Tunnelen – intens katastrofefilm

Norsk drama, 2019, anbefales fra tolv år

Tunnelen

ANMELDELSE: Heftig og vellaget drama om tunnelkatastrofe anbefales for ungdom og voksne. Merk at filmen har en rekke sterke og urovekkende scener.

Etter Bølgen og Skjelvet er forventningene høye når det kommer en ny norsk katastrofefilm, og det er flott å kunne slå fast at Tunnelen er en solid produksjon som leverer dramatikk og spenning av fineste sort – med et aktuelt og viktig tema i bunn. Vær klar over at filmen har en rekke realistiske scener som skildrer kritiske situasjoner, dødsfall og lik, og ved en anledning får vi se et brennende menneske og en sterkt forbrent person. Aldersgrensen er tolv år og vi anbefaler å overholde denne.

Handling

Det er snart jul, og oppe i fjellet ved Vik i Sogn er det mye trafikk som går gjennom den lange Storfjelltunnelen. Været er dårlig, og redningsmannen Stein og kollegaene hans jobber med å holde veien åpen. Det lykkes de med, men når en tankbil full av drivstoff kjører inn i tunnelen og krasjer i fjellveggen noen kilometer inne i fjellet, da starter et drama som snart utvikler seg til en vanvittig katastrofe. Plutselig er store mengder mennesker som skal hjem til jul fanget i et inferno av ild og røyk.

Utenfor går alarmen, men snøstormen på den ene siden av tunnelen gjør det vanskelig for redningsmannskapene. På den andre siden står Stein og en liten gruppe redningsmenn uten mye utstyr og med en vanvittig utfordring foran seg. Og som om ikke det var nok blir dramatikken brått svært personlig for Stein.

Tunnelen – intens katastrofefilm

Regi: Pål Øie
Sjanger: Drama
Skuespillere: Thorbjørn Harr, Lisa Carlehed, Ylva Fuglerud, Ingvid Holthe Bygdnes, Mikkel Bratt Silset m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Handlingen i Tunnelen foregår i en fiktiv tunnel i Sogn og Fjordane, og er inspirert av de dramatiske tunnelbrannene vi har hatt i Norge det siste tiåret. Filmen er realistisk skildret, og dersom man i utgangspunktet ikke liker å kjøre i tunneler, så er det nok ikke lurt å se denne filmen. Historien skildrer et «worst case scenario» der alt som kan gå galt går fryktelig galt. Barnefamilier, turister, yrkessjåfører – tunnelen er full av mennesker når ulykken skjer, og alle fanges i den dødsfellen tunnelen blir på få minutter.

På denne måten fremstår filmen som et godt innspill i samferdselsdebatten. Filmen belyser med all mulig klarhet hvor viktig tunnelsikkerhet er, og hvor viktig det er at allmennheten har grunnleggende kunnskap om hva man skal gjøre dersom en ekte ulykke inntreffer.

Videre får vi en interessant og god skildring av en rekke ulike menneskelige reaksjoner i en katastrofesituasjon; alt fra heltedåder og hjertevarme til egoisme og ekstrem hensynsløshet, samt uvitenhet og dumhet, men også snarrådighet og kloke beslutninger. Her er det svært mye å snakke om og engasjere seg i etter å ha sett filmen.

Det er likevel noen elementer som trekker helhetsinntrykket ned. Filmen har et sterkt fokus på Steins forhold til datteren, som ikke klarer å akseptere den nye kjæresten hans. Denne delen av historien er mye mindre interessant enn dramaet i tunnelen, og etter hvert som historien utvikler seg smalner perspektivet i filmen betydelig. Det legges opp til et stort drama med hundrevis av involverte, men vi ender opp med å følge en svært liten gruppe karakterer. Snart virker det som om alle de andre i tunnelen blir uvesentlige. Fokuset til hovedpersonene er nesten utelukkende på sine nærmeste, og det tas ikke virkelige grep før ulykken blir personlig. Dermed forspiller filmskaperne muligheten til å skildre et bredt og innsiktsfullt innblikk i omfanget av denne typen katastrofer – og menneskeskjebnene som fanges i dette. I stedet ender man opp med en film der ulykken bare blir en katalysator for å løse opp i andre urelaterte personlige problemer. Dette er litt skuffende, og fører til at filmen blir mindre tankevekkende og engasjerende enn den kunne vært.

Men at dette er en veldig spennende, vellaget, velspilt og engasjerende spenningsfilm, det er det ingen tvil om. Intensiteten bygges raskt opp og opprettholdes gjennom hele filmen på storartet vis. For dem som liker sjangeren er dette topp underholdning.

Egnethet

Tunnelen har fått tolv års aldersgrense. Vi anbefaler sterkt at denne overholdes. Dette er en virkelighetsnær spenningsfilm som kan oppleves urovekkende. Som nevnt får vi se en rekke lik, men de fleste av disse vises ikke på nært hold. Men dramatikken er svært høy gjennom hele filmen, og vi får se noen scener som kan oppleves ekle. En mann brenner i hjel, flere blir påkjørt og en mann blir sterkt forbrent i ansiktet. Disse scenene tror vi noen barn i tolvårsalderen kan oppleve som ubehagelige, og vi anbefaler generelt å forberede barn i denne alderen på hva som vil møte dem. Selve situasjonen filmen skildrer er også skummel. Det er ikke rart om man blir skeptisk til å kjøre gjennom lange tunneler etter å ha sett Tunnelen.

For eldre ungdom og voksne er dette en solid spenningsfilm som anbefales.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne katastrofefilmen har intense og skremmende partier, og inneholder lite nærgående skildringer av ofre. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Tunnelen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser