Innsiden ut 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2024, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En solid fortsettelse av originalen, hvor nye følelser dukker opp under puberteten, med Angst som tar over styringen. Vi anbefaler fra 6 år.

Familiefilm fra 2024. En solid fortsettelse på originalen fra 2015, som fortsetter historien fra første film, men som også står alene med sin egen handling. Tilgjengelig med norsk tale, og engelsk tale med norsk tekst. Vi anbefaler fra 6 år.

Handling

Vi er tilbake i Rileys hode, nå som tenåring. De fem følelsene fra første film jobber fortsatt, med Glede i styringen. Alt virker å gå Riley sin vei, og Glede tar alle de vonde minnene og sender de vekk, langt bak i underbevisstheten. Men så går pubertetsalarmen og før de vet ordet av det, er kontrollrommet under oppussing for å gi plass til nye følelser; Forlegenhet, Misunnelse, Ennui og Angst. Angst er lederen i den nye gruppen, og havner fort på kant med Glede. De nye følelsene sender de gamle vekk, langt inn i hvelvet hvor Rileys glemte hemmeligheter befinner seg. Angst virker å ødelegge alt de har bygget opp gjennom tretten år, og endre hvem Riley er totalt. Så de fem originale følelsene må finne en måte å komme seg tilbake til kontrollrommet og ta tilbake styringen fra Angst. Dette er enklere sagt enn gjort, og det blir en lang reise tilbake, med nye lærdommer å ta med seg på veien.

Innsiden ut 2

Regi: Kelsey Mann
Sjanger: Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 36min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Som i første film har filmskaperne oppnådd en solid metode for å lære barn og unge (og kanskje også voksne) om følelser på en måte som er mulig å forstå, og som få andre filmer har klart å gjennomføre på samme nivå. Symbolikken i at Angst tar over styringen hos følelsene i kontrollrommet hos 13 år gamle Riley er ikke akkurat nedtonet, men det funker. Og det er nettopp styrken til disse filmene at de gjør noe så komplisert og abstrakt som følelser til noe mer håndfast og forståelig. Det er også flere nyanser og lag på hvordan følelsene fremstilles. Måten de veksler mellom konflikt og samarbeid, gir gode bilder på hvordan følelsene våre fungerer sammen på godt og vondt. Selv om også denne filmen fokuserer på de vanlige følelsene, så er fokuset denne gang spesielt på angst og hvor vanskelig det kan være å takle. Derfor får denne filmen en ekstra dimensjon når det kommer til mental helse og hvordan dette fungerer. Det er mye i denne filmen som er fint og viktig for barna å ta med seg, og mange gode samtaler man kan få ut av denne filmen.

Innsiden ut 2 er også god underholdning og en god historie, med mye humor og innhold. Til tider blir den noe lik den første, og er i seg selv naturlig nok ikke like nyskapende som den første var når den kom ut. Likevel tilfører denne filmen noe nytt til det som ble gjort i den første filmen, og viser livet til Riley og følelsene hennes i en ny fase av livet. Dette er en solid film i seg selv, som kan sees uten å ha sett den første, samtidig som den også er en god fortsettelse på originalen.

Egnethet

Hovedfigurene er på nye eventyr rundt i Rileys sinn, og det er noe farer og skumle situasjoner på veien. Men ingenting blir veldig skremmende og det er et tydelig fantasiunivers. Denne filmen passer bra som familiefilm, og har noe å tilby alle aldre. Vi anbefaler fra 6 år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: 6 år

Filmen inneholder enkelte scener med en mørk og noe truende stemning. Filmen får derfor en 6-års aldersgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Innsiden ut 2 her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser