Skjermdump fra spillet Apex Legends.

Fortnite og Apex Legends – hva er forskjellen?

Mange foreldre som tillater spillet Fornite fra før, får nå spørsmål fra barna om å få lov til å spille Apex Legends. Barnevakten gir deg sammenligningsgrunnlaget slik at du som forelder kan ta vurderingen.

Mange barn spiller skytespillet Fortnite som har fått anbefalt aldersgrense 12 år fra PEGI. Nå har det kommet et nytt populært skytespill som heter Apex Legends, det har fått 16 år som anbefalt aldersgrense fra PEGI. Disse spillene ligner på hverandre i idé, derfor er det nok en del foreldre som nå opplever at barna spør om å få spille Apex Legends selv om de er under 16 år. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

4. februar 2019 dukket Apex Legends opp til spillkonsoller og datamaskiner.

Og på bare tre dager ble spillet lastet ned hele ti millioner ganger. Uken etter, nådde spillet en ny milepæl med utrolige 25 millioner i antall spillere på verdensbasis. Selv om det har kommet flere battle royale-spill etter at flerspillerdelen til Fortnite ble lansert høsten 2017, så er det Apex Legends som virkelig har slått an i den siste tiden.

En ting til er også sikkert. Spilltrender kommer og går. Det som er stort og spennende i dag, går plutselig over til noe helt nytt. Det betyr at nye trender også utfordrer hvilke regler man har satt i hjemmet når det gjelder spill.

Det kan bety at enkelte føler seg utenfor i venneflokken når noen barn får lov å spille spill som har høy aldersanbefaling og andre ikke får lov. Vi vil dele noen råd om akkurat det nederst i artikkelen.

At Apex Legends har dukket opp betyr allikevel ikke at det er helt ut for Fortnite ennå.

Den enorme populariteten til Apex Legends kan ligge i at spillet er ferskt og nytt. Den kjente youtuberen (og på Twitch) Ninja sier for eksempel at spillene ikke kan sammenlignes om man skal vurdere hvilket spill som er best. Så kanskje er et avbrekk fra Fortnite mer sannsynlig enn at mange gir opp spillet helt.

Hvorfor har Apex Legends blitt så populært?

Man kan spekulere på hvordan spilltrender blir til og hvorfor de endrer seg. At Minecraft ble så stort i sin tid med sin enkle grafikk er overraskende. Spillet hadde allikevel kreative muligheter uten like.

Det samme spørsmålet kan stilles om Pokémon Go som dro med seg titusenvis av barn ut til gatene på jakt etter små fantasidyr. Den store iveren blant massene roet seg ned etter en tid.

Det er allikevel noen aspekter som gjør at Apex Legends har blitt så populært så raskt:

  • Fortnite har vært på markedet en stund allerede. Mange begynner å gå litt lei og ønsker seg noe nytt.
  • Apex Legends er gratis å laste ned. Så terskelen for å prøve spillet er jo veldig lav fordi det koster ingenting.
  • Spillet ble lansert til de mest populære spillkonsollene og til PC i samme tidsrom.
  • Apex Legends bryner seg på en populær sjanger innen dataspill.
  • Aldersanbefalingen på spillet er 16 år og ikke 18 år. Det gir en mulighet til å favne om en større målgruppe med tanke på hva foreldre tillater av spill.
  • Populære videostrømmere, som for eksempel Ninja, har spilt og vist spillet på sin kanal.
  • Apex Legends har noen særegenheter innenfor sjangeren.

Hva er forskjellen på Fortnite og Apex Legends?

Flere foreldre tar kontakt med Barnevakten og spør oss om barnet sitt bør få lov til å spille Apex Legends.

Ofte gjelder dette tilfeller der man allerede har åpnet opp for at barnet kan spille Fortnite. Mange lurer på hva den store forskjellen mellom de to spillene er. Er overgangen så stor?

Her vil vi ta for oss noen hovedtrekk slik at du som forelder kan avgjøre. (Artikkelen fortsetter under bildene.)

Apex Legends har høyere aldersanbefaling

Aldersgrenser på spill settes av den europeiske merkeordningen PEGI, grensene dreier seg om hvorvidt innhold i spill egner seg for barn eller ikke. Selv om dette kun er anbefalinger, der foreldre må ta den endelige vurderingen til slutt, så opplever allikevel Barnevakten at disse er gode målepinner å forholde seg til. Det er spillbransjen selv i samarbeid med PEGI som setter aldersanbefalinger på spill.

Fortnite har fått aldersanbefaling fra PEGI på 12 år. Begrunnelsen er:

«This game was rated PEGI 12 for frequent mild violence. It is not suitable for persons under 12 years of age.»

Dette dreier seg altså om en hyppig, men allikevel mild form for vold. Vår vurdering er at Fortnite har en tydelig tegneseriegrafikk med overdrevne farger og animerte bygninger og biler i bildet. Allikevel har spillet tydelig bruk av skytevåpen.

Apex Legends har fått aldersanbefaling fra PEGI på 16 år. Begrunnelsen er:

«This game has received a PEGI 16 because it features sustained depictions of violence towards human characters and moderate violence. Not appropriate for persons below 16 years of age.»

Her bruker PEGI uttrykket «moderat», altså at det er en sterkere form for vold i Apex Legends sammenlignet med Fortnite.

Tøffere tone i Apex Legends enn i Fortnite

Fortnite har elementer av vold og er absolutt et skytespill i ordets riktige forstand. Men med tegneseriegrafikk, humor, dansebevegelser og tydelig overdrivelser, har spillet en lysere tone enn mange andre skytespill på markedet.

I Apex Legends er grafikken mer virkelighetsnær. Man kan også bruke kniv og slag mot spillere som er slått ned (knocked down), det vil si spillere som er skutt av fienden og som kryper på bakken og fortsatt har mulighet til å bli gjenopplivet av venner (med mindre man blir skutt igjen av fienden). I tillegg har man avslutningsbevegelser i Apex Legends.

Det vil si at når man er blitt skutt og kryper på bakken, så kan en motspiller komme nær deg og trykke på en knapp som setter i gang en liten filmsnutt. Her blir du «drept fullstendig» av spillfiguren, på ulikt vis avhengig av hvilken karakter som er valgt. Det kan være ved å bli knivstukket flere ganger, injisert med dødelig sprøyte, få strømtilførsel, motta harde slag og mer.

Fortnite har tredjepersonsperspektiv. Det vil si at kameraet er bak spillfiguren slik at man ser spillfiguren utenfra. I Apex Legends er perspektivet satt til førstepersonsperspektiv. Altså at man ser perspektivet gjennom øynene til spillfiguren. I praksis kan det bety at volden kommer nærmere på og blir mer intens fordi man ser det «gjennom øynene til spillfiguren».

Ingen byggemuligheter i Apex Legends

En av de store kvalitetene i Fortnite er muligheten til å bygge baser og store fort. Ved å hugge ned trær, stein og stål, kan man samle ressurser til å bygge trapper, tak, vegger og alt som må til for å få fantastiske baser. I kreativt modus kan man dessuten bygge så mye man vil på en egen øy i Fortnite.

Alt av bygninger, kjøretøy og trær er dessuten mulig å ødelegge i Fornite. Man kan skyte, sprenge og slå seg igjennom det meste innenfor synsrekkevidde. I Apex Legends er alle konstruksjoner stabile.

Sist, men ikke minst, så har Fortnite også kjøretøy som handlevogner, fly, ATV, golfbiler og mer. Foreløpig finnes ikke noe sånt i Apex Legends.

Samarbeid, samarbeid og mer samarbeid

I Fortnite kan man spille alene mot alle eller på lag med to og fire mot andre lag. Selv om det er stort rom for å samarbeide i Fortnite, så er dette mer obligatorisk i Apex Legends. Her blir spillere «tvunget» sammen i lag på tre personer.

Man kan enkelt gi kommandoer om hvor fiender er plassert, hvor det er ammunisjon og våpen, hvor man bør bevege seg på kartet osv.

I tillegg, kan man stadig vekk gjenopplive hverandre i spillet dersom en lagkamerat blir skutt av fienden. Først har man et tidsrom der den allierte ligger nede på bakken. Rekker man ikke det, gjelder det å hente et flagg fra partneren og få det til en livredningsstasjon.

Alt i alt er Apex Legends et spill man sjeldent vinner alene. Her kan man dele våpen og ammunisjon med hverandre og ulike spillfigurer har ulike styrker og evner som komplimenterer lagmedlemmene.

Unike spillfigurer

Ulike drakter gjør at man kan endre på utseendet til spillfigurene i Fortnite, men i prinsippet, er alle like utover det. I Apex Legends har man et karaktergalleri der hver spillfigur er unik. Det gjelder utseende, men også for hvilke spesialangrep hver person har. Dette minner egentlig litt om Overwatch.

I begge spillene blir man sluppet ut fra lufta og må lande på ulike steder på bakken for så å samle våpen og utstyr så raskt som mulig. Men i Apex Legends har som nevnt spillfigurene unike evner til hjelp. Det kan være røykbomber, bombeangrep, skjold eller helsehjelp.

Noen spillfigurer er dessuten mer smidige eller robuste og motstandsdyktige enn andre.

Hva er likt med Fortnite og Apex Legends?

Selv om det er flere forskjeller mellom disse to spillene, så er det også mye som er likt.

Begge baserer seg på sjangeren battle royale. Kort forklart dreier dette seg om et høyt antall spillere som konkurrerer mot hverandre til én spiller eller ett lag står igjen som vinner. Typiske trekk går ut på at alle spillerne starter med minimalt med utstyr, men må samle inn våpen og ressurser fordelt på et massivt kart. Innenfor ulike tidsgrenser krymper kartet inn til stadig mindre område. Dette for å øke sannsynligheten for at man møter andre i kamp.

I tillegg er begge spillene gratis, men man kan kjøpe kosmetiske forbedringer til spillfigurer og våpen for ekte penger. Apex Legends har dessuten «loot crates» som er kister med hemmelig innhold. Disse får man automatisk når man spiller mye, eller så kan man kjøpe flere for ekte penger.

Det er også ventet at det på samme måte som i Fortnite, skal dukke opp et sesongpass (season pass) i Apex Legends som man kan kjøpe for ekte penger. Ved å skaffe seg dette kan man for eksempel gå opp i nivå raskere slik at man får flere ting i spillet.

Selv om både Fortnite og Apex Legends er gratis å laste ned, er dette spill som allikevel tjener inn enorme summer med penger.

Hjelp, barnet mitt vil spille Apex Legends!

Det er en merkbar overgang fra Fortnite til Apex Legends. Spillet byr på en tøffere tone og med mer virkelighetsnær grafikk.

Noen foreldre tillater barna å spille spill med høy aldersanbefaling, andre gjør ikke det. Barnevakten mottar jevnlig henvendelser fra foreldre som er fortvilte når barna deres havner «utenfor» av nettopp denne grunn. Det er ikke enkelt å være den som ikke får lov, når alle andre spiller et bestemt spill. Men til syvende og sist er det foreldrene som bestemmer.

Vi har noen råd til foreldre som synes at det er vanskelig å overholde aldersgrensene når barnet spør.

Finn gode alternativer. 70 prosent av alle spill som ble gitt ut i 2017 hadde aldersanbefaling fra 12 år eller yngre. Halvparten av alle spill totalt sett hadde merkingen 7 eller 3 år. Det finnes altså mye å velge i.

Snakk med andre foreldre. Du er neppe den eneste som er opptatt av å overholde aldersanbefalinger. Det er lettere å holde igjen når flere i foreldregruppa er enig, eller i det minste har noen gode løsninger.

Er du redd for at poden skal havne utenfor i vennegruppa? Går det an å finne andre spill som barna kan møtes i, selv om noen tillater barna sine å spille et spill som du ikke ønsker at ditt barn skal spille?

Og stemmer det egentlig at alle andre får lov? Eller gjelder det bare noen få i klassen? Snakk med de andre foreldrene og spør hvilke spill de tillater.

Bruk gjerne spillanmeldelsene på Barnevaktens nettsider for å få mer innsikt i hva spillene handler om og hva de inneholder. Her finner du også mange gode tips og alternativer til spill.

Hva med å følge magefølelsen når den sier at et spill ikke passer for ditt barn? Noen ganger er det best å vente til barna blir større.

Les også våre anmeldelser av Fortnite og Apex Legends.

Flere artikler om Fortnite.

 

Bli medlem av Barnevakten