og serier som for eksempel Netflix har (om man bare har Play). C-more har mer, men bytter jevnlig ut innhold, på godt og vondt. Mye nytt, men gamle favoritter kan forsvinne. Helhetsinntrykket er allikevel godt, og her er det noe for hele familien.

Pris: Ulike abonnementsløsninger. Minstepris for pakke med filmer, serier og underholdningskanaler (reklamefritt) er 129 kroner i måneden. Se oversikt her. Det koster ekstra å bruke Play på flere enheter samtidig.

Foreldrekontroll: Ja, en lignende løsning som Netflix. Logg inn på TV 2 Play i en nettleser. Trykk på brukernavn og «konto». Her kan du sette opp en PIN-kode som må brukes for å få tilgang innhold i tjenesten over en viss aldersgrense (6, 9, 12, 15 og 18 år). Play bruker samme system for aldersgrense som Medietilsynet bruker – altså kinofilm og serier her til lands for øvrig.

Når foreldrekontrollen er på, må man skrive inn en PIN-kode for å se innhold over aldersgrensen. Dette forhindrer ikke barna fra å gå inn på en foreldres konto, men de kan ikke spille av innholdet. Play byr også på egne barnekontoer og profiler for hvert familiemedlem.

Netflix: Mye å velge blant

Netflix er blitt en strømmegigant her til lands med hundrevis av filmer og serier for hele familien. Fra originalinnhold som Raising DionSpirit, Svampebob, Supermonstrene, de syngende, Beatles-inspirerte Beat Bugs, Dragerytterne, og andre stortitler innen filmverden. Her er det rett og slett mye innhold å velge fra.

Fordeler: Mye innhold. Hvert familiemedlem kan ha en egen profil (med eget, kult profilbilde!). Opptil fem profiler totalt i en husstand lar enhver fortsette fra siste, sette film eller TV-episode. Strømmetjenesten fungerer til mobil, nettbrett, pc, spillkonsoller, Apple TV (kan også strømme til chromecast) og de aller fleste Smart-TV-modeller. Mulighet for å laste ned innhold og se uten internett. Originalt, Netflix-produsert innhold. Norsk tale og tekst på mange av filmene og TV-seriene som er laget for barn.

Ulemper: Tar ofte tid før nye filmer og serier dukker opp. Altså, mye innhold å se, men ikke alltid nytt innhold å se. Lite Disney-utvalg da Disney har sin egen strømmetjeneste. Innhold byttes ut med jevne mellomrom og det barna liker å se nå, kan være borte i morgen! Begrensninger på hvor mange i husstanden som kan se på Netflix samtidig. Eget system for å sette aldersgrenser som ikke følger norske retningslinjer (kan være forvirrende).

Pris: 89 kroner i måneden (se på en skjerm med standard oppløsning), 109 kroner i måneden (se på to skjermer samtidig, last ned videoer til 2 mobiler/nettbrett) og 159 kroner i måneden (best videokvalitet, se på fire skjermer samtidig).

Foreldrekontroll: Foreldre kan låse brukerkontoer med PIN-kode slik at barna ikke får tilgang til innhold på disse sidene (nyttig om foreldre har en egen konto adskilt fra barna). Man kan filtrere innhold basert på alder for å luke ut innhold inne på barneprofilene.

I tillegg, kan man se hva barna har sett på med profilen som ble opprettet for dem. Og man skal få slå av automatisk avspilling av episoder i barneprofiler. Les mer på nettsiden til Netflix.

Slå på foreldrekontroll: Logg inn på Netflix i en nettleser. Gå inn på hovedbruker. Velg innstillinger i hjørne ved å trykke på pila, og gå inn på «konto». Gå inn på «foreldrekontroll». Her kan man velge å begrense tittel etter aldersgrense (alle, 7+, 13+, og 16+ år) på de forskjellige profilene, og man kan angi profiler som barnebrukere. Man kan også låse tilgang til en gitt profil med PIN-kode.

Inne på kontosiden kan man også velge ytterligere innstillinger for de forskjellige profilene. For eksempel se strømmehistorikk, begrense databruk og lignende.

Disney+: Pixar, Star Wars og mange klassikere!

Disney+ er en egen strømmetjeneste for alt av video og serier som eies og produseres av Disney, og litt til. Her kan man finne flotte Disney-filmer som Frost 2, Sjel, Se opp, Fremad, Innsiden Ut, samt Star Wars, Marvel og lærerikt innhold fra National Geographic. Man får også tilgang til innhold fra Star – som byr på en god dose med (litt eldre) filmer og serier.

Dette er en flott strømmetjeneste med mye barnevennlig innhold for hele familien.

Fordeler: Alt Disney-innhold samlet på ett sted, og mye barnevennlig å velge fra. Alle i husholdningen kan ha hver sin egen profil. Man kan laste ned innhold til offline-bruk. Strømmetjeneste fungerer til mobil, nettbrett, pc, noen spillkonsoller, Apple TV (kan også strømme til chromecast) og en del Smart-TV-modeller.

Ulemper: Ikke like mye innhold som andre, store strømmetjenester. Veldig Disney-fokusert, og hvis du vil ha noe «annet» er kanskje ikke dette rette strømmetjeneste for deg. Man får allikevel tilgang til en del filmer og serier fra Star.

Pris: 89 kroner i måneden eller 890 kroner for ett år.

Foreldrekontroll: Man kan opprette profiler som «barneprofil» og sette aldersgrenser for innhold 9+, 12+, 14+, 16+ og 18+ år. Man kan også låse profiler, for eksempel mor eller fars profil med en PIN-kode for å hindre at barna får tilgang.

Viaplay: Ekspert på filmer

Viaplay eies og drives av Viasat og er å finne i de skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark. Tjenesten har en hel del nordisk innhold, og selv om også Netflix er blitt bedre på å legge til filmer og serier fra vår kant av verden, leder Viaplay an.

Også her finnes det mye innhold å velge fra. Viaplay sitt sterkeste kort er imidlertid film. Tjenestetilbyderen er god på å hyppig legge til nye filmer i utvalget sitt. Men, de bytter også ut innhold oftere enn for eksempel Netflix. Så for barn som liker å se de samme filmene om og om igjen kan det være en ulempe når favoritten ikke lenger er å finne her.

Fordeler: Stadig noe nytt å finne i filmutvalget. Her finner man også mer kjente filmer for barn som for eksempel Grusomme Meg, Vennebyen, Olsenbanden, Knerten, Syng og Hotel Transylvania. Man kan ha egne profiler for hvert familiemedlem, med opptil seks profiler totalt i hver husstand (inkludert egne barnekontoer). Muligheter for å laste ned innhold til de gangene man ikke har tilgang til internett. Også mulig å leie og kjøpe film til egen odel og eie, og man kan kjøpe sportsinnhold. Strømmetjeneste fungerer til mobil, nettbrett, pc, noen spillkonsoller, Apple TV (kan også strømme til chromecast) og en del Smart-TV-modeller.

Ulemper: Ikke like mye innhold som Netflix, men oftere nytt innhold å finne. Filmer og serier byttes ut med jevne mellomrom. Så barnets favorittfilm kan forsvinne fra visningslisten.

Pris: fra129 kroner i måneden (man kan betale også for en sportspakke).

Foreldrekontroll: Man kan opprette egne barnebrukere inne på «administrer profil» siden. Da får barna kun tilgang til barneinnhold (ikke innhold med aldersgrense 7+ år), og man kan sette en aldersgrense for innhold som er 15+ år. I tillegg kan man huke av på at neste episode ikke skal spilles av automatisk, og man kan sette på en innsovingstimer – at series settes automatisk på pause etter 2 timer.

Merk at barna kan fortsatt trykke seg inn på foreldrenes konto og se innhold der.

Skru på kjøpelås ved leie og kjøp av film: Gå inn på hovedbruker. Velg innstillinger i hjørne ved å trykke på pila, og gå inn på «konto». Her kan du sette kjøpelås ved å huke av på «krev kode for leie og kjøp».

 

NRK Super: Gratis og kvalitetssikret

NRK Super er NRKs tilbud for barn fra to til tolv år. Tilbudet består av en TV-kanal og en strømmetjeneste med film og serier. Her finner man innhold som er produsert av NRK, i tillegg til et lite knippe serier og filmer som andre aktører har laget. Dette er definitivt stedet å gå for å finne norsk innhold.

Fordeler: Gratis og kvalitetssikret blant annet ved at programansvarlig godkjenner innhold som blir lagt til. Mulighet for å ha flere profiler på samme enhet. Det er ellers mye å finne her med alt fra lærerike serier som Lesekorpset og MK-X, til innsikt i barnas skoleliv med Klassen og Zombielars. Også filmer og serier for de aller minste. NRK Super finnes til PC, mobiltelefoner/nettbrett, Apple TV (kan også strømme til chromecast) noen spillkonsoller og noen Smart-TV-enheter.

Ulemper: Ikke like mye innhold som andre strømmegiganter. Filmer og serier som ikke er eid og produsert av NRK byttes ofte ut – eller så er kun visse sesonger av noen serier tilgjengelig. Tjenesten mangler synkronisering mellom ulike enheter. Det er heller ikke mulig å laste ned innhold til offline-bruk og det er lite «kjent stoff» utenfor NRK sitt repertoar av produksjoner. Så barn vil sjeldent finne storfilmer blant NRK Super sine lister.

Pris: Gratis!

Foreldrekontroll: Enkel innstilling for å sette aldersgrenser på profiler, men kan enkelt endres på i etterkant (begrensninger gjelder heller ikke om man bruker NRK Super i nettleser eller på en annen enhet). I app, trykk på tannhjulet nederst i venstre hjørne. Gå inn på profilen du skal sette opp begrensninger for:

Velg mellom «ingen aldersgrense», » 6 år +» og «9+ år».

I noen programmer er det mulig å sende inn bilde eller video til NRK Super. Dette kan bli vist på NRK sine nettsider, kontoer på sosiale medier og TV. Foreldre kan velge i innstillinger at de må godkjenne hver gang barna ønsker å sende inn dette, at dette skal være alltid tillat for barna å gjøre, eller «ikke tillat innsending».

SF Kids: Trygt og enkelt å bruke for barn

«SF», kort for Svensk Filmindustri, har utviklet en strømmetjeneste for en yngre målgruppe. Her kan barna se rundt 4000 episoder både on- og offline. Blant annet finnes det her klassikere som Pippi Langstrømpe og titler som Mia og meg. Ellers er også Karsten og Petra i lista, Albert Åberg, Mummitrollet, Peppa Gris, Byggmester Bob, Pingu, Brannmann Sam og mer.

Det er altså mye bra her for de yngste i husholdningen.

Fordeler: Lav månedspris.Appen er enkel å bruke, selv for de yngste, med egen boble-visning for filmer og serier. Intuitiv og lettbrukelig avspiller. Mye innhold som er særlig rettet mot de minste i husholdningen. Norsk tale som standard når dette er tilgjengelig. Enkelt å laste ned innhold som blir tilgjengelig i tretti dager uten tilgang til internett. Finnes til mobil/nettbrett og nettleser. Man kan også sende innhold til TV-en ved bruk av chromecast/Apple TV.

Ulemper: Ikke like stort utvalg for eldre barn.

Pris: 14-dagers prøvetid (uten binding) og etter det: 69 kroner i måneden.

Foreldrekontroll: Ja. Både timer (skjermtid) og innholdsbegrensninger. Trykk på innstillinger-ikonet. Her kan du begrense innhold basert på alder 0-3 år, 4-6 år, 7-10 år og vis alt. Man kan også endre standardspråk i filmer og serier (svensk, suomi, norsk og dansk).

HBO Nordic: Toonix Kids

HBO er først og fremst kjent for å sende TV-serier og film for voksne, men de har også en helt egen kanal for barn som heter «Toonix Kids». Denne delen av tjenesten er beleilig adskilt fra seksjonen med filmer og serier som er ment for voksne. Toonix Kids byr på filmer som Teenage Mutant Ninja Turtles, Hakkebakkeskogen, Scoob, Byggemester Bob og Peppa Gris.

Det finnes også kategorier som sikter mot alt fra de minste i søskenflokken til tenåringene i huset.

Fordeler: En god del film og serier, men ikke like mye innhold som andre strømmegiganter tilbyr. Fine, oversiktlige kategorier gjør at det er enkelt å finne frem. Toonix Kids er tilgjengelig til mobil/nettbrett og PC, kan også strømmes fra mobil til TV gjennom chromecast/Apple TV. Utvalgte serier og filmer kan lastes ned til offline-bruk.

Ulemper: Ikke like mye innhold som en del andre, strømmetjenester tilbyr. En del gamle filmer og serier i listene.

Pris: 1 uke prøvetid (uten binding) og etter det: 109 kroner i måneden.

Foreldrekontroll: Ja, men ikke uten utfordringer. Logg inn på HBO i en nettleser. Velg innstillinger og «foreldrekontroll». Her kan du sette opp en PIN-kode som må brukes for å få tilgang til innhold i tjenesten.

Så trykker du på hengelåsen ved Toonix-delen av HBO. Man må nå skrive inn en PIN-kode for å kunne gå inn i den delen av HBO som har film og serier for voksne. I app virker denne «låsen» til å vare. Men i nettleser må dette gjøres på ny hver gang datamaskinen slås av og starter opp igjen.

Youtube Kids: Tilpasset for barn

Youtube er en av de største plattformene for laste opp og se på video. Ifølge Medietilsynets undersøkelser bruker hele 95 prosent av barn mellom 9 og 18 år Youtube. Samtidig inneholder videogiganten innhold som er ment for voksne side om side med innhold ment for barn, i tillegg til å være dunket fullt med reklame.

Som en slags mellomløsning har Google utviklet Youtube Kids. Her er filtre satt opp for å luke bort innhold som ikke er ment for barn. Det betyr ikke at alt innhold i appen er kvalitetssikret, lærerikt og flott. Men tjenesten reduserer sannsynligheten drastisk for at barn skal bli utsatt for uegnet innhold. For de litt større barna kan man også sette filtre og barnebrukere inn i vanlige Youtube. Les mer om dette her.

Fordeler: «Uendelig» med innhold og mindre reklame en vanlige YouTube. Gratis app til mobil og nettbrett. Alle i søskenflokken kan ha hver sin profil. Foreslått innhold innen kategorier som anbefalte, musikk, læring, utforsk og programmer. Innhold kan også strømmes til TV om man har en chromecast for eksempel. Eget søkefelt som barna kan bruke på jakt etter nytt innhold.

Ulemper: Stort sett kortfilmer i utvalget, ikke hele filmer og serier som med betalte strømmetjenester. Avhengig av tilgang til internett for å se innhold på gratisutgaven. Barna må lete gjennom en kombinasjon av kvalitetssikret innhold, og brukergenerert innhold/tidsfordriv. Noe reklame.

Pris: Gratis, men man kan også kjøpe abonnementsløsninger for å bli kvitt reklame og for å kunne laste ned innhold og se uten tilgang til internett.

Foreldrekontroll: Logg inn med en Google-konto, gå inn på innstillinger og gå inn på hver profil for å sette opp begrensninger. Her kan man for eksempel velge at barn skal få tilgang til innhold begrenset til alder: barnehagebarn (4 år og yngre), yngre barn (mellom 5 og 7 år), eldre barn (mellom 8 og 12 år) og godkjenn selv. Man kan også skru av søkemulighet, og at appen skal bruke algoritmer for å foreslå nytt innhold til barna.

Ved den siste begrensningen får barna kun tilgang til videoer og spillelister som foreldre godkjenner. Man kan også fjerne søkefelt slik at barna ikke kan søke etter videoer selv. Les vår anmeldelse av appen her.

Google Play og Itunes: Kjøp og lei

Ikke akkurat en strømmetjeneste i tradisjonell forståelse, men det er mulig å kjøpe og leie filmer i Itunes (Apple) og Google Play.

Fordeler: Filmen er din til odel og eie (så lenge plattformen eksisterer). Filmen er alltid tilgjengelig så lenge man har lastet den ned og har mobiltelefon/nettbrett med seg. Større kontroll over hva som er tilgjengelig i filmbiblioteket.

Ulemper: Blir muligens kostbart i lengden om man skal kjøpe hver eneste film man ønsker å se. Lett å tråkke feil ved å kjøpe en film som barna ikke likte allikevel.

Pris: Ulike priser for nye og eldre titler.

Foreldrekontroll: Settes opp i skjermtid-innstillinger (Apple) eller Family Link-appen (Google). Her kan man sette opp passordmur slik at barna ikke handler uten foreldres tillatelse, og man kan velge hva slags innhold som skal være tilgjengelig etter aldersgrenser.

Kabel-TV med strømmetjenester

I tillegg til rene strømmetjenester som leverer innhold på nett der man kan se på film og serier gjennom mobiltelefon, nettbrett, datamaskin og TV-skjermen, finnes det også muligheter fra tilbydere av kabel-TV.

Fordelen er at man slipper å åpne lommeboka for å kjøpe andre abonnementsløsninger dersom dette allerede er inkludert i kabel-TV-abonnementet. Bor man i et borettslag kan dette være en del av husleien og tilbudet beboerne får.

I tillegg så kan jo kabel-TV være en mellomløsning for de som foretrekker tradisjonell TV-titting, men som også ønsker løsninger til mobil og nettbrett.

Altibox er for eksempel en aktør. De tilbyr bredbånd og TV, og egne løsninger for gaming-interesserte. I tillegg til at man kan se på TV ved å koble til en fysisk boks, er det også mulig å se på TV i nettleseren. Altibox fungerer også med Apple TV, og har ellers apper for smarttelefoner og nettbrett. Hva man får tilgang til varierer med type abonnement.

Canal Digital er en annen som er verdt å nevne i samme sammenheng. Også her er det en fysisk boks som kobles til TV-en, men muligheter for å laste ned en app til mobil og nettbrett. På visse smart-TV-er går det også an å laste ned en slik app, og til Apple TV/chromecast. Hva man får tilgang til varierer med type abonnement. Med appen kan man for eksempel:

Noen andre tjenester vi ikke har testet

Strim. Fra eiers nettside står det om Strim: «samler de beste norske og internasjonale seriene, filmene og TV-kanalene i én strømmetjeneste. Ingen boks. Ingen binding. Ingen skjulte kostnader».

Discovery+. Gå til eiers nettside


Ønsker du tips tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 3 og er oppdatert senere.)