Nå er det foreldrenes tur til å lære av barna

Familien Ambrosen er godt kjent med dataspill. Her har de feiret 17. mai i Fortnite, avholdt dansekonkurranser i Just Dance og bygd monstermuseum i Minecraft. Barna er spillekspertene som lærer opp de voksne.

I Slemmestad, en snau time unna Oslo, bor familien Ambrosen. Tristan på elleve år er storfornøyd etter å ha spilt Minecraft med mor.

– Foreldrene pleier jo å ta med oss på tur og vise oss rundt, så da synes jeg det er bra at også vi får vist dem hva vi gjør i spillene våre, sier Tristan.

Moren Cecilie og Tristan har spilt flere spill sammen. Det går riktignok mest i Super Mario på den klassiske Nintendo-konsollen i stua. I tillegg spiller mor og sønn alt fra trollmann-magi i LEGO Harry Potter og dinosaureventyr i LEGO Jurassic Park. Nylig prøvde de seg også på Minecraft sammen.

– I starten gikk det ikke så bra. Jeg strevde med styringen og endte opp med å bare se opp på himmelen i spillet og klarte ikke å finne frem. Men så byttet vi over til kreativt modus og tok for oss en bestemt byggeoppgave. Da ble det lettere, forklarer Cecilie.

Lagde monstermuseum i Minecraft

Byggeprosjektet i Minecraft ble intet mindre enn et monstermuseum. Men for å i det hele tatt komme i gang, måtte Tristan lære mamma hvilke knapper man skulle trykke på.

– Jeg tenkte litt sånn åh herlighet, klarer hun ikke noen ting. Men så har jo jeg spilt i over fem år da. Så da forklarte jeg henne hvilke knapper hun skulle trykke på, og da ble hun flinkere, forteller Tristan.

Byggeprosjektet hadde kanskje gått raskere om Tristan bare hadde gjort oppgavene i stedet for å forklare for mor. Men han tok seg tid til å vise hvor hun kunne finne byggematerialene.

– Museumet ble skikkelig flott. Vi lagde et murbygg slik at det skulle se museumsaktig ut. Så plasserte vi lys og gjerder og lagde utstillinger. Jeg ble skikkelig stolt når jeg på egenhånd klarte å lage et slimmonster, sier Cecilie.

Tristan fylte på med museumsvakter, hodeskaller, øyeepler og masse rart som kunne gi en skikkelig stemning for de besøkende i museumet.

Her er noen skjermbilder fra monstermuseumet.

Fortnite erstattet 17.mai-toget

På grunn av pandemien ble ikke fjorårets 17.mai som den tradisjonelle feiringen med tog og annet selskapsstas. Familien Ambrosen samlet seg allikevel og Tristan lagde en konkurranse i Fortnite for anledningen.

– Da lagde jeg en verden i kreativt modus med feller og ulike oppgaver som skulle gjøres. Aller først måtte man åpne riktig dør blant flere dører, og hvis man tok feil så døde man i spillet. Mot slutten skulle man også finne et sverd. Kun jeg og lillesøsteren klarte oppgaven selv om flere prøvde. Mamma døde ved første forsøk. Pappa kom litt lengre, forklarer Tristan.

Noen kvelder fylles også huset med musikk og dans takket være rytmespillet Just Dance. Det er vissnok far som er best på sangene som går raskt, selv om alt i alt, er lillesøster Elise den beste danseren.

Samarbeider og har det gøy som familie

Cecilie er overbevist om de positive sidene ved å spille med barna sine. Det har gitt henne mersmak å prøve ut Minecraft med sønnen, og begge ser frem til å prøve nye spillopplevelser sammen.

– Man må jo finne balansen mellom å spille skjermspill og vanlige spill. Man kan jo gjøre forskjellige ting som en familie. Samtidig er det gøy å se at man også kan samarbeide og gjøre noe gøy sammen på skjerm, sier Cecilie.

Å spille med barna gir også bedre innsikt i hva barna gjør i spillverdenen sin, mener mor.

– Man ser at dette betyr så mye mer for barna enn det man egentlig ser for seg. Og så er det gøy når barnet ditt kan lære deg noe. I begynnelsen var jeg fryktelig dårlig, men det ble en fin og lærerik opplevelse fordi sønnen min kunne forklare hva jeg skulle gjøre i spillene, mener Cecilie.

Cecilie oppfordrer også andre foreldre til å sette seg inn i hva barna spiller.

– Det er jo greit å vite hva det går i. Da er det også lettere å si ja eller nei om man vet mer om hva spillene handler om. Vi hadde det også slik når sønnen vår spurte om å få spille Fortnite. Det var lettere å ta en avgjørelse når vi satte oss inn i hva spillet handlet om først, avslutter Cecilie.

Foto: familien Ambrosen (privat) / Mojang AB (Minecraft)