Foto: Barnevakten / Shutterstock. Bildet er en grafikk av en telefon med snakkebobler.

Bistandsadvokat ved nettovergrep er gratis

Er barnet ditt blitt utsatt for nettovergrep eller forsøk på nettovergrep? Da kan dere ha rett til gratis bistandsadvokat.

Grooming er når en voksen person eller en ungdom forsøker å bli venn med et barn i den hensikt å misbruke det. Det falske vennskapet kan etableres via chat, spill, skjermmøter og lignende. Over tid og ved hjelp av manipulasjon kan det hende overgriperen makter å få for eksempel nakenbilder av barnet eller tenåringen. Overgripere kan også skaffe seg makt over ofrene ved hjelp av trusler og press.

I slike situasjoner kan dere ha rett til gratis bistandsadvokat:

  • Bistå med å anmelde forholdet
  • Være til stede under avhør
  • Veilede fornærmede
  • Bistå underveis i etterforskningen
Bildet viser advokat Stephanie Bruun. Foto: Advokatfirmaet Bredesen.
Stephanie Bruun er advokat i Advokatfirmaet Bredesen.

– I de fleste tilfeller har man krav på gratis bistandsadvokat i inntil tre timer for å vurdere det straffbare forholdet, herunder om man ønsker å anmelde eller ikke. Disse tre timene kan benyttes over tid, og kan bestå av både fysiske møter, telefonsamtaler, mailkorrespondanse eller sms, opplyser advokat Stephanie Bruun fra Advokatfirmaet Bredesen.

Må hjelpen fra bistandsadvokaten godkjennes i hvert tilfelle av myndighetene slik at det blir gratis? Sagt på en annen måte: Er det risiko for at hjelpen kan koste penger etter hvert?

– Det vil ikke være noen risiko for at bistanden koster noe når man tar kontakt med oss og får vurdert sin sak. I helt sjeldne tilfeller kan det være at bistanden ikke blir dekket av offentlige rettshjelpsordninger, men dette avklarer vi alltid på forhånd med klienten. Det sendes aldri en faktura uten at dette er en avtale inngått med de som henvender seg til oss, forklarer Bruun.

Kan man få bistandsadvokat når et overgrep kun ble forsøkt gjennomført?

– Ja, reglene om rett til bistandsadvokat og gratis vurdering av en sak gjelder også i de tilfellene det er forsøkt et overgrep. Dette også fordi forsøk i de fleste tilfeller er straffbart.

Hva er gode nok bevis for å få en overgriper dømt?

– Det er veldig individuelt, og det vil variere fra hver konkret sak hva som er gode nok bevis for domfellelse. Før man anmelder en sak pleier vi som bistandsadvokater å ta en bevisvurdering av de foreliggende bevis i saken, samt orientere klienten hva som er viktig å få fremlagt i saken. Eksempler på beviser kan være bilder av skader, DNA, korrespondanse fra messenger/sms/snapchat, vitner som har sett eller hørt noe, en dagbok, journaler fra lege/psykolog og lignende. Listen er ikke uttømmende. Dersom man er utsatt for et seksuelt overgrep er det viktig å sikre bevis hurtig, og da er det anbefalt å kontakte overgrepsmottaket eller politi så snart så mulig for sporsikring, samt ta bilder av eventuell korrespondanse på sosiale medier/kommunikasjonsplattformer.

Hvor lang tid pleier det å ta mellom et nettovergrep og foreldrene tar kontakt med dere?

Det varierer i stor grad hvor raskt vi blir kontaktet etter et overgrep. Mange tar kontakt relativt raskt, mens hos andre går det lengre tid. Jo raskere man tar kontakt med politiet og bistandsadvokat jo bedre, da bevisene er ferske og man kan stanse gjerningspersonen på et tidlig stadium. Selv om det er anbefalt å ikke vente for lenge kan overgrepene ofte være forbundet med skam og det kan ta noe tid før den fornærmede faktisk tør å fortelle om overgrepene, opplyser Stephanie Bruun.

Hvor gammel må man være for å kontakte bistandsadvokat vedrørende nettovergrep, uten at foreldrene har rett til å kobles inn?

– Den første samtalen vil det ikke være noe krav om at foreldrene kobles inn. Dette er en samtale vi har med de som kontakter oss. Videre er det også en lovbestemt rett at de som har fylt 15 år har partsrettigheter i saken og vil kunne bestemme selv hvordan disse rettighetene skal anvendes uten at foreldrene involveres. Om foreldre skal kobles inn er også noe vi snakker om med de som henvender seg til oss.

Foto: Shutterstock / Medvedeva Oxana / Cunaplus / Barnevakten.
Hvem er det man chatter med – egentlig? En overgriper kan utgi seg for en annen og manipulere med følelser. Foto: Shutterstock / Medvedeva Oxana / Cunaplus / Barnevakten.

Stine Sofies stiftelse med spørsmål og svar

Stine Sofies Stiftelse har en fin oversikt over spørsmål og svar ved overgrep. Stiftelsen nevner mange saker der man har rett til å få hjelp fra bistandsadvokat (se spørsmål 2.8).

Tips fra Barnevakten ved grooming
  • Foreldre kan, før en eventuell negativ situasjon oppstår på nettet, vise positiv oppmerksomhet til barnets digitale liv over tid. Da senkes forhåpentligvis terskelen for at barnet tar kontakt med foreldrene når det skjer noe alvorlig.
  • Barn kan være engstelige for at hvis de forteller om negative opplevelser, så vil foreldrene ta fra dem telefonen.
  • Barn kan frykte at foreldrene tar fullstendig regi over hva som skal gjøres og at barnet mister all makt over situasjonen, plutselig er både politi, advokat, skole og andre foreldre involvert, selv om saken var av mindre alvorlighet.
  • Sjekk triksene som overgripere bruker på nettet, og informer barnet om dette.
  • Lær barna å ta skjermbevis.
  • Du kan ikke levere anmeldelser til politiets nettpatruljer, men du kan tipse dem om overgrep. Du kan også tipse eller anmelde politiet via nettsidene.
  • Barn kan ha sikker chat med politiet.
  • Flere artikler og råd på Barnevaktens startside om grooming.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Barnevakten.)