Grusomme meg 4

Amerikansk animasjonsfilm, 2024, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En god nok fortsettelse på Grusomme meg-serien, med underholdning, humor og familie i fokus. Passer bra som familiefilm.

Grusomme meg 4, utgitt 2024, er film nummer 4 i serien, eller nummer 6 hvis man regner med spin-off filmene om de små gule «minions». Tilgjengelig med norsk tale, og engelsk tale med norsk tekst. Vi anbefaler fra 6 år.

Handling

Gru og familien lever et lykkelig liv, helt til Gru arresterer en skurk han har kjent siden skoledagene, Maxim Le Mal. Maxim rømmer fra fengselet, og vil ha hevn på Gru. Familien må nå leve under beskyttelse og blir flyttet til Antiskurkeligaens hemmelige hus, hvor de skal bo under nye navn. I tillegg til de tre jentene vi kjenner fra de tidligere filmene, har nå Gru og Lucy også en liten sønn, som Gru sliter med å bli likt av, til tross for hvor hardt han prøver. De nye naboene har en tenåringsdatter som fort blir mistenksom, og skaper problemer for Gru.

Grusomme meg 4

Regi: Chris Renaud, Patrick Delage
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 34min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Grusomme meg 4 er en god nok fortsettelse på denne filmserien, som gir et fint gjensyn med en familie og hovedperson man har blitt glad i. Fireren er et lite steg opp igjen fra nivået på treeren, og dette føles mer som en fortsettelse av toeren enn treeren. For noen som ikke har sett filmene før, kan man nesten hoppe over Grusomme meg 3 og gå fra toeren til denne uten å føle at man har gått glipp av så veldig mye. Bortsett fra en rask forklaring på hvorfor familiemedlemmene man blir kjent med i treeren ikke er involvert, så er den filmen i stor grad irrelevant for handlingen i fireren, kanskje bortsett fra når det kommer til utviklingen i forholdet mellom Lucy og jentene.

Som de foregående filmene, er handling og tematikk i denne også sentrert rundt familie. Det er fortsatt en fornøyelse å se Gru prøve sitt beste for å være en god far, nå også for sin lille sønn. Det er også morsomt å se familien prøve å passe inn i sine nye roller i et nytt nabolag, og dette kunne det nesten vært gjort enda mer med. Skurken føles litt for lik som foregående skurker, og er ikke så veldig minneverdig i seg selv, men gir Gru noen gode scener. Minuset i denne filmen er at de tre døtrene havner litt i bakgrunnen. Det er litt rart, spesielt når Gru tvinges til å hjelpe nabodatteren med hennes planer, uten at engang Margo, som går på skole med henne, involveres noe særlig. Istedenfor er det litt vel mange unødvendige scener med de gule undersåttene som egentlig ikke påvirker plottet i noe nevneverdig grad. Det er nok mange barn som synes de er veldig morsom, så man kan forstå hvorfor de er med så mye, men for handlingens del føles det som om tiden som brukes på dem kunne vært brukt bedre.

Alt i alt er dette likevel en god film, og Grusomme meg-filmene er fortsatt blant de bedre av nyere filmserier for barn. Selv om dette er film nummer fire i serien, så har den en enkeltstående handling og de har klart å finne en god balanse mellom å være en fortsettelse på det vi kjenner fra de første filmene, og å gjøre filmen til sin egen historie. Den passer bra som familiefilm, og har underholdning og humor som de fleste i familien kan være med på.

Egnethet

Hovedpersonene er av og til noe i fare, men det brukes mye overdrivelse og humor og ingenting føles veldig ekte. Hvis man har fobi for insekter, spesifikt kakerlakker, så kan det være at en scene eller to blir litt mye, men igjen er det ikke så veldig realistisk.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør : 6 år

Denne filmen inneholder flere actionscener med dramatiske innslag. Grunnstemningen er lett og humoristisk. Filmen får derfor aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Grusomme meg 4 her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Illumination Entertainment and Universal Studios