Dumbo

Amerikansk eventyr, 2018, anbefales fra ni år

Dumbo

Den sjarmerende elefanten Dumbo er tilbake i en vellaget og spennende film med interessant tematikk, men det blir ikke helt toppkarakter.

Denne filmen har en rekke mørke og dramatiske scener som er noe skumlere enn det som er vanlig i Disney sine familiefilmer. Vi anbefaler filmen fra aldersgrensen på ni år. Om foresatte vil benytte ledsagerregelen til å la barn ned til seks år se filmen, så kan det være lurt å forberede barna på hva som vil møte dem.

Handling

Det er tøffe tider for sirkuset til Max Medici, og troppen hans trenger sårt en ny attraksjon for å lokke publikum til seg. Heldigvis blir en elefantbaby født, men den har gigantiske ører, og den vesle ungen blir bare gjort narr av. Ingen har tro på at vesle Dumbo kan redde sirkuset. Heldigvis får Holt Farrier og barna hans Milly og Joe ansvaret for elefanten, og det går ikke lang tid før de oppdager noe fantastisk; Dumbo kan fly.

Veien til rikdom og berømmelse blir svært kort for Dumbo og vennene hans, og snart befinner de seg i Drømmeland, fornøyelsesparken til en rik forretningsmann som tilbyr dem gull og grønne skoger.

Men under overflaten er det en annen virkelighet. Dumbo savner mammaen sin, og den eneste grunnen til at han vil fly, er at Milly og Joe har lovet å hjelpe å gjenforene dem. Samtidig avdekkes skumle hemmeligheter, og kampen for å oppnå drømmen blir svært dramatisk for Dumbo og vennene hans.

Dumbo

Regi: Tim Burton
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green m.fl.
Språk: Norsk tale u/tekst og engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Nyinnspilling av gamle tegnefilmklassikere er blitt populært de siste årene, og felles for de alle er suveren produksjonskvalitet, blant annet med fantastisk animasjon av dyr. Dumbo er likedan. Den vesle elefanten er så realistisk og sjarmerende at det er en fryd. Når historien i tillegg er lagt til et fargerikt sirkus med en rekke artige karakterer, så sier det seg selv at dette er en film som er utrolig frisk og lekker å se på.

Historien er også spennende, med en rekke tema man kan reflektere over. Dømming etter utseende er det mest påfallende i starten. Dumbo blir ledd av bare fordi han har store ører, og blant sirkusfolket er det mange som er langt utenfor «det normale». Gjennom historien blir det så tydelig at disse egenskapene er det som gjør dem unike og verdifulle – og likeverd og verdien av ulike talenter blir understreket.

Familie er et annet tydelig tema. Holt har mistet sin kone, og barna har derfor ingen mor. Dumbo blir skilt fra sin mamma, og lengter tilbake til henne. Samtidig er hele sirkuset en stor familie, der alle stiller opp for hverandre. Samlet tegnes det et bilde av hvor avgjørende gode og nære relasjoner er for at man skal ha det godt, samtidig som vi får innblikk i tomheten som oppstår når man mister disse.

Filmen byr altså på mye godt man kan snakke om. Men når det er sagt, så må vi si at historien som helhet mangler et tydelig og gjennomført fokus. Det er ikke før et godt stykke ut i filmen at et klart mål blir etablert, og i starten mister filmen litt nerve fordi det fokuseres på et ganske stort persongalleri, fremfor for eksempel bare Dumbo som den sentrale personligheten. Det er også noen karakterer og konflikter som er ganske overdrevet fremstilt, for eksempel fremstår den massive mobbingen av den søte elefantungen som uforståelig voldsom.

Egnethet

Dumbo har fått ni års aldersgrense, og som nevnt tidligere har filmen en rekke dramatiske scener som skaper en mer utrygg stemning enn det som er vanlig i familiefilmer fra Disney. Vi synes filmskaperne kunne ha dempet dramatikken noe, slik at filmen passet bedre for yngre barn.

Vi anbefaler Dumbo for barn fra ni år. Selv om scenene skildrer mange farer, så vet vi innerst inne at alt vil gå bra, og historien er tydelig et eventyr. Samtidig er filmen så godt laget, persongalleriet så fargerikt og budskapet så interessant at dette er et godt filmvalg for barn fra ni år – og vi tror foreldre vil kose seg også.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne filmen har partier med intens og utrygg stemning og inneholder flere faretruende situasjoner. Den får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Dumbo»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Bli medlem av Barnevakten