Lanserer digitalt fritidstilbud for spillinteresserte barn og unge

På samme måte som det finnes ukentlige fotball- og håndballtreninger, har Playwell Online laget et digitalt fritidstilbud for gamere. Målgruppen er alle barn, men også med fokus på de som savner vennskap og struktur i hverdagen.

Det å tilhøre et miljø med jevnaldrende som har samme interesser som en selv, er viktig for alle. Det kan bidra til at man utvikler vennskap og langvarige relasjoner, sier Sjur Hovi som er daglig leder for Playwell.

Organisasjonen har siden 2018 drevet fysiske møteplasser for spillende barn og unge. Men ikke alle barn har denne type tilbud i lokalmiljøet sitt.

– Det er mye positivt ved å møtes fysisk for å spille sammen. Blant annet får man se andre ansikt til ansikt, noe som kan virke dempende på ufin kommunikasjon i spill. Men de fysiske møteplassene som vi driver når ikke alle. Dessverre er det en del foreldre som tar kontakt og som vi må avvise fordi de bor for langt unna spillsentrene våre, forteller Hovi.

Foto: Playwell (Sjur Hovi, daglig leder i Playwell)

Erfaringene med fysiske møteplasser tas nå over til digitale spillmøter i regi av Playwell, sier Hovi. Fremover kan foreldre melde barna på ukentlige spilltreninger. Der vil de møte jevnaldrende og en voksen som leder spillgruppen på nett.

– Målet er å skape en arena for barn og unge som er trygg, sosial og inkluderende. Nykommere skal bli møtt på en måte som gjør at de føler seg som en del av spillgruppen. Dette arbeidet ledes av voksne kursholdere, sier Hovi.

Spillmøtene er satt i et halvårskurs med faste treninger. Altså en form som minner om andre tradisjonelle fritidstilbud enten det er fotball eller håndball. Målgruppen er barn og unge 7 – 16 år og inkluderer spill og konsepter som:

  • Fortnite (lavterskel og avansert nivå)
  • Minecraft
  • Roblox
  • Koding

Dette koster foreldre rett under tusenlappen per halvår. Les mer om de forskjellige kursene her på Playwells sider.

Online-spill er ikke alltid sosialt

Et slagord som ofte går igjen, er at spill er sosialt for unge. Hovi er enig i dette, men påpeker at tilfeldige spillmøter på nett kan gi mindre utbytte sammenlignet med organiserte spillmøter.

– Barn kan gå fra den ene Fortnite-runden til den neste uten at de er særlig sosiale av den grunn. Man blir ikke nødvendigvis godt kjent med andre gjennom tilfeldige spillmøter på nett. Derfor ønsker vi legge til rette for en ny måte å skape relasjoner på. Målgruppen er alle barn, men også de som sitter og spiller mye alene. Forhåpentligvis vil også andre aktører som oss bli med og skape lignende, digitale møteplasser for barn, forteller Hovi.

Barn og unge som møter opp på Playwells aktiviteter skal lære mer enn bare gaming, ifølge Hovi. På agendaen står blant annet kosthold, mental helse og søvn.

– Disse temaene har alltid vært en del av satsingen vår på e-sport. For å bli en god gamer er søvn og kosthold viktig. Spiller man 8 timer hver dag går det utover andre ting. Kanskje kan det være fint for barn og unge å høre om dette fra våre kursledere i tillegg til foreldrene. At det er viktig å legge seg tidlig, spise sunt og være fysisk aktiv for å kunne prestere godt i spill, sier Hovi.

Ikke lov å dytte andre ned

Å jobbe med språkbruk og holdninger er også en viktig del av kurspakken, ifølge Hovi. Det er ingen hemmelighet at deler av spillmiljøer kan bære preg av ufin kommunikasjon.

– Derfor jobber kurslederne mye med kulturen i gruppen. Noen tar med seg den generelle nettsjargongen inn i spillkursene som vi holder. Og da er det kjempeviktig å ha en rollemodell som kan fortelle hva som er ok eller ikke ok å gjøre når man spiller med andre på nett. Man skal støtte og bygge hverandre opp, forklarer Hovi.

Kurslederne legger også til rette for barn og unge som har ulike behov.

– Dersom det er barn som er sjenerte eller av ulike årsaker kvier seg for å prate og delta i stemmechat, kan vi legge til rette for det og andre behov. For eksempel om de ønsker å delta i tekstchat i stedet, eller ønsker å vente litt før de føler seg trygge nok til å ta ordet. Kursene våre skal være et lavterskeltilbud der alle kan delta, og så har vi noen spill der kursene er delt opp i nivåer. For eksempel for de som ønsker å satse kontra de som er med mest for det sosiale, forteller Hovi.

Slik fungerer påmeldingsprosessen

Dersom foreldre ønsker å melde sitt barn på et spillkurs hos Playwell, velger man ønsket spill og følger skjemaet på nettsiden deres.

Foreldre mottar så en påmeldingslenke og må samtykke til at barna kan spille spillene som er i kurset, samt bruke Discord som chattekanal. Ettersom Discord har 13-årsgrense i vilkår, er det foreldrene som må stå for opprettelse av konto på plattformen, ifølge Playwell.

– Når tiden nærmer seg får barna en Discord-lenke og logger seg på. Her vil de møte kurslederen og bli kjent med de andre deltakerne. I praksis skal det være mellom 10 – 15 barn per kursleder. Kurslederne har erfaring fra de fysiske møteplassene som Playwell drifter og er som regel unge voksne som liker å game og forstår hva som må til for å skape sosialt, inkluderende spillmiljø, sier Hovi.

Barna som er med i denne gruppen kan naturligvis avtale spillmøter med hverandre utenom de faste møtepunktene som vi legger til rette for, påpeker Hovi.

– Kurslederne er med på å skape en kultur som er trygg og inkluderende for alle. Så er jo målet at de gode holdningene skal bli med barna ut på andre arenaer i etterkant, avslutter Hovi.

Alle bilder er blitt tilsendt og brukt etter tillatelse av Playwell

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.