Australia har vedtatt lovpålagt aldersgrense 16 år for sosiale medier
Klokken kvart over ett om natten 29. november 2024 ble Australia det første landet i verden som har vedtatt lovpålagt aldersgrense for sosiale medier.
Barnevakten kommer tilbake med mer informasjon om lovteksten etter hvert. Opposisjonen i Australia mener regjeringen har hastet lovforslaget gjennom de to kamrene og at lovteksten er for tynn og svak.
Klokken kvart over ett om natten 29. november 2024 (lokal tid) ble Australia det første landet i verden som har vedtatt lovpålagt aldersgrense for sosiale medier, da ble loven vedtatt også i kammer nummer to (senatet).
Loven skal ikke gjelde spill og chat. Men på spørsmål om det er mulig etter den nye loven å chatte i Messenger for barn under 16 år, det kunne ikke ministeren svare på.
I debatten som foregikk i de to kamrene, har det vært frem og tilbake når det gjelder hva slags alderskontroll som skal gjelde. Så langt Barnevakten forstår, skal sosiale medier ha anledning til å be om ID, men må slette ID-en straks etter at alderen er bekreftet. Samtidig må sosiale medier tilby en alternativ alderskontroll for dem som ikke ønsker å sende inn ID. Typisk er det ansiktskann der KI beregner alder.
Regjeringen skal følge opp med detaljer i form av forskrifter og tillegg. Man forventer at aldersgrensen vil gjelde for Snapchat, Tiktok, Facebook, Instagram, Reddit og X, og antagelig flere.
Opposisjonen fikk bare 24 timer på seg til å komme med forslag til justeringer av lovteksten. I tillegg ble det debatt i timene før parlamentet tok lang juleferie fra i dag.
Det er en del løse tråder, men som sagt kommer Barnevakten tilbake når den vedtatte lovteksten foreligger. Vi skrev om lovteksten da den lå som et forslag.
Barnevakten har selv sett på hvordan en eventuell alderskontroll kan foregå, hvis alderskontroll blir vedtatt i Norge. Problemstillingene er sammensatte og Barnevakten mener man må kompromisse.
Bildet øverst er skjermdump fra strømmingen av debatten i Australia.
Hvor mange aldersgrenser er det egentlig?
Det er mange aldersgrenser knyttet til sosiale medier:
- Butikkalder
- Vilkårsalder
- Anbefalt alder
- Personvernalder
- Lovpålagt alder
Det er lovpålagt alder som Australia nå har vedtatt. Man kan si at også personvernalderen er lovpålagt, men personvernalderen gjelder ikke sosiale medier alene, og videre har personvernalderen en samtykkemulighet for foreldre som kan si ok til barn under personvernaldern. Samtykkemuligheten blir så overstyrt av vilkårsalderen som appselskapet har satt. Men vilkårsalderen er ikke siste stasjon, for den trumfes av en lovpålagt aldersgrense.
Et land kan for eksempel bestemme at personvernalderen er 13 år. Enkelte foreldre kan ønske å gi samtykke til yngre barn, men det stanses av vilkårene i appen som kanskje krever at barnet må være minst 13 år. Med en lovpålagt aldersgrense, som ikke handler om personvern, kan et land bestemme at aldersgrensen for å bruke sosiale medier for eksempel er 16 år. Dette overstyrer vilkårene som sier 13 år. Da må de sosiale mediene rette seg etter det og hindre at yngre brukere enn 16 år slipper inn i appen.
Et viktig spørsmål i den sammenhengen, er hvor nøye alderen skal kontrolleres. Jo mer presis alder man ønsker, desto mer persondata må barn og voksne gi fra seg.
Et annet viktig spørsmål er hvordan man i loven definerer sosiale medier. En upresis definisjon kan bety at barn stenges ute fra spill som er sosiale.