Ole Brumm

Filmtips: Det beste til de yngste

Bare det beste er godt nok når det er tid for filmstund for de yngste barna. Les Barnevaktens filmtips her.

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013
Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ole Brumm

Amerikansk barnefilm, 2011 

Anbefales for barn opp til ti år

Det er morgen i Hundremeterskogen og Ole Brumm våkner med rumlende mage. Han er så sulten på honning, men alle krukkene hans er tomme. Dermed må Brumm rusle ut og spørre vennene sine om noen av dem kan hjelpe ham med å få stillet sulten. Det blir starten på en dag full av artige, rare og bittelitt skumle hendelser. Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste. Hovedbudskapet dreier seg om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov. Filmen er usedvanlig godt egnet for de yngste, som både får underholdning og læring.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989/japansk eventyr, 2015
Anbefales for alle

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem er en tegnefilm, mens den andre er en realfilm. Filmene er basert på den populære japanske barneboken med samme navn. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil. Filmen handler altså om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt. Begge filmene passer utmerket for alle aldre.
Les Barnevaktens anmeldelse av Kikis budservice (1989) og Kikis budservice (2015)

Bien Maja på eventyr

Britisk barnefilm, 2015
Anbefales for barn opp til ti år

Ved første øyeblikk skiller ikke denne animasjonsfilmen seg nevneverdig ut, men vi innser snart at her har vi en historie som har et veldig godt og gjennomtenkt budskap. Den nysgjerrige og positive Maja stiller spørsmål ved etablerte og urokkelige tradisjoner. Hun forstår ikke fremmedfrykten blant biene, der andre insekter ses på med skepsis og fiendtlighet. Den vesle biejenten er faktisk så glad, åpen og uten fordommer at hun blir en trussel. Og dette er bare en liten del av et svært rikt budskap. Her handler det om alt fra samfunnsroller, individualitet og tilhørighet, til utforskerglede og samarbeid. Dette er med andre ord en svært god og lærerik film for de aller yngste barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Anbefales for alle

Charlie Brown roter det meste til. En dag kommer en flyttebil, og en ny familie flytter inn i nabohuset. Når det viser seg å være en søt rødhåret jente går Charlie helt i spinn. Men hvordan kan et usikkert og klønete null – som Charlie kaller seg selv – bli en vinner og få en jente som «er noe» til å like ham? Dette er en frisk og morsom film som passer for både barn og voksne, der Charlie Brown begir seg inn på en rekke sprø prosjekter for å få en jente til å like seg. Charlie går gjennom alle mulige følelser og usikkerhet, og vi som ser på lærer litt om at man aldri må gi opp, og at det ikke er nødvendig å gjøre ting så vanskelig. Det aller beste er at Charlie gjennom hele filmen viser en omtanke og en ærlighet som i første omgang får ham til å virke som en skikkelig skrulling. Men i det lange løp viser Charlie oss at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gubben og Katten: Masekråker og bestevenner

Gubben og Katten – Masekråker og bestevenner

Tysk barnefilm, 2014
Anbefales for barn opp til ti år

Pettersen er en gammel gubbe som bor i et lite rødt hus. Her hugger han ved, lager rare oppfinnelser og steller med de kjærlighetssyke hønene sine. Men han er egentlig litt ensom. Derfor blir han veldig glad når fru Andersen kommer med en ny venn til ham – en liten katt som får navnet Findus. Denne tyske filmatiseringen av Sven Nordqvists kjente barnebøker er blitt en vellykket filmatisering med en munter og barnevennlig stil. Historien om de to bestevennene og de artige påfunnene deres er både fin og morsom for de yngste. Budskapet er også flott. Best sies det i en av sangene i filmen; del med en venn, og du får dobbelt igjen.
Les Barnevaktens anmeldelse

De andre filmene i serien – blant annet Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul – anbefales også.

Knerten

Norsk barnefilm, 2009
Anbefales for alle

Det kan lønne seg å ha en venn som Knerten. Det synes i alle fall Lillebror, som får seg en kul kamerat og møter en søt prinsesse i den første filmen i det som har blitt en flott filmserie for barn. I løpet av filmen gjentar Lillebror flere ganger at «det går bra», selv når han er redd og lei seg. Denne positive innstillingen hjelper ham gjennom omstillingen når han flytter til et nytt sted, og er noe barn kan lære mye av. Filmen er også en flott hyllest til fantasien. Livet til Lillebror blir mye bedre når han finner Knerten, og denne innbilte virkeligheten er noe Lillebror har godt av. Filmen tar også opp en del «voksne» problemer, blant annet knyttet til pengemangel, noe som gir barn et verdifullt innblikk i at livet kan være vanskelig av og til, og hvor viktig det er å holde sammen da. Aldersgrensen er tillatt for alle, men merk at noen drømmesekvenser kan være litt skumle for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Karsten og Petra

Karsten og Petra - ut på tur

Norske barnefilmer, 2013-2018
Anbefales for alle

De mange filmene om bestevennene Karsten og Petra er supre for de yngste, og felles for dem er at de blander humor, bittelitt spenning og et godt budskap i en koselig og sjarmerende innpakning. De ulike filmene handler om mange gøye ting, alt fra julefeiring og vinterfering, til safari, fjellvettregler og skattejakt.
Finn våre anmeldelser av Karsten og Petra-filmene på denne siden

Ferdinand

Ferdinand

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Anbefales for alle

Sjarme, humor og et tydelig og flott budskap om vennlighet og fred gjør dette til en film som anbefales for hele familien. Vi blir kjent med en artig ung okse som stiller spørsmål om sin plass i livet, og som inntar et tydelig standpunkt mot vold og forutinntatte holdninger. I det hele tatt fremstår Ferdinand som et flott forbilde for et ungt publikum. Budskapet presenteres i en underholdende innpakning, der vi presenteres for en rekke morsomme karakterer. Her er det duket for fart, spenning og mye sprø og smart humor. Dette er kort sagt en svært solid og vellaget familiefilm, velprodusert og gjennomtenkt i alle ledd.
Les Barnevaktens anmeldelse