The Marvels

Amerikansk actioneventyr, 2023, passer fra 12 år

ANMELDELSE: Når Marvel svikter på produksjonen, er det lite grunn til å tro at resten veier opp. Det gjør det ikke heller.

Den andre filmen om Captain Marvel drar også inn Ms. Marvel-universet, men resultatet blir verre enn dem begge. En actionfilm der action-koreografien er slitsom å se på har definitivt gjort noe galt. Selve fortellingen har heller ikke noe særlig for seg, og det er lite substans i filmens tematikk.

Handling

Gjennom en mystisk hendelse i tilknytning til et ormehull ender Carol Danvers, aka Captain Marvel, opp med ett stort handicap. Hver gang hun bruker kreftene sine samtidig som enten den unge tenåringsjenta Kamala Khan, aka Ms. Marvel, eller Carols niese, Kaptein Monica Rambeau, ender de opp med å bytte plass med hverandre. Dette fenomenet passer særdeles dårlig, da den som står bak det mystiske ormhullet har større planer – og de er neppe gode for universet.

Carol, Monica og Kamala må derfor jobbe sammen for å kontrollere deres særegne handicap og forhindre universets undergang. Men utfordringer oppstår mellom Carol og Monica, som ikke skiltes på veldig vennlig vis. I tillegg har Carol generelt lite erfaring med lagarbeid, og må derfor lære seg å jobbe sammen med andre.

The Marvels

Regi: Nia DaCosta
Sjanger: Action
Skuespillere: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton, Seo-Jun Park, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Det eneste The Marvels har gående for seg er det en alltid forventer fra Marvel-filmer: Veldig gode spesialeffekter og redigering. Musikk med tydelig høy produksjonsverdi – om noe ukreativ. Kameraarbeid og sceneoppsett som klarer å ivareta momentet fra filmens start til slutt. Men nå skal det vel egentlig sies at det siste punktet ikke alltid oppfylles i denne filmen. Det er nemlig mange actionscener her som rett og slett blir slitsomme å se på. Her kan det være at filmskaperne gjorde det litt vanskeligere for seg selv med all plassbyttingen, men det er veldig mange harde kutt i scenene som på ingen måte spiller på lag med koreografien. Akkurat dette var skuffende å se på.

Karakterene er ikke fullt like skuffende, men det er mest fordi forventningene var lavere. Her får vi noen svært enkle karakterer som ikke går gjennom noen særlig utvikling gjennom filmen. Det blir ved et par instanser gjort forsøk på karakterbygging, men dette gjøres alltid på et så overfladisk nivå at all effekt forsvinner. Det eneste kreative øyeblikket i hele filmen var når trioen ankom en planet der språket var sang. Dessverre føltes dette for annerledes fra resten av filmens tone. Da de dro derifra var det vanskelig å skjønne hvorfor de kom dit til å begynne med.

Av budskap er det også lite å finne forbi det mest overfladiske. Her handler det om at du kan bli hva du drømmer om, at det er viktig for familie å være åpen med hverandre, at hevn er dumt og at det er lurt å samarbeide. Ingenting utforskes i noen som helst dybde.

Egnethet

Det er flere scener der mennesker dør, men dødsfallene vises ikke direkte på lerretet. Med unntak av tentakler som kommer ut av munnen til katter og sluker mennesker hele, er det ingenting groteskt avbildet. Når det gjelder katter som sluker mennesker, får vi aldri bekreftet at alle menneskene overlevde, men filmen får det til å virke som en naturlig følge. Det er ellers mange scener med vold og ellers alvorlige faresituasjoner.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder intense scener med actionvold. Da disse foregår i et tydelig fantasi univers får filmen aldersgrense 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om The Marvels:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Marvel Entertainment