Rive-Rolf

Amerikansk animasjonsfilm, 2013, anbefales fra syv år

Rive-Rolf

Antihelten Rive-Rolf jakter på heltestatus og tar oss med på en underholdende og spennende ferd i denne innholdsrike filmen fra spillenes verden. Morsomt for barn og herlig nostalgisk for ”store barn”.

Handling

Denne filmen tar oss med på innsiden av arkadespillene i en spillehall. Her lever spillkarakterene sine roller side om side i sine respektive spillverdener, og det er om å gjøre å fylle sin oppgave, tekkes spillerne, beholde popularitet og dermed også spillets plass i spillehallen. Men når spillehallen lukkes, kan spillkarakterene tre ut av sine respektive spill og møte hverandre på Spillenes Sentralstasjon.

I et av spillene i spillehallen gjennomgår kjempen Rive-Rolf en identitetskrise. Han er lei av å være den slemme som river ned blokka, og som alltid blir kastet ut på dynga, mens Fikser’n Felix er helten som ordner opp igjen og mottar alles gunst. Rive-Rolf oppsøker sågar samtaleterapi i gruppa ”anonyme slemminger”, uten at han får støtte for å gå ut av sin rolle. Det hele topper seg for Rive-Rolf når spillet hans har 30-års jubileum, og Fikser´n har invitert på stor jubileumsfest i blokka, der til og med karakterer fra Pac-Man er gjester – uten at Rive-Rolf er blitt invitert. For ingen vil ha en skurk med på fest. Rive-Rolf dukker likevel opp som ubuden gjest og bruduljer oppstår. Det ender med at Rive-Rolf får utfordringen: hvis han kan få en medalje for oppnådd heltestatus, skal han få bo i toppetasjen i blokka og få nyte luksustilværelsen. Dette er Rive-Rolf fast bestemt på å bevise at han kan få til.

Anledningen byr seg når Rive-Rolf får høre om et nytt spill, Hero´s Duty, som blant annet innebærer medaljejakt. Han transformerer seg inn i dette meget actionfylte skytespillet der han må kjempe mot en rekke alienaktige kryp. Ut av spillet i et løpsk romskip bærer det fra voldsorgiet og rett over i bokstavelig talt sukkersøte omgivelser i kartracingspillet Sukker Rush, der alt er laget av godteri. Og med seg på ferden har Rive-Rolf brakt et hurtigformerende Cy-virus, som lurer i bakgrunnen og utgjør en trussel for alle spillenes eksistens. Den standhaftige lille jenta Vannellope dukker opp i Rive-Rolfs vei. De kan være til gjensidig hjelp for hverandre i det de hver for seg ønsker å oppnå. Men Rive-Rolf blir stilt overfor umulige valg: Skal hans egoistiske ønske om å oppnå heltestatus gå foran det han egentlig bør gjøre for å være god?

Rive-Rolf

Regi: Rick Moore
Sjanger: Animasjon
Skuespillere: John C. Reilly, Jack McBrayer, Jane Lynch
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 t. 47 min.
Produksjonsår: 2013

Vurdering

Disney kan kunsten å lage gode animasjonsfilmer og gjør det igjen. Filmen har en utrolig artig setting med å gå inn i spillenes verden og hva som foregår når spillehallen lukkes og spillkarakterene lever sitt eget liv. Noen vil se parallellen til Toy Story-universet der lekene våkner til live når barna legger seg og lekebutikken stenger. Uten at filmen blir dårligere av den grunn. Det er mye retrospektivt i spillreferansene som mange tilårskomne gamere vil nikke gjenkjennende til, og nostalgien vil ha gode levekår. Både Bowser og Pac-Man-spøkelset Clyde er for eksempel blant medlemmene i ”anonyme slemminger”. Spillehalltradisjonen er nok ikke like sterk her til lands, og spesielt ikke blant barn, som hos et amerikansk publikum. Likevel skal barn kunne forstå rammene som historien er pakket inn i. Hoppene fra det ene spillet til det andre gir mye artig til filmen på flere plan. På den ene siden går vi inn i flere helt ulike verdener og filmskaperne har boltret seg med å presentere flere unike landskaper i all sin fantasi og fargeprakt – eller action og alvor. På den andre siden representerer de ulike spillene en historisk utvikling, både i kvalitet og sjangre. I Fikser´n Felix er handlingen enkel og grafikken kornete. Det blir gjort et morsomt poeng av de kantede bevegelsene til karakterene i dette spillet, og at en av karakterene herfra kommenterer den utsøkte grafikken de opplever i actionspillet Hero´s Duty.  Men uansett om man er kjent med spilluniverset eller ikke, vil filmens innhold være forståelig, fengende og underholdende.

Filmen formidler også et viktig budskap til barn om å fylle sin rolle her i livet, og få respekt for den man er og den rollen man har i det store livets spill. Man er en viktig brikke uansett om man av og til opplever seg mislykket. Men det er viktig at også andre rundt en verdsetter den man er. Først da vil man få en positiv selvfølelse.

Spillet til Rive-Rolf står overfor trusselen om å bli plugget ut når Rive-Rolf har forlatt spillet. For det er ikke noe morsomt å spille et spill der det ikke er noe for Fikser´n å fikse. Rive-Rolfs fravær blir dermed en øyeåpner for de andre karakterene i spillet, idet de innser at de er avhengige av Rive-Rolf for at tilværelsen skal ha noen mening. Når han så omsider kommer tilbake blir han dermed mottatt og siden behandlet som en helt – ikke for å ha oppnådd heltestatus, men for hva han er i seg selv.

Egnethet

Filmen har fått sju års aldersgrense fordi den inneholder flere actionscener som kan virke skremmende på de aller yngste. Kampscenene og de ekle krypene i Hero´s Dutys verden vil nok oppleves i overkant skumle for yngre barn, og aldersgrensen er berettiget. For barn fra sju år er dette spennende underholdning, men foreldre bør være oppmerksomme på at noen sju- og åtteåringer sikkert vil sette pris på en fast voksenhånd å holde i til tider.

Konklusjon

Rive-Rolf er en spennende og underholdende film som byr på action og moro både for barn og voksne. Anbefales for hele familien, enten man er en spiller eller ikke.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen fra et spillunivers inneholder flere actionscener som kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser